Falošní živnostníci si pohoršia

Vláda sa snaží zabrániť tomu, aby na miestach zamestnancov pracovali živnostníci. Pomôcť tomu majú zmeny v Zákonníku práce. Mnohých ľudí od falošnej živnosti pravdepodobne odradí aj obmedzenie paušálnych výdavkov a zvýšenie vymeriavacích základov pre odvody.

21.11.2012 06:30
pracujúci, dôchodca, dôchodok, práca,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pracovať na živnosť sa dnes oplatí najmä vďaka paušálnym výdavkom a spôsobu výpočtu odvodov do zdravotnej a Sociálnej poisťovne. Každý živnostník má právo na 40-percentné paušálne výdavky, ktoré nemusí nijako dokladovať. To znamená, že dane, ako aj odvody sa mu vypočítajú len zo 60 percent jeho celkového príjmu. Oproti tomu zamestnanci na žiadne paušálne ani skutočné výdavky nárok nemajú.

Na rozdiel od zamestnancov živnostníci neplatia odvody z celého svojho príjmu. Najprv si zo zárobku odpočítajú výdavky, či už skutočné alebo paušálne, a potom si výslednú sumu ešte vydelia koeficientom 2,14 pre zdravotné poistenie a koeficientom 2 pre sociálne poistenie. Až z tejto sumy sa im vypočítajú odvody. To znamená, že odvody platia len približne z polovice svojho zisku.

Od budúceho roku budú môcť živnostníci využiť paušálne výdavky v maximálne výške 420 eur mesačne, čo je 5 040 eur za rok. Postupne sa zároveň začne znižovať aj koeficient pre výpočet odvodov. V budúcom roku sa bude pre zdravotné aj sociálne poistenie používať koeficient 1,9, v roku 2014 klesne na 1,6 a v roku 2015 dosiahne konečných 1,486. Postupne tak porastú vymeriavacie základy, a teda aj odvody.

Zmeny v paušálnych výdavkov pravdepodobne najviac zasiahnu falošných živnostníkov s vysokými príjmami, ktorí nemajú žiadne skutočné výdavky, a preto budú aj naďalej odkázaní na paušál. Pohorší si každý živnostník, ktorý mesačne fakturuje viac ako 1 050 eur. Čím vyšší príjem niekto v budúcom roku dosiahne, tým väčší dosah na neho zmeny v daniach a odvodoch budú mať.

Ak niekto fakturuje mesačne 700 eur, v budúcom roku pocíti len zvýšenie minimálnych vymeriavacích základov pre platenie odvodov a mesačne si preto priplatí približne 25 eur. V prípade, že niekto zarába 1 500 eur, jeho čistý zárobok klesne z tohtoročných 1 218,20 eura na 1 137,16 eura. V roku 2014 jeho čistý zárobok ďalej klesne na 1 098,19 eura a v roku 2015 sa zníži na 1 080,32 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba