Vianoce bývajú štedré aj na poistné udalosti

Hoci sú Vianoce synonymom pokoja a oddychu, ani počas týchto sviatkov nezostávajú telefónne linky poisťovní chladné a nešťastia sa dokonca stávajú častejšie ako v bežné dni.

24.12.2014 16:00
debata (1)

Poisťovne preto upozorňujú, aby sa tohtoročné vianočné sviatky nestali v niektorých domácnostiach len škaredou spomienkou na požiar či potopu. Opatrní by mali byť aj tí, čo sa cez sviatky vyberú do hôr na lyžovačku. Ľudia totiž často zabúdajú na pripoistenia, pritom účet za prípadný prevoz záchranárskym vrtuľníkom sa môže vyšplhať až na 25-tisíc eur.

Lucia Makayová z poisťovne Generali si spomína na prípad, keď klient kúpil živého kapra, ktorého doma namiesto do vane vložil do akvária pre rybičky. "Rodinu kapor v akváriu zaujal natoľko, že nešťastne akvárium rozbili a prišlo k vytopeniu ich bytu, ako aj bytu susedov o poschodie nižšie,“ vraví Makayová.

Artur Šturmankin z poisťovne Allianz zase poznamenal, že už niekoľkokrát riešili škodu spôsobenú elektrickým skratom. Takýto prípad sa mal stať v rodine, ktorá sa z bezpečnostných dôvodov rozhodla vyradiť staré elektrické svetielka na stromček. "Vymenili ich za nové, ktoré lacno kúpili na vianočných trhoch. V elektrických sviečkach však na Štedrý deň vznikol skrat a spôsobili požiar. Našťastie, otec rodiny bol doma a vďaka jeho pohotovému zásahu zhorela len časť výzdoby a pár darčekov,“ opisuje Šturmankin.

Častým problémom pri riešení poistných udalostí je to, že klienti si síce poistia dom či byt, no zabúdajú na poistenie domácnosti. Poistka by sa tiež mala raz za čas aktualizovať, aby poistné zodpovedalo poistenému majetku.

K Vianociam neodmysliteľne patria aj zimné radovánky v podobe lyžovačky, či už na Slovensku, alebo v zahraničných horách. Ľudia by pred odchodom na svah mali preto myslieť aj na poistenie. "Uzatvoriť by si mohli predovšetkým poistenie liečebných nákladov a poistenie zodpovednosti za škody spôsobené na zdraví alebo majetku iným osobám. Stáva sa, že pri lyžovaní či páde dôjde k škode na výstroji alebo na zdraví iného lyžiara. Vtedy klienti ocenia poistenie zodpovednosti,“ vraví Juraj Soviar z poisťovne Kooperativa. Pri uzatváraní poistenia je podľa Soviara tiež potrebné uviesť, akým športom sa poistené osoby budú venovať.

Zásah Horskej záchrannej služby môže totiž vyjsť na Slovensku až na niekoľko tisíc eur. Makayová uvádza, že likvidácia poistnej udalosti zrážky klienta s rakúskou lyžiarkou, ktorej spôsobil zranenie kolena a ruky, vyšla na 900 eur, ošetrenie komplikovanej zlomeniny nohy v Rakúsku vrátane transportu do nemocnice a operácie zase približne 3¤100 eur. "Zranenie, ktoré si vyžaduje v zahraničí transport vrtuľníkom, stojí okolo 25-tisíc eur, zvoz zraneného na saniach sa pohybuje od 500 do 700 eur,“ dodáva Makayová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie