Študenti zostanú ušetrení odvodov, ak nezarobia viac ako 155 eur

Študenti vo veku od 18 do 26 rokov budú mať výnimku pri platení odvodov na dohodu. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísal prezident Ivan Gašparovič.

13.12.2012 10:08
brigáda, dohoda, dohodár, práca, kopírka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pri zárobku na jednu dohodu o brigádnickej práci študenta do 155 eur bude za študenta zamestnávateľ v budúcom roku tak ako v súčasnosti platiť len odvody na garančné a úrazové poistenie vo výške 1,05 % zo zarobenej sumy. Suma 155 eur sa pritom bude každý rok zvyšovať podľa toho, ako bude rásť priemerná mzda na Slovensku. Hranicu zárobku, do ktorej bude príjem študentov oslobodený od vyšších odvodov, totiž rezort práce stanovil ako 19,72 % z priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov.

Študenti si budú môcť určiť jednu dohodu so zárobkom do 155 eur najmenej na obdobie jedného mesiaca, na základe ktorej nebudú z tejto dohody povinne dôchodkovo poistení. Ak mesačný príjem študenta z dohody presiahne 155 eur, vznikne mu povinné dôchodkové poistenie. Jeho vymeriavacím základom na platenie poistného na povinné dôchodkové poistenie bude jeho mesačný príjem z dohody po odpočítaní 155 eur. Študent bude povinný písomne oznámiť zamestnávateľovi, že si určil dohodu, z ktorej nechce byť povinne dôchodkovo poistený a súčasne o tom, že si na rovnaké obdobie neurčil alebo neurčí inú dohodu na rovnaký účel. Ak túto svoju povinnosť poruší, môže mu Sociálna poisťovňa uložiť pokutu.

Novelou zákona sa opravuje vládna novela zákona o sociálnom poistení, ktorú prijal parlament v auguste tohto roka. Nová právna úprava určuje nový spôsob určenia pravdepodobného denného vymeriavacieho základu na výpočet nemocenskej dávky z dôvodu, aby ľudia pracujúci na dohody nemali počas prvých 90 dní nemocenskú dávku vypočítanú zo základu, ktorý bude vyšší ako ich skutočný zárobok. Poslanci za Smer-SD totiž priznávajú, že skutočný príjem na určenie výšky nemocenských dávok zamestnancov, najmä dohodárov, môže byť podľa vládnej novely zákona nižší, ako pravdepodobný vymeriavací základ určený zákonom o sociálnom poistení. Ak by mal podľa vládnej novely zákona dohodár mesačný príjem napríklad 150 eur, tak by sa mu počas prvých 90 dní vypočítala nemocenská dávka z minimálneho základu 393 eur a za celý mesiac by bola vyše 200 eur.

„V zásade bude platiť, že pravdepodobný denný vymeriavací základ sa určí ako jedna tridsatina vymeriavacieho základu, z ktorého by daný zamestnanec zaplatil poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky,“ objasňujú poslanci. Ak skutočný zárobok bude počas prvých 90 dní nižší ako vymeriavací základ stanovený zákonom, tak sa dávka určí z tohto nižšieho denného vymeriavacieho základu. V prípade, že bude skutočný zárobok dohodára vyšší ako minimálny vymeriavací základ stanovený zákonom, tak sa nemocenská dávka vypočíta z minimálneho vymeriavacieho základu. Ak bude teda dohodár zarábať mesačne 150 eur, nemocenská dávka sa mu vypočíta z tejto sumy. Pri príjme dohodára napríklad 500 eur mesačne sa počas prvých 90 dní poistenia vypočíta nemocenská dávka z minimálneho základu 393 eur.

debata chyba