Príspevky a dávky, ktoré vypláca štát, čakajú viaceré zmeny

Rodičovské príspevky, dôchodky, nemocenské a množstvo ďalších. Dávky, na ktoré má nárok každý občan, ktorý platí či v minulosti platil odvody. Ale aj také, ktoré štát platí zo svojho rozpočtu. Niektoré vypláca Sociálna poisťovňa, iné úrady práce. Sumy niektorých sa zmenili od júla, iné čaká zmena v januári. Prijatím novely zákona o sociálnom poistení na ne bude mať navyše nárok viac ľudí.

01.12.2012 06:30
bonus, daňový, dieťa, sporenie, rodičovský,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Výšku niektorých príspevkov ovplyvňuje suma životného minima, ktoré sa mení vždy k 1. júlu. To je až do 30. júna 2013 stanovené na 194,58 eura mesačne. ,,Hranica chudoby“ tak vzrástla o takmer päť eur. A s ňou aj viacero dávok.

Rodičovský príspevok dostáva viac ako 141-tisíc rodičov, prídavok na dieťa asi 690-tisíc rodičov na asi 1,1 milióna detí. Dnes sa prídavok vypláca v sume 22,54 eura, ale rovnako ako rodičovský príspevok sa od januára zvyšuje. Prídavok na dieťa sa zvýši na 23,10 eura. Porastie aj rodičovský príspevok. Kým dnes je na úrovni 194,70 eura, od januára sa zvýši na 199,60 eura. Okrem toho majú rodičia nárok aj na jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa a príplatok k nemu.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Sociálna poisťovňa vypláca invalidné i pozostalostné dôchodky.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

,,Nárok na dávky a príspevky si uplatňuje jeden z rodičov písomnou žiadosťou na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta bydliska," povedal hovorca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Zeman. ,,Príspevok pri narodení dieťaťa, príplatok k nemu, prídavok na dieťa a rodičovský príspevok si môže rodič uplatniť najskôr od narodenia dieťaťa, ak spĺňa všetky podmienky nároku. Pri opakovaných dávkach, ako je prídavok na dieťa, rodičovský príspevok je možné spätne doplatiť 6 mesiacov," upozorňuje. Pri jednorazových dávkach nárok zaniká uplynutím šiestich mesiacov od narodenia dieťaťa. Každá dávka alebo príspevok sú účelovo viazané a majú rozdielne podmienky nároku, ktoré sa nedajú zovšeobecniť.

Napriek veľmi prísnym kritériám na ich priznanie dostáva takmer 167-tisíc ťažko zdravotne postihnutých Slovákov od štátu niektorý zo štrnástich príspevkov na kompenzáciu svojho ťažkého zdravotného postihnutia, viac ako 58-tisíc poberá príspevok na opatrovanie.

Najčastejšie vyplácanou dávkou na Slovensku sú dôchodky, ktoré zo Sociálnej poisťovne dostáva približne 1,3 milióna ľudí. ,,Okrem dôchodkových dávok vypláca Sociálna poisťovňa najčastejšie nemocenské dávky a dávky v nezamestnanosti," vraví hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. ,,Poskytovanie dávok zo Sociálnej poisťovne je podmienené splnením podmienok zákona o sociálnom poistení, ku ktorým patrí predovšetkým existencia sociálneho poistenia, prípadne plynutie ochrannej lehoty a trvanie poistenia v dĺžke stanovenej zákonom. Dôležitá je, samozrejme, aj úhrada poistného včas a v správnej výške," vysvetlil. Po splnení všetkých zákonom stanovených podmienok, pričom každý druh dávok ich má iné, môže poistencovi vzniknúť nárok na dôchodkové dávky, nemocenské dávky, dávky poistenia v nezamestnanosti a garančného poistenia a dávky úrazového poistenia.

Nemocenské vypláca Sociálna poisťovňa najdlhšie 52 týždňov, ošetrovné 10 dní, materské 34 týždňov, 37 týždňov, ak je matka osamelá a 43 týždňov matke, ktorá porodila dve a viac detí.

Úrazové poistenie slúži pre prípad poškodenia zdravia alebo úmrtia v dôsledku pracovného či služobného úrazu alebo choroby z povolania. Ide o povinné poistenie zamestnávateľa. Po splnení podmienok sa z neho vypláca 13 úrazových dávok prevažne peňažného charakteru. ,,Najčastejšia dávka vyplácaná z úrazového poistenia je úrazová renta," konštatoval Višváder.

Poistenie v nezamestnanosti je zas poistenie pre prípad straty príjmu zamestnanca v dôsledku nezamestnanosti a na zabezpečenie príjmu v dôsledku nezamestnanosti. ,,V septembri sme vyplatili 40 912 dávok v nezamestnanosti, v októbri 40 650," dodal Višváder. Novela zákona o sociálnom poistení prináša od januára v sume tejto dávky zmenu. ,,Od 1. januára 2013 bude maximálny denný vymeriavací základ určený ako podiel dvojnásobku všeobecného vymeriavacieho základu a čísla 365. Účelom tejto úpravy je obmedzenie maximálnej sumy dávky v nezamestnanosti na sumu približujúcu sa priemernej mzde. Maximálny denný vymeriavací základ tak bude od 1. januára do 30. júna 2013 vo výške 51,6822 eura a maximálna výška dávky v nezamestnanosti poskytovanej za mesiac, ktorý má 30 kalendárnych dní, v sume 775,30 eura," upozornil Višváder. Tým nezamestnaným, ktorí boli zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie pred 1. januárom 2013, bude dávka v nezamestnanosti určená, prípadne doplatená ešte podľa pôvodných pravidiel.

Pokiaľ ide o dávku v hmotnej núdzi a príspevky k nej, tú v minulom mesiaci dostávalo z úradov práce takmer 358-tisíc ľudí, príspevky k nej vyplatil viac ako 620-tisíc ľuďom. Cieľom dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k nej je spolu s príjmami občana zabezpečiť základné životné podmienky a pomôcť v hmotnej núdzi. Základné životné podmienky na účely tohto zákona sú pritom jedno teplé jedlo denne, nevyhnutné ošatenie a prístrešie.<pe>

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba