Poistiť si možno zlomenie nohy aj zrážku na svahu

Lyžovanie patrí medzi športové aktivity s vysokou pravdepodobnosťou úrazu. Zmiernenie jeho prípadných následkov napomáha úrazové poistenie.

10.02.2015 13:20
Vysoké Tatry, lyžovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Ak sa vám na lyžiach stane úraz, máte viacero možností, ako získať poistné plnenie. Jednoduchšie je uplatniť si škodu z vlastného poistenia, čiže úrazového poistenia – odškodnenie za utrpenú zdravotnú ujmu, alebo životného poistenia – poškodenie zdravia s trvalými následkami, prípadne z uzavretých pripoistení – odškodnenie za dobu liečenia, pobyt v nemocnici,“ hovorí Janka Pracharová, obchodná vedúca pre OVB Allfinanz Slovensko.

Ak sa však chystáte lyžovať mimo vyznačených zjazdoviek, môže sa vám stať, že prípadné úrazy vám poisťovňa neuhradí. Pri čítaní poistných podmienok si nezabudnite dôkladne preštudovať kapitolu s názvom výnimky z poistenia. Tam sa presne dozviete, čo nesmiete robiť (byť pod vplyvom alkoholu, omamných látok a podobne), lebo vám poisťovňa odškodné nezaplatí alebo vám zníži finančné plnenie.

Osobitné podmienky majú poisťovne, čo sa týka lyžovačiek v zahraničí. Pamätajte na to, že pri lyžiarskych pobytoch v zahraničí sa nemožno spoliehať len na Európsky preukaz zdravotného poistenia. Ten umožní bezplatné ošetrenie len v zariadeniach financovaných z verejných zdrojov. Aj v nich však musíte uhradiť príslušnú spoluúčasť. Vycestovať na lyžovačku bez cestovného poistenia sa teda rozhodne nevypláca.

Ak pôjde v prípade lyžovačkového úrazu o cudzie zavinenie, od vinníka môžete vymáhať škodu jedine súdnou cestou. Samozrejme, ak má vinník uzavreté poistenie zodpovednosti za škodu (napríklad ako súčasť cestovného poistenia), nemal by mať problém priznať vinu a nahlásiť spôsobenú škodu svojej poisťovni. Pre vás je kľúčové, aby ste mali svedka celej udalosti. „Ide o právny nárok na náhradu škody, teda ak si niekto zlomí nohu, musí zistiť, či niekto iný zodpovedá za úraz, alebo nie. Až potom ,vinník‘, ktorý sa dozvie o úraze a o svojej zodpovednosti, môže prípad nahlásiť vo svojej poisťovni, v ktorej má uzavreté poistenie všeobecnej zodpovednosti, aby poisťovňa podľa poistnej zmluvy za vinníka nahradila škodu,“ dopĺňa Judita Smatanová z poisťovne Union. Nahlásiť udalosť treba bezodkladne a tak, aby sa zachovali dôkazy. Ak je všetko preukázané a vyšetrovanie ukončené, poisťovňa uhradí škodu do 15 dní.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #úrazové poistenie