Ceny poistiek áut sa líšia o stovky eur

Ceny povinného zmluvného poistenia automobilov na rok 2014 sa v porovnaní s týmto rokom pre väčšinu motoristov veľmi nezmenili. S vyšším účtom za poistku však musia počítať predovšetkým mladí ľudia či vinníci nehôd.

08.11.2013 10:16
PZP, poistenie, havária, auto Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

„Vo väčšine prípadov dôjde k miernemu zníženiu ceny poistného,“ tvrdí hovorkyňa Allianz Slovenskej poisťovne Lucia Muthová. „Základné cenníky a kategorizácie v povinnom zmluvnom poistení zostávajú bez zmeny oproti minulému roku,“ vraví Daniela Šulcová z Komunálnej poisťovne. Podobne odpovedali aj zástupcovia ďalších poisťovní.

Zo zverejnených cenníkov vyplýva, že poisťovne považujú za najrizikovejších mladých vodičov. V niektorých poisťovniach zaplatia až niekoľkonásobne vyššie ceny ako starší motoristi. Drahá je predovšetkým kombinácia mladého vodiča a silnejšieho auta. Napríklad za poistenie auta Kia Sorento s výkonom 145 kilowattov pre 20-ročného vodiča si dve poisťovne pýtajú viac ako tisíc eur. V prípade, že by si rovnaké auto poistil 45-ročný motorista, zaplatil by v rovnakých poisťovniach len niečo vyše 200 eur.

Mladým vodičom sa preto najviac oplatí, ak si porovnajú cenové ponuky jednotlivých poisťovní. Niektoré totiž stále mladých vodičov nepovažujú za problém a núkajú im takmer rovnaké ceny ako skúseným šoférom. Najmenší rozdiel v cene medzi mladými a staršími vodičmi je v poisťovni Kooperativa a v Komunálnej poisťovni. Poistky pre najmladších vodičov sú tu priemerne približne o 12 eur drahšie ako pre vodičov vo veku 45 rokov. Naopak,najväčšie rozdiely sú v poisťovniach Astra a Axa. Priemerná poistka pre desať rôznych áut pre 20-ročného muža tu vychádza o 618 eur drahšie ako v prípade staršieho vodiča. Priemerne vo všetkých poisťovniach si musia mladší motoristi za poistku priplatiť 182 eur.

Z porovnania poistiek vyplýva, že vek je pre väčšinu poisťovní dôležitejší ako skutočné vodičské zručnosti jednotlivých motoristov. Ak si auto poistí 35-ročný motorista, ktorý v tomto roku spôsobil dopravnú nehodu, vo väčšine poisťovní zaplatí veľmi podobnú cenu ako 45-ročný muž, ktorý za posledných desať rokov žiadnu haváriu nezavinil. V niektorých poisťovniach dokonca horší vodič vďaka veku a ďalším kritériám zaplatí nižšiu cenu.

Najviac je vidno rozdiel medzi dobrými vodičmi a tými, ktorí spôsobili nehodu v poisťovni Genertel. Vodič vo veku 35 rokov, ktorý za posledných päť rokov nespôsobil dopravnú nehodu, zaplatí za Škodu Octavia 1,6 TDI, ročné poistné 103,32 eura. V prípade, že tento rok spôsobil nehodu, kalkulačka mu vypočíta cenu 629,64 eura. V skutočnosti s ním však poisťovňa neuzatvorí zmluvu. Z ostatných poisťovní najväčšiu prirážku účtuje ľuďom, ktorí zavinili haváriu, minuloročný nováčik na trhu poisťovňa Astra. Pri všetkých porovnávaných vozidlách to bolo viac ako 200 eur.

Cena, ktorú vám ponúkne poisťovňa, však nemusí byť konečná a veľakrát ju možno ešte znížiť. Ak poisťovni poviete, že inde vám ponúkajú nižšiu cenu, väčšinou dokáže túto ponuku dorovnať. „Výnimočné nie sú ani prípady, keď majiteľ vozidla zmluvu vypovie, a tým vyprovokuje poisťovňu k poskytnutiu novej, lepšej ceny,“ povedal Ivo Wilhalm, vedúci produktového oddelenia OVB Allfinanz Slovensko.

Pre väčšinu ľudí je práve cena najdôležitejším kritériom, podľa ktorého si vyberajú povinné zmluvné poistenie. Odborníci však upozorňujú, že by nemala byť jediným meradlom. „Okrem výšky poistného je potrebné prihliadať aj na rozsah poistného krytia či služby, ktoré sú v danom poistení zahrnuté. Napríklad asistenčné služby vedia byť veľmi užitočné pri dopravnej nehode, prípadne pri poruche na vozidle, preto ich väčšinou poisťovne ponúkajú k povinnému zmluvnému poisteniu automaticky,“ vraví Bohuslav Vizváry z poradenskej spoločnosti Partners Group.

Ani asistenčné služby nie sú vo všetkých poisťovniach rovnaké. Každá poisťovňa má stanovený finančný limit, do ktorého klientovi v prípade nehody alebo poruchy auta uhradí asistenciu. Niektoré služby poisťovňa klientovi len zorganizuje, ale zaplatiť ich už musí sám. Veľké rozdiely sú aj medzi asistenčnými službami, na ktoré má motorista nárok v prípade nehody a medzi tými, ktoré poisťovňa poskytuje pri poruche auta. V prípade poruchy je väčšinou rozsah asistenčných služieb výrazne oklieštený. Poisťovne inak pristupujú aj k tomu, či sa nehoda alebo porucha stane na Slovensku alebo v zahraničí. V cudzine zväčša ponúkajú väčší limit na služby, no niektoré poisťovne ich, naopak, v zahraničí neposkytujú vôbec alebo len v obmedzenej miere.

Okrem asistenčných služieb núkajú viaceré poisťovne k základnému povinnému zmluvnému poisteniu aj ďalšie bezplatné poistky, ako je úrazové poistenie posádky či poistenie auta proti živelným rizikám.

Ľudia, ktorí sa rozhodnú zmeniť svoju poisťovňu, musia podať výpoveď najneskôr šesť týždňov pred koncom poistného obdobia. V prípade, že sa niekomu poistka začína 1. januára, musí podať výpoveď najneskôr 19. novembra. V tento deň je však potrebné, aby bola výpoveď doručená poisťovni. Nestačí ju teda v posledný deň poslať poštou. Kto tento termín nestihne, bude môcť zmeniť poisťovňu až o rok.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #povinné zmluvné poistenie