Na cestnú daň zostávajú dva týždne

Živnostníkov čaká v tomto roku množstvo povinností. Do konca januára musia zaplatiť cestnú daň a hneď v prvých februárových dňoch zas poslať viac peňazí do zdravotnej a Sociálnej poisťovne. V marci budú musieť zaplatiť dane za predchádzajúci rok a zúčtovať odvody do zdravotnej poisťovne.

20.01.2011 06:30
auto - vodič v slnečných okuliaroch
Zaplatiť cestnú daň musia všetci podnikatelia, ktorí vlani používali auto na podnikanie a chcú si výdavky na prevádzku auta odrátať z daní.
debata

Zaplatiť cestnú daň musia všetci podnikatelia, ktorí vlani používali auto na podnikanie a chcú si výdavky na prevádzku auta odrátať z daní. O výške dane rozhodujú jednotlivé samosprávne kraje. Pri osobných autách cenu ovplyvňuje objem motora, pri nákladných sa zase odvíja od hmotnosti auta.

Aj keď väčšina krajov zvýšila v závere minulého roka sadzby cestnej dane, podnikatelia v januári platia daň za minulý rok, teda podľa sadzieb, ktoré boli platné vlani. „Zvýšené sadzby, ktoré schválil samosprávny kraj, platia pre rok 2011. Tí, ktorí platia daň v preddavkoch, ju budú platiť už počas tohto roka, tí čo ju platia raz v roku, ju zaplatia v januári 2012,“ povedal Radko Duda z Bratislavského samosprávneho kra­ja.

Každý živnostník by si mal už teraz zmeniť trvalé príkazy, prostredníctvom ktorých platí odvody. Od januára sa zvýšili minimálne odvody na zdravotné i sociálne poistenie. Minimálne možné odvody pritom platí až 80 percent živnostníkov. Viac však zaplatia aj tí, ktorí odvody platia z vyššieho vymeriavacieho základu. Zvýšil sa totiž aj odvod do rezervného fondu z dvoch na 4,75 percenta. Živnostník, ktorý doteraz posielal mesačne do Sociálnej poisťovne 200 eur, si tak v tomto roku každý mesiac priplatí asi 18 eur.

Minister práce Jozef Mihál vzal živnostníkom možnosť vyhnúť sa plateniu odvodov prerušením živnosti. Doteraz stačilo, ak živnostník do konca júna zrušil alebo pozastavil živnosť a obnovil ju až po 1. júli. Vďaka tomuto triku sa vyhol na celý ďalší rok plateniu odvodov do Sociálnej poisťovne. Od tohto roku však platí, že ak niekto zruší živnosť a znovu si ju obnoví, musí platiť sociálne odvody. Oslobodený by bol od nich len v prípade, že jeho príjem za posledných 12 mesiacov nepresiahol 12–násobok minimálneho vymeriavacieho základu.

Väčšina zmien, ktoré schválila vláda, zasiahne podnikateľov až v budúcom roku pri podávaní daňového priznania. Keďže v marci budú podávať daňové priznania ešte za predchádzajúci rok, môžu postupovať na základe zákona, ktorý bol platný vlani. Živnostníci si tak poslednýkrát budú môcť znížiť daňový základ o príspevky na dôchodkové sporenie a remeselníci si naposledy budú môcť odrátať z príjmov paušálne výdavky vo výške 60 percent.

debata chyba