Počet poisťovacích podvodov rastie

Allianz – Slovenská poisťovňa prešetrila v minulom roku z dôvodu podozrenia zo spáchania poisťovacieho podvodu 911 škodových udalostí v rámci neživotného poistenia. Medziročne je to viac o 27 %.

11.02.2011 12:21
poistenie auta, pzp, poistka, auto, kúpa auta Foto:
Ilustračné foto
debata

V roku 2009 poisťovňa prešetrila celkom 716 podozrivých škodových udalostí v rámci neživotného poistenia, čo predstavovalo nárast oproti predchádzajúcemu roku o 15 %. „Na základe uvedeného môžeme konštatovať kontinuálny nárast počtu poisťovacích podvodov,“ skonštatovala poisťovňa.

Spomedzi 911 podozrivých škodových udalostí v rámci neživotného poistenia sa 494 prípadov týkalo povinného zmluvného poistenia, 281 poistenia majetku vrátane zodpovednosti za škodu spôsobenú zamestnávateľovi a regresov a 136 havarijného poistenia motorových vozidiel. Vo finančnom objeme predstavujú tieto škody potenciálne poistné plnenie vo výške 5,918 mil. eur.

„Ak sa pozrieme na trendy, ktoré v tejto oblasti sledujeme, môžeme konštatovať, že na páchanie poisťovacích podvodov mali nepriamo vplyv aj nadmerné záplavy a dažde v roku 2010,“ uviedla vedúca oddelenia kontroly a špeciálnych činností poisťovne Jaroslava Zemanová. Kalamitná situácia sa podľa nej určite odrazila v regionálnom výskyte, na zvýšení priemernej šetrenej hodnoty. „Kým v roku 2009 bola priemerná šetrená hodnota v našich prípadoch 4 121 eur, v roku 2010 to bolo 6 495 eur, teda o 2 374 eur viac,“ dodala. Klienti sa podľa nej snažili v niektorých prípadoch preniesť riziko spojené so škodou po kalamite na poisťovňu, aj keď si boli vedomí, že majetok poisťovali už poškodený záplavami.

V rámci životného poistenia bolo v roku 2010 preskúmaných 263 podozrivých poistných udalostí, čo je o 71 prípadov viac ako v roku 2009. Predpokladané poistné plnenie bolo vo výške 260 892 eur. Nárast počtu šetrených prípadov bol podľa poisťovne spôsobený rozšírením kritérií pre prešetrovanie podozrivých poistných udalostí. V porovnaním s neživotným poistením je počet pokusov o podvod ako aj výška šetrenej hodnoty v životnom poistení nižšia.

V prípadoch, kde sa podozrenie potvrdilo, išlo o ovplyvňovanie nároku na poistné plnenie, a to napríklad formou nekorektných informácií o dĺžke liečenia, respektíve o zdravotnom stave. Ďalšou možnosťou bolo antedatovanie poistnej zmluvy, teda stanovenie počiatku poistenia, prípadne aj dňa uzatvorenia poistnej zmluvy pred dňom jej skutočného uzatvorenia, ale aj postdatovanie poistnej udalosti, teda posunutie dátumu vzniku poistnej udalosti, ktorá nastala pred dojednaním poistenia na dátum počas platnosti poistenia.

Allianz pôsobí v SR od roku 1993, keď začala svoju činnosť ako Allianz poisťovňa. Bývalú štátnu Slovenskú poisťovňu získala v júli 2002 a zlúčila sa s ňou v januári 2003.

debata chyba