Európsky preukaz alebo zdravotné poistenie? Najlepšie oboje

Dovolenka v zahraničí sa vám môže výrazne predražiť. Stačí pošmyknutie, ktorého následkom bude zlomenina ruky, a vy budete musieť zaplatiť niekoľko stoviek eur za ošetrenie. Pri vážnejších chorobách či operáciách sa účet za dovolenku môže navýšiť až o tisíce eur.

28.05.2014 10:04
futbal, dovolenka, pláž, piesok, chlapec,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Poisťovne pre takéto prípady núkajú cestovné poistenie. Jeho základom je práve poistenie liečebných nákladov a má ochrániť človeka pre prípad nečakanej choroby či úrazu. V prípade dovolenky v krajinách Európskej únie však dovolenkárom pomôže aj Európsky preukaz zdravotného poistenia. Bezplatne ho vydávajú zdravotné poisťovne. Na jeho základe získajú cestujúci nárok na zdravotnú starostlivosť za rovnakých podmienok ako domáci obyvatelia.

„Na základe Európskeho preukazu zdravotného poistenia má poistenec nárok na potrebnú zdravotnú starostlivosť v členských krajinách EÚ, Európskeho hospodárskeho priestoru a vo Švajčiarsku. Potrebná zdravotná starostlivosť je taká, ktorú si vyžaduje aktuálny zdravotný stav pacienta s ohľadom na dĺžku jeho pobytu v danej krajine a nie je možné odložiť ju do doby návratu poistenca domov,“ tvrdí hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Eva Ravingerová.

Nevýhodou európskeho preukazu je, že ho možno využiť len v zariadeniach, ktoré sú napojené na systém verejného zdravotného poistenia v danej krajine. Ak navštívite zdravotnícke zariadenie, ktoré neakceptuje zdravotné poistenie, budete musieť za ošetrenie zaplatiť. Medzi takýchto súkromníkov patria aj rôzni hoteloví lekári a väčšinou aj zdravotnícke zariadenia nachádzajúce sa v turistických centrách.

Cestovné poistenie možno využiť aj v súkromných zariadeniach. Navyše z neho poisťovne uhrádzajú aj také služby, ktoré zdravotné poisťovne na základe európskeho preukazu neuhradia. Z cestovného poistenia možno uhradiť napríklad prepravu chorého na Slovensko, či dopravu telesných pozostatkov späť do vlasti. Prevoz telesných pozostatkov v rámci Európy pritom zvyčajne stojí okolo 10-tisíc eur.

Naopak, nevýhodou cestovného poistenia je, že ho možno využiť len v prípade nečakaných udalostí. Ak napríklad chorý potrebuje pravidelnú dialýzu, komerčná poisťovňa ju neuhradí. Naopak, zdravotná poisťovňa ju na základe európskeho preukazu uhradí. Potrebné je len vopred si dohodnúť jej úhradu nárokovým dokumentom s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. „Rozsah poskytnutia je charakterizovaný ako potrebná zdravotná starostlivosť, čiže nie je limitovaný počtom,“ tvrdí hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne Judita Smatanová.

Bez cestovného poistenia sa však pravdepodobne nezaobídu ľudia, ktorí cestujú mimo Európy. V Turecku či v Egypte by už s európskym preukazom nepochodili. Ceny cestovného poistenia pritom závisia od destinácie a dĺžky pobytu. Napríklad poistenie na dva týždne do Chorvátska vyjde pre dospelého človeka na 10,50 eura až 16,70 eura v závislosti od poisťovne. Priplatiť si treba za poistenie úrazu, batožiny či storna zájazdu. Pre ľudí, ktorí často cestujú, sa môže vyplatiť celoročné cestovné poistenie. Poistenie pre celý svet s výnimkou rizikových krajín možno uzatvoriť už od 19 eur na rok.

Okrem uzatvorenia poistky v pobočke poisťovne čoraz viac ľudí využíva možnosť poistiť sa cez internet. Cestovateľ nemusí v takom prípade nikam chodiť ani posielať do poisťovne podpísanú zmluvu. Stačí, ak cez internet banking za poistku zaplatí. „Po uzatvorení poistenia dostane klient mailom návrh poistnej zmluvy, postup, čo robiť pri poistnej udalosti, a tiež asistenčnú kartu, ktorou sa bude v zahraničí preukazovať a na ktorej sú uvedené potrebné kontakty pre riešenie poistnej udalosti,“ vraví Daniela Šulcová z Komunálnej poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovné poistenie #európsky preukaz zdravotného poistenia