Poistky zdraželi až o polovicu

Rozdielne sadzby poistného pre ženu a muža sú od apríla minulosťou. Všetky poisťovne totiž podľa nariadenia Európskeho súdneho dvora museli prestať používať faktor pohlavia pri stanovení ceny poistky. Aj keď sa ženy štatisticky dožívajú viac ako muži, poisťovne to už nemôžu zohľadňovať, čo prinieslo nárast cien niektorých nových poistiek takmer o polovicu.

08.04.2013 10:01
akcie, investovanie, investor, zmluva, poistenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

"Po tom, čo sme museli zrovnoprávniť poistné pre mužov a ženy, to znamená vybrať faktor pohlavia z poistných kritérií, v súčasnosti sa stalo vo väčšine prípadov to, že tam, kde muži platili doteraz viac, poistné zdraželo pre ženy. Ak by sme si urobili vážený priemer, môžem povedať, že poistné pre ženy zdraželo. Niekde až o 40 percent,“ hovorí Andrea Leskovská, riaditeľka odboru manažmentu produktov poisťovne Allianz. "V niektorých prípadoch môže ísť o zmenu iba vo výške pár percent, ale v inom prípade aj o 20 až 30 percent alebo dokonca o zvýšenie takmer na dvojnásobok pôvodnej ceny,“ tvrdí rovnako aj Lucia Makayová, hovorkyňa poisťovne Generali.

Ceny poistného najviac stúpli v prípade životných poistiek, pri úrazovom či povinnom zmluvnom poistení sa sadzby veľmi nezmenili. Dôchodkové poistenie pre ženy dokonca zlacnie. Ak sa napríklad 20-ročný muž rozhodol pred nariadením súdu uzatvoriť životnú poistku na poistnú sumu 100-tisíc eur s tým, že poistený bude do 62. roku života, mesačne za svoju poistku zaplatil 45,60 eura. Rovnako stará žena by však mesačne zaplatila len 32,90 eura. Po novom tak budú obe pohlavia odvádzať každý mesiac do poisťovne rovnakú sumu.

„Poistenie pre prípad smrti pre 30-ročnú ženu na 20 rokov na 5-tisíc eur stálo pôvodne 14,50 eura ročne, nová cena pre túto ženu je 23,25 eura ročne. Poistenie pre prípad závažných ochorení pre 30-ročnú ženu na 15 rokov na poistnú sumu 5-tisíc eur bolo 31,35 eura ročne, nová cena je 32,25 eura ročne,“ opisuje Makayová.

Poisťovne vnímajú európske nariadenie ako neférové a nepochopené. Ženy totiž podľa viacerých štatistík patria k menej rizikovým klientom, a preto si zaslúžili lacnejšie poistky. Napríklad zo stovky mužov vo veku od 40 do 70 rokov zažije 10 z nich srdcovú príhodu či piati utrpia mŕtvicu. V porovnaní s rovnakou vzorkou žien tri z nich majú infarkt a rovnako tri mŕtvicu. Nežnejšie pohlavie sa dožíva vyššieho veku a riziko smrti počas doby poistenia je nižšie. Ženy takisto preukázateľne spôsobujú menej závažných dopravných nehôd. Ženám však zdraželo poistné pre riziká smrť, invalidita, závažné ochorenia a oslobodenie od platenia poistného v závislosti od vstupného veku a poistnej doby. Mužom tieto riziká zlacnejú.

"Nie je to úplné dorovnanie sa na hranicu mužskej poistky, ale spriemerovanie. Mužov je poistených viac ako žien, jednak sú to živitelia rodín a chápu, že si musia poistiť svoj príjem. Sú aj produkty, ktoré boli pre ženy drahšie ako pre mužov a tam poistné kleslo,“ dopĺňa Leskovská z Allianzu. Tá si všimla aj akési menšie váhanie uzatvárať životnú poistku zo začiatku roka práve u žien. "Ženy to na chvíľku tak akosi zablokovalo, no životné poistenie je o potrebe poistiť sa a môžu si tak akurát povedať, že, bohužiaľ, mám to teraz o čosi drahšie,“ vraví.

Ženy si v porovnaní s mužmi častejšie pripoisťujú výskyt kritických chorôb, ako je rakovina či skleróza. Na tento trend odpovedajú aj poisťovne. "Vzhľadom na toto zistenie sme vytvorili špeciálne životné poistenie na mieru pre ženy. Ide o variabilné životné poistenie, ktoré poskytuje nadštandardnú poistnú ochranu vo výške dvojnásobku dohodnutej poistnej sumy v prípade výskytu závažného ochorenia typického pre ženy, ako je napríklad onkologické ochorenie prsníkov alebo krčka maternice,“ konkretizuje Makayová.

S novinkou v životnom poistení prišiel aj líder na trhu Allianz. Špičkové zahraničné nemocnice chce sprístupniť Slovákom v prípade, že im diagnostikujú leukémiu či bude potrebná náhrada srdcovej chlopne alebo neurochirurgický zákrok – poistné krytie bude v týchto prípadoch až 2 milióny eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba