Od januára porastú príspevky pre rodičov. O dva a pol percenta

Blížiaci sa január prinesie rodičom s deťmi vyššie príspevky. Dostane ich viac ako 660-tisíc rodín na viac ako milión detí. Rodičovský príspevok, prídavok na dieťa a príplatok k prídavku na dieťa vzrastú vďaka vyššiemu životnému minimu, ktoré má vplyv na výšku týchto štátnych sociálnych dávok. To sa v júli zvýšilo o 2,5 percenta zo sumy 189,38 eura na 194,58 eura.

08.12.2012 06:30
rodina, dieťa, dávky, sociálne, sociálny,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

,,Suma rodičovského príspevku sa upravuje tým istým koeficientom, ktorým sa zvyšujú sumy životného minima s účinnosťou vždy od 1. januára nasledujúceho kalendárneho roka, teda od 1. januára 2013. K uvedenému dátumu sa suma rodičovského príspevku zvýši zo sumy 194,70 eura na 199,60 eura, teda o 4,90 eura," vysvetľuje Barbora Petrová z tlačového odboru rezortu práce. O rovnaké percento sa zvýši aj prídavok na dieťa a príplatok k nemu. ,,Prídavok na dieťa sa zvýši zo sumy 22,54 eura na 23,10 eura, teda o 0,56 eura a príplatok k prídavku zo sumy 10,57 eura na 10,83 eura," dodala.

Podpora rodiny predstavuje v rozpočte na budúci rok výdavky v sume 720 miliónov eur, čo je 60 miliónov eur na mesiac. ,,Najčastejšie vyplácanou rodinnou dávkou je prídavok na dieťa. V budúcom roku budú výdavky naň predstavovať takmer 321 miliónov eur. Druhou najčastejšou dávkou je rodičovský príspevok, na ktorý štát minie takmer 355 miliónov," informovala Petrová. Takmer 45 miliónov eur tvoria plánované výdavky na príspevok a príplatok pri narodení dieťaťa.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Čo dostane rodič, ktorému sa narodí prvé až tretie dieťa.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Matka, ktorej sa dnes narodí dieťa, dostáva materské, avšak iba keď splní podmienku na výplatu tejto dávky. Aby ju dostala, musí byť nemocensky poistená minimálne 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Do tohto obdobia možno započítať aj dni akéhokoľvek iného už ukončeného poistenia, napríklad z predchádzajúceho zamestnania. Materská dávka prešla v posledných dvoch rokoch výraznou zmenou. Z pôvodných 55 percent hrubej mzdy sa jej suma zvýšila na 65 percent a bolo predĺžené aj poberanie tejto dávky.

Ak matka nespĺňa nárok na materské, dostáva od narodenia dieťaťa rodičovský príspevok. Naďalej platí, že rodič môže popri poberaní rodičovského príspevku pracovať, pričom môže starostlivosť o dieťa zabezpečiť prostredníctvom inej osoby, alebo môže dieťa umiestniť v jasliach či škôlke. ,,Rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva rodičovi starajúcemu sa o dieťa do veku troch, v prípade nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa do veku 6 rokov," vysvetlil hovorca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Zeman.

Prídavkom na dieťa štát prispieva rodičom na výchovu a výživu nezaopatreného dieťaťa. ,,Deti, ktoré už dosiahli vek 16 rokov, musia doložiť každý rok potvrdenie o návšteve školy. Najdlhšie je možné vyplácať prídavok na dieťa do 25 rokov veku dieťaťa, avšak len vtedy, ak takéto dieťa pokračuje v štúdiu na vysokej škole a len v prípade, ak nepresiahne štandardnú dĺžku štúdia prvého a druhého stupňa," vraví Zeman.

Príplatok k prídavku na dieťa dostávajú tí rodičia, ktorí nepracujú a nemajú priznaný daňový bonus na dieťa a sú poberateľmi starobného, predčasného starobného, invalidného dôchodku s mierou poklesu schopnosti pracovať o viac ako 70 percent, výsluhového dôchodku po dovŕšení veku na starobný dôchodok alebo dôchodku v cudzine.

Rodičovský príspevok, ako aj prídavky na dieťa vyplácajú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny mesačne pozadu, to znamená, že vyššie príspevky za mesiac január dostanú rodičia až v priebehu februára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba