Čo vám poisťovne neuhradia a za čo si treba priplatiť

Rizikové športy si treba väčšinou k cestovnému poisteniu pripoistiť, v niektorých prípadoch sa nepoistíte vôbec.

29.05.2014 06:30
voda, dovolenka, more, potápač Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Komunálna poisťovňa

Za vykonávanie športov alebo rizikových športov sa platí prirážka na poistnom. Do pripoistenia rizikových športov, organizovaného športu a športových súťaží radíme takmer všetky športy, adrenalínové športy, dokonca aj nové, doteraz neznáme druhy športu, ktoré majú podobný charakter čo do výšky rizika.

ČSOB poisťovňa

Väčšina športov, ktoré vykonávajú naši klienti na dovolenkách v zahraničí, je zahrnutých v základnom poistení turistickej cesty (rekreačné športy). Aj napriek tomu odporúčame klientom ešte pred uzavretím poistenia, ako aj pred samotným vycestovaním dôkladne sa oboznámiť s podmienkami poistenia najmä z dôvodu, aby sa vyvarovali situácii, že činnosti alebo športy, ktoré si chcú poistiť, poisťovňa nekryje, t. j. sú v tzv. výlukách z poistenia. Poistenec napríklad stráca nárok na náhradu od poisťovne, ak sa vedome správa rizikovo a ovplyvňuje vznik poistnej udalosti napríklad pod vplyvom alkoholu alebo omamných látok.

Union poisťovňa

Náklady, ktoré vznikli v súvislosti s požitím alkoholu, drog, omamných látok sú z poistenia vylúčené, t. j. poisťovňa môže v takýchto prípadoch odmietnuť plnenie. Rovnako sú z poistenia liečebných nákladov v zahraničí vylúčené preventívne prehliadky, očkovania, kontrolné vyšetrenia a úkony, ktoré neboli potrebné na zistenie diagnózy, rehabilitácie, masáže a pod. Tiež sú vylúčené náklady, ktoré boli vynaložené v dôsledku chorôb už existujúcich v čase uzatvárania poistenia, chronických alebo opakujúcich sa chorôb, s výnimkou nákladov súvisiacich s poskytnutím nutného a/alebo neodkladného ošetrenia a úkonmi, ktoré sú nevyhnutné na odvrátenie bezprostredného ohrozenia života alebo zdravia poisteného.

V prípade, že klient chce v zahraničí športovať, napr. potápať sa s prístrojom, paraglajdovať, surfovať, jazdiť na vodnom skútri, atď. je potrebné tieto aktivity spomenúť pri uzatváraní poistenia, pretože sú zaradené do vyššej rizikovej skupiny – šport. Náklady, ktoré vzniknú v súvislosti so športovou činnosťou, v prípade, že ju nemal klient poistenú, sú z poistenia vylúčené, t. j. poisťovňa môže v takýchto prípadoch odmietnuť plnenie.

Generali

Poistná ochrana sa nevzťahuje na udalosti, ktoré priamo alebo nepriamo súvisia okrem iného aj: s vlastným zavinením poisteného, s požitím alkoholu alebo iných omamných, toxických a psychotropných látok, s teroristickými činmi a vojnovými udalosťami.

Poisťuje pri cestovnom poistení do zahraničia všetky bežné druhy športov bez príplatkov. Ide o športy, ktoré sú dnes už bežné v dovolenkových destináciách ako plávanie, potápanie, jachting, vodné atrakcie, bežná turistika a pod. Klienti si môžu pripoistiť rizikovejšie vodné športy (kaňoning, rafting, iné splavovanie riek, wakeboarding), horolezectvo do nadmorskej výšky 4 000 m, skalolezectvo a pod., pričom poistné s pripoistením „Šport“ vychádza dvojnásobne v porovnaní so základnou sadzbou, v ktorej sú zahrnuté bežné druhy športov.

Štandardne vylúčené sú len tie aktivity, ktoré predstavujú svojou povahou pre klienta zvýšené riziko. Medzi takéto rizikové športy patria napr. horolezectvo od nadmorskej výšky 4 000 m, letecké športy (paraglajding, parašutizmus), skoky na lane či poľovníctvo.

Kooperativa

Športové, tzv. rekreačné poistenie je možné si dojednať ako pripoistenie k základnému cestovnému poisteniu. Toto pripoistenie sa dojednáva s prirážkou. K rekreačným športom patria napríklad futbal, volejbal, basketbal a pod., ak sa uvedené športy nevykonávajú súťažne.

V prípade ak sú klienti vyznávači adrenalínových športov, odporúčame im pripoistenie rizikových športov k základnému cestovnému poisteniu. Pripoistenie sa tiež dojednáva s prirážkou. Medzi rizikové športy zaraďujeme napr.: horolezectvo, potápanie, speleológiu, rafting, jachting, zoskoky s padákom z lietadla, alebo z výšok, lety na rogalách, paraglajding, pilotáž, motoristické športy, skialpinizmus, športovú streľbu, skoky na lyžiach, bungee jumping, bojové športy, jazdu na športových boboch, alebo saniach.

Ak si klient vyskúša vodný skúter resp. iné hotelové atrakcie, ktoré sú zahrnuté vyššie v kategórií adrenalínových športov, odporúčame tieto športy si pripoistiť.

Wüstenrot poisťovňa

Vylúčené z poistenia sú nebezpečné druhy športov (ako napríklad horolezectvo, lyžovanie a snoubording mimo vyznačených tratí či automobilové a motocyklové preteky), a tiež nebezpečné druhy povolaní (ako výskumníci a bádatelia v neprebádaných krajinách, pyrotechnici alebo napríklad kaskadéri).

Rizikové druhy športov (zoskok s padákom z lietadla/z výšok alebo napríklad jazda na vodnom či snežnom skútri) sú poistiteľné v rámci rozšíreného poistného krytia; obdobné platí aj pre rizikové povolania. Nie všetky extrémne športy je možné zahrnúť do krytia, ale tie dovolenkovo najfrekventova­nejšie si klient môže pripoistiť.

Niektoré obľúbené športové aktivity (ako jazda na koni/na vodnom banáne, vodné lyžovanie či rekreačné potápanie s inštruktorom do hĺbky 10 m boli vo Wüstenrote presunuté do nerizikových športov a sú teda bez príplatku.

Allianz – Slovenská poisťovňa

Medzi výluky patria napríklad škody vzniknuté v dôsledku konzumácie alkoholu, omamných látok, plánovaná zdravotná starostlivosť, úmyselne spôsobené škody, náklady na preventívne prehliadky.

Prirážka je za rizikové činnosti a športy (napr. vodné lyžovanie, surfing, potápanie do viac ako 20 m, horolezectvo, kaňoning, lanové dráhy, umelé steny a pod.). V prípade, ak nie sú pripoistené, škody vzniknuté pri ich vykonávaní sú tiež vylúčené. Allianz nemá „nepoistiteľné“ športy.

Uniqa poisťovňa

Vylúčené sú športy uvedené vo výlukách z poistenia, t. j. lietanie, horolezectvo, alpinistika, skalolezectvo, skialpinizmus, jaskyniarstvo, potápanie do hĺbky viac ako 4 m so vzduchovým prístrojom, rizikové skákanie (bungee jumping, parašutizmus), lyžovanie a snoubording mimo vyznačených trás, diaľkové plávanie nad 10 km, rafting, turistika vykonávaná s istiacimi prostriedkami. Viaceré uvedené rizikové športy je možné dopoistiť formou prirážky k poistnému, napr. potápanie, rafting, vysokohorskú turistika a podobne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovné poistenie