Poisťovne po sviatkoch platia za kuriózne škody

Poisťovne zaznamenajú aj medzi sviatkami tisícky úrazov či škôd na majetku. Napríklad poisťovňa Generali Slovensko máva priemerne 2 500 poistných udalostí v období od Vianoc do Nového roka. Viac ako dve tretiny nehôd sú hradené zo životného a úrazového poistenia.

02.01.2014 09:45
vianoce, sviečka Foto:
Zapálený oheň v byte síce dokáže navodiť atmosféru tepla domova, ale je strojcom častých nehôd.
debata (2)

Asi najkurióznejšia poistná udalosť sa stala v jednom nákupnom centre, ktoré osobne navštívil Santa a jeho pomocníci. „Rodičia spolu so svojimi dvomi deťmi zobrali na stretnutie so Santom aj rodinného miláčika, malého psíka. Ten však pri pokuse vianočného škriatka vziať jedno z detí na ruky, uhryzol Santovho pomocníka do lýtka,“ povedala Lucia Muthová, hovorkyňa Allianz – Slovenskej poisťovne. Mimosúdna dohra bola uhradená z poistenia zodpovednosti.

Živé kapry čaká počas vianočných sviatkov nezvratný osud v podobe hlavného chodu štedrej večere. „Klient si kúpil živého kapra, ktorého doma namiesto do vane vložil do akvária pre rybičky,“ uviedla Lucia Makayová, hovorkyňa poisťovne Generali Slovensko. Lenže rodinu živý kapor zaujal natoľko, že sa im podarilo akvárium rozbiť, čím prišlo k vytopeniu nielen vlastného, ale aj susedovho bytu o poschodie nižšie. Štatisticky škody hradené z poistenia majetku patria medzi tie najmenej časté, a preto sú často veľmi kuriózne.

Tohtoročné vianočné sviatky boli skôr na blate ako na ľade. Po snehu nebolo ani stopy a ľuďom spôsoboval škody silný vietor. „Klienti počas druhého adventného víkendu uvažovali, kde si pôjdu kúpiť vianočný stromček. Ráno po zobudení zistili, že im jeden leží priamo vo dvore,“ priblížila Makayová. V tomto prípade rozhodne nešlo o pozornosť deda Mráza. „V noci prišiel silný vietor, ktorý vyvrátil viac ako desať metrov vysoký smrek. Našťastie sa nikomu nič nestalo a strom poškodil len oplotenie v záhrade,“ dodala Makayová.

Nehody sa nevyhýbajú ani osobným automobilom. „Dôkazom je škoda, ktorú na vozidle spôsobil zle upevnený vianočný stromček. Ten trafil čelné sklo auta, ktoré šlo za nezodpovedným vodičom,“ potvrdila Muthová. Našťastie, nehoda sa stala ešte na parkovisku nákupného centra v malej rýchlosti a okrem prasknutého čelného skla a doškriabaného laku sa nič vážnejšie nestalo. Štatisticky približne pätina sviatkových poistných udalostí nejako súvisí so šoférovaním automobilov.

Zapálený oheň v byte síce dokáže navodiť atmosféru tepla domova, ale je strojcom častých nehôd. „Rodina si pri sledovaní večerného televízneho programu všimla, že od dohárajúcej sviečky začína horieť aj adventný veniec. Rozospatý otec schytil veniec a pri snahe odniesť ho rýchlo na balkón sa mu rozpustený vosk rozlial po ruke a s popáleninami musel navštíviť nemocnicu,“ upozornila Muthová.

Už tradične nebezpečnou býva oslava príchodu nového roka. Poisťovne v minulosti zaznamenali udalosti, keď sa vystrelená svetlica odrazila tak, že vletela oknom do spálne bytu, kde spálila posteľ s perinami, vankúšmi, dekou aj obklad. Pri nočnom vyvádzaní psa v závere roku treba tiež počítať s naokolo vybuchujúcimi petardami. Pred pár rokmi sa pes klienta jednej poisťovne tak preľakol, že strhol na zem svojho majiteľa, ktorý si pri nešťastnom páde zlomil nohu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #životné poistenie #Vianoce #úrazové poistenie