Ak je dom podpoistený, dostanete menej peňazí

Celý život som poctivo platil poistku a teraz, keď mi dom zatopila voda, mi poisťovňa zaplatila len polovicu skutočnej škody. Takto môžu dopadnúť viacerí ľudia, ktorí majú staršie poistné zmluvy. Ak si poistnú sumu pravidelne nenavyšujú, môže sa stať, že ich dom je podpoistený.

20.06.2013 06:30
deti, poistenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Ide predovšetkým o tie poistné zmluvy, ktoré boli uzatvorené pred viacerými rokmi. Hodnota týchto nehnuteľností nie je prispôsobená súčasným cenám,“ vraví Katarína Vargová z poisťovne Kooperativa. Ak si niekto poistil dom pred desiatimi či pätnástimi rokmi a odvtedy nezvýšil poistnú sumu, je pravdepodobné, že jeho dom je poistený na nižšiu sumu, než aká je jeho aktuálna hodnota.

„Pri podpoistení väčšom než 15¤% dochádza ku kráteniu poistného plnenia koeficientom, ktorý sa vypočíta pomerom poistnej sumy a skutočnej hodnoty poistenej veci,“ povedal riaditeľ pre obchod neživotného poistenia AXA v ČR a SR Ján Kusý. To znamená, že ak má niekto poistený dom na 70-tisíc eur, ale jeho skutočná hodnota je 100-tisíc eur, poisťovňa vydelí výšku, škody, ktorú má zaplatiť, koeficientom 0,7. Ak by napríklad takýto klient mal skutočnú škodu vo výške 10-tisíc eur, poisťovňa by mu zaplatila len 7-tisíc eur.

„Zabrániť tomu, aby pri vzniku škody klient nemal uplatnené podpoistenie, sa dá jedine tak, že si každý z času na čas pozrie uzatvorené poistné zmluvy a zamyslí sa nad tým, či dohodnuté podmienky – poistné sumy, zodpovedajú reálnej skutočnosti a či sú postačujúce,“ tvrdí manažér komunikácie a eventov poisťovne Generali Slovensko Peter Biely.

Prehodnotiť poistné zmluvy treba aj po rekonštrukcii či prístavbe domu. Vďaka tomu sa hodnota nehnuteľnosti môže zvýšiť a poistná suma už nebude zodpovedať skutočnej cene domu. Hodnotu nehnuteľnosti stanovuje pri poistnej udalosti poisťovateľ na základe oceňovacích tabuliek. „V prípade veľkých poistných udalostí zväčša poistnú hodnotu stanovujú príslušní znalci,“ povedal Biely.

Mnohí ľudia si nechcú prehodnotiť poistnú zmluvu, pretože by to znamenalo, že budú platiť vyššie poistné. To sa totiž odvíja od poistnej sumy. Klient, ktorý má dom poistený na 70-tisíc eur, bude platiť nižšiu poistku, ako keby ho mal poistený na 100-tisíc eur. Zvýšenie poistného krytia sa v celkovej cene ročnej poistky prejaví nárastom o niekoľko desiatok eur. Ak však bude dom poistený na nižšiu sumu, ako je jeho skutočná hodnota, môže klient v prípade poistnej udalosti prísť o tisíce eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba