Podľa čoho si vybrať poistku auta

Väčšina ľudí sa pri výbere povinného zmluvného poistenia rozhoduje na základe ceny auta. Poisťovne sa snažia tento trend zvrátiť a klientov presvedčiť, že napriek tomu, že táto poistka slúži na krytie škôd, ktoré motorista spôsobí iným, nemajú hľadieť iba na cenu. K základnému poisteniu preto pridávajú rôzne služby či doplnkové poistenia.

09.09.2010 06:30
auto, poistenie, pzp Foto:
Ilustračné foto
debata

Minimom, ktoré klient dostane v každej poisťovni, sú asistenčné služby. Motorista ich môže využiť v prípade, že sa mu pokazí auto, alebo je účastníkom dopravnej nehody. Poisťovňa mu môže zabezpečiť odtiahnutie auta či opravu na mieste. V prípade defektu zase asistenčná služba pomôže s výmenou kolesa za rezervu.

Asistenčné služby jednotlivých poisťovní sa líšia v tom, či danú službu len zorganizujú, alebo aj uhradia. Ak napríklad poisťovňa tvrdí, že zorganizuje odtiahnutie auta do servisu, znamená to, že klientovi síce zabezpečí odťahovaciu službu, no ten si ju musí sám zaplatiť. Rozdiely medzi jednotlivými poisťovňami sú aj vo výške limitu, ktorý za danú službu uhradí. Ak napríklad náklady na odtiahnutie prekročia stanovený limit, klient musí za túto službu doplatiť.

Asistenčné služby ponúkajú poisťovne aj k havarijnému poisteniu. Tie bývajú v porovnaní s povinným poistením bohatšie. Ak napríklad poisťovňa pri povinnej poistke nejakú službu len zorganizuje, tak pri havarijnom poistení ju aj uhradí.

Okrem toho dávajú k povinným poistkám ďalšie doplňujúce poistenia zadarmo. V ČSOB získajú motoristi poistenie detí do 15 rokov pre prípad úrazu, ktorý sa stane v poistenom aute. Maximálne poistné plnenie z tohto poistenia je 19 916 eur.

Poisťovňa Kooperativa a Komunálna poisťovňa zase motoristom dávajú poistenie auta pre prípad živelnej udalosti a úrazové poistenie pre posádku poisteného auta. Pre prípad úrazu pri nehode je každá osoba v aute poistená na 3 319 eur. V prípade, že auto poškodí živelná udalosť, poisťovňa uhradí skutočnú výšku škody, teda náklady na prinavrátenie poškodených vecí do pôvodného stavu, respektíve pri úplnom zničení auta zaplatí hodnotu auta v čase živelnej udalosti.

debata chyba