Odvody živnostníkov postupne vzrastú

Minimálny vymeriavací základ, z ktorého si platí odvody väčšina živnostníkov, sa v budúcom roku zvýši. Kým v súčasnosti je na úrovni 44,2 percenta priemernej mzdy spred dvoch rokov, od januára sa bude rovnať jednej polovici priemerného platu.

20.11.2012 10:56
živnosť, živnostník, živnostníčka, manažérka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Najnižšie možné poistné do zdravotnej poisťovne preto vzrastie z tohtoročných 47,58 eura na 55,02 eura. Minimálne odvody do Sociálnej poisťovne zase stúpnu zo 112,66 eura na 130,27 eura. Väčšina živnostníkov tak bude na poistnom platiť mesačne o 25,05 eura viac ako v súčasnosti.

Vláda zvýšenie minimálnych odvodov odôvodnila tým, že týmto spôsobom si živnostníci v budúcnosti zabezpečia vyšší dôchodok. Ak by minimálne odvody zostali na terajšej úrovni, mnohí podnikatelia by boli po dosiahnutí dôchodkového veku odkázaní na sociálne dávky.

Ak by bol človek celý život živnostník, pričom by odpracoval 40 rokov a stále by si platil minimálne odvody, jeho dôchodok za súčasných podmienok by dosiahol asi 208 eur. V prípade, že si bude celý život niekto platiť odvody z nového vymeriavacieho základu, mal by na základe terajších pravidiel dostať penziu asi vo výške 228 eur.

Živnostníci si priplatia na odvodoch aj pre nový výpočet vymeriavacích základov pre platenie poistného. V súčasnosti sa vymeriavací základ pre platenie zdravotného poistenia počíta ako daňový základ pred odpočítaním nezdaniteľných častí vydelený koeficientom 2,14. Pre sociálne poistenie sa zase používa koeficient 2. V budúcom roku sa začne používať jednotný koeficient 1,9. V roku 2014 klesne na 1,6 a v roku 2015 na konečných 1,486. Zvýšia sa tak vymeriavacie základy aj samotné odvody.

Ak živnostník vlani dosiahol zisk 10-tisíc eur, v tomto roku platí mesačne do zdravotnej poisťovne 54,51 eura a do Sociálnej poisťovne 138,12 eura. Ak rovnaký príjem dosiahne aj v tomto roku, mal by do zdravotnej poisťovne platiť 61,40 eura a do Sociálnej poisťovne 145,39 eura. V roku 2015 to bude až 78,51 eura do zdravotnej poisťovne a 185,90 eura na sociálne poistenie. Zmeny vo výpočte vymeriavacích základov budú mať za následok aj to, že menej živnostníkov bude môcť platiť minimálne odvody, keďže ich skutočný vymeriavací základ bude vyšší ako minimálny.

Pod vyššie odvody pre podnikateľov sa môžu podpísať aj obmedzenia pri paušálnych výdavkov. Dane, ako aj odvody sa počítajú zo sumy ktorá sa vypočíta ako hrubý príjem znížený o výdavky. A keď sa paušálne výdavky znížia, vymeriavací základ pre platenie odvodov automaticky vzrastie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba