Na zmenu zdravotnej poisťovne zostávajú ešte dva týždne

Už len dva týždne zostávajú ľuďom na zmenu zdravotnej poisťovne. Už začiatkom mesiaca bolo podaných takmer 83–tisíc žiadostí. Kto sa chce stať poistencom novej zdravotnej poisťovne už od januára, musí podať prihlášku vo vybranej poisťovni do 30. septembra.

21.09.2011 06:30
všeobecná zdravotná poisťovňa Foto:
Zdravotné poisťovne evidujú každý rok tisíce neplatičov.
debata

„Ak ju poistenec podá po 30. septembri, poistný vzťah vo vybranej zdravotnej poisťovni vznikne až 1. januára 2013,“ upozorňuje Radoslava Miklášová z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Ľudia zvyčajne menia poisťovňu podľa toho, či ich lekár má s danou poisťovňou uzavretú zmluvu, ale aj podľa toho, či poisťovňa uhrádza napríklad plánovaný operačný zákrok. Zmenu si však treba dobre zvážiť. „Každý poistenec má právo podať prihlášku v zdravotnej poisťovni podľa svojho vlastného výberu. Môže si porovnať ponuky jednotlivých poisťovní a posúdiť, ktorá mu najviac vyhovuje,“ vysvetľuje Miklášová. „Poistenci majú na výber zdravotnej poisťovne rôzne kritériá. Pre niekoho je dôležitá dostupnosť pobočky poisťovne, pre iného možnosť elektronickej komunikácie.“

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Poisťovne núkajú služby nad štandard, ale aj rôzne zľavy
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Vplyv na výber môžu mať aj skúsenosti rodiny či známych. Poistencov môžu ovplyvniť tiež reklamné kampane a ponuka rôznych nadštandardných produktov či služieb. Miklášová však upozorňuje, že pri výbere zdravotnej poisťovne by si mal človek overiť, koľko má poisťovňa zmluvných poskytovateľov v jeho regióne, ako dlho sa v poisťovni čaká na zákrok, ako hospodári s vybraným poistným a podobne. „Väčšinu informácií nájde záujemca na webových stránkach jednotlivých zdravotných poisťovní, priamo v pobočkách alebo prostredníctvom call centier zdravotných poisťovní,“ dodáva.

„Predpokladáme, že poistenci sa pre našu poisťovňu rozhodujú na základe osobných skúseností a oceňujú, že poisťovňa im zabezpečuje kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť,“ myslí si hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

Union zdravotnú poisťovňu si ľudia podľa slov jej hovorkyne Judity Smatanovej vyberajú preto, že nelimituje zdravotnú starostlivosť, má najkratšie čakacie lehoty na operácie a dostatočne zazmluvnenú sieť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Poisťovňa si robila vlastný prieskum. „Medzi najatraktívnejšie výhody vyplývajúce z prieskumu patria zľavy a výhody v zmluvných súkromných medicínskych centrách, až 50–percentné zľavy na poistenia v Union poisťovni a iné,“ povedala Smatanová. Pre zdravotnú poisťovňu Dôvera sa podľa jej hovorkyne Zuzany Horníkovej poistenci rozhodujú preto, že „zabezpečujeme nielen to, na čo majú poistenci nárok zo zákona vrátane medicínsky a finančne náročných operácií, zákrokov aj liekov na Slovensku a v prípade potreby aj v zahraničí, ale aj služby a starostlivosť nad rámec zákona“. Poistenci môžu využiť bezplatné alebo cenovo zvýhodnené očkovania, rozšírené preventívne prehliadky, zľavy v kúpeľoch, lekárňach aj vo vybraných poliklinikách a ďalšie výhody.

Len jedna poisťovňa

Prihlášku je možné podať len do jednej zdravotnej poisťovne. Ak ju niekto podá do viacerých zdravotných poisťovní, prihlášku mu potvrdí tá zdravotná poisťovňa, v ktorej ju podal ako v prvej.

„Poistenec, ktorý zmení zdravotnú poisťovňu, je povinný do ôsmich dní, teda do 8. januára 2012 vrátiť preukaz poistenca svojej predchádzajúcej zdravotnej poisťovni. Táto povinnosť sa vzťahuje aj na európsky preukaz zdravotného poistenia, ak bol poistencovi vydaný,“ upozorňuje Miklášová. „Za nesplnenie tejto povinnosti môže úrad pre dohľad uložiť poistencovi pokutu do výšky 165 eur.“

Poistenec, ktorý je zamestnancom, je povinný oznámiť zamestnávateľovi zmenu zdravotnej poisťovne do ôsmich dní odo dňa zmeny; ak je zamestnancom u viacerých zamestnávateľov, je povinný uvedené skutočnosti oznámiť každému zamestnávateľovi. Za nesplnenie tejto povinnosti môže úrad pre dohľad uložiť poistencovi pokutu do výšky 331 eur.

O zmene zdravotnej poisťovne treba informovať aj všetkých svojich lekárov. Zákon však nestanovuje lehotu, v ktorej má túto zmenu nahlásiť, je však dobré tak urobiť čo najskôr, hlavne u lekárov, ktorí dostávajú od zdravotnej poisťovne tzv. kapitáciu – pravidelnú mesačnú platbu (všeobecný lekár pre dospelých, všeobecný lekár pre deti a dorast, gynekológ). Neoznámenie tejto zmeny môže spôsobiť problém pri úhrade zdravotnej starostlivosti. „Za toto porušenie povinnosti nemá úrad pre dohľad kompetenciu ukladať pokuty,“ konštatuje Miklášová.

Čo však v prípade, ak je poistenec neplatič? Môže zmeniť poisťovňu? „Aj dlžník môže zmeniť zdravotnú poisťovňu, to však nič nemení na jeho povinnosti vyrovnať svoje záväzky voči zdravotnej poisťovni. Tá vymáha dlžné poistné v zákonom stanovenej lehote, teda ak nie je premlčané, a to aj v prípade, že dlžník zmenil zdravotnú poisťovňu,“ vysvetľuje Radoslava Miklášová. „Jediným dôvodom kedy odmietne potvrdiť prihlášku je ten, že prihláška bola už skôr podaná v inej zdravotnej poisťovni.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba