Penzisti môžu okrem dôchodku dostať viaceré dávky

Každý človek, ktorý odchádza z aktívneho pracovného života do penzie, sa musí vyrovnať s faktom, že príde o takmer polovicu príjmu.

17.11.2012 06:30
vdova. dôchodkyňa, dôchodca, penzia, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Ak dnes totiž človek zarába na úrovni priemernej mzdy, čo je približne 790 eur a odpracoval približne štyridsať rokov, jeho budúca penzia, ktorú dostane zo Sociálnej poisťovne, bude približne na úrovni 400 eur. Ak však pri rovnakej mzde odpracoval iba 15 rokov, jeho penzia dosiahne sumu asi 150 eur. Mnohí z nich sa tak dostanú na hranicu chudoby. Rovnako sú na tom živnostníci, ktorí si roky platili odvody z minima a v súčasnosti dostávajú dôchodky v sume nižšej ako životné minimum, ktoré je stanovené na 194,58 eura.

Priemerný starobný dôchodok je dnes približne 376 eur. Ak penzista zaplatí náklady na byt a energie v sume približne 150 eur, za lieky dá 40 eur, na živobytie mu zostane približne 180 eur.

Na Slovensku však žije aj približne stotisíc starých ľudí, ktorých dôchodok je pod hranicou životného minima, teda menej ako 195 eur. Ak z tejto sumy zaplatia náklady na byt a energie a lieky, na živobytie im už nezostane nič. Mnohí tak musia žiadať o dávku v hmotnej núdzi.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Penzistov sa týkajú aj limity na doplatky za lieky.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Ak teda človeku v Sociálnej poisťovni vypočítajú nízku penziu, informujú o tom listom samotného dôchodcu a zároveň elektronicky oznamujú Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny identifikačné údaje budúceho nízkopríjmového dôchodcu, ktorý môže mať nárok na dávku v núdzi. Sociálna poisťovňa zasiela informáciu konkrétnym dôchodcom v prílohe rozhodnutia o invalidnom, vdovskom, vdoveckom, sirotskom, sociálnom dôchodku poberateľa mladšieho ako 62 rokov veku a pri valorizácii dôchodkov. Robí tak v prípade, ak suma uvedených dôchodkov alebo ich úhrn je najviac v sume, pri ktorej môže vzniknúť nárok na dávku v hmotnej núdzi a príspevky k dávke v hmotnej núdzi, poberateľ dôchodku má trvalý pobyt na území SR a nie je vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody.

O samotnú dávku potom dôchodca žiada úrad práce v mieste svojho bydliska. Ten rozhodne, či existuje dôvod na dávku hmotnej núdzi alebo príspevky k nej, alebo nie.

,,Cieľom dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k nej je spolu s príjmami občana zabezpečiť základné životné podmienky a pomôcť v hmotnej núdzi. Základné životné podmienky na účely tohto zákona sú jedno teplé jedlo denne, nevyhnutné ošatenie a prístrešie," povedal hovorca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Zeman.

Ak žije penzista sám, má nárok na dávku 60,50 eura mesačne. Ak žije v domácnosti s ďalšími osobami, musí aj ich úrad práce posúdiť a zistiť, či majú pri spoločnom hodnotení na ňu nárok. Ďalšou možnosťou je ochranný príspevok vo výške 63,07 eura. Ten sa poskytuje ľuďom, ktorí si nemôžu zlepšiť svoju situáciu prácou. Dôchodcovia majú nárok aj na 2 eurá mesačne na zdravotnú starostlivosť a príspevok na bývanie.

Ak je penzista zároveň aj ťažko zdravotne postihnutý, môže úrad práce požiadať o príspevok na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia. Po splnení podmienok ich môžu dostávať celkovo štrnásť, napríklad peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených nákladov, kúpu pomôcky, osobnú asistenciu, kúpu či úpravu auta a podobne.

Od roku 2006 dostávajú penzisti aj vianočný príspevok. Ten sa od minulého roka vypláca podľa nového vzorca a je spravodlivejší. Pevne stanovená je len maximálna suma príspevku, a to 66,39 eura. Nárok na ňu majú dôchodcovia, ktorých penzia alebo úhrn penzií je najviac v sume životného minima pre jednu plnoletú osobu, čo je v súčasnosti 194,58 eura.

,,Príspevok dostanú všetci dôchodcovia, ktorých penzia neprekročí sumu 471,60 eura a bude sa týkať 1 130 000 pobe­rateľov," povedala Barbora Petrová z tlačového odboru rezortu práce.

,,Zo Sociálnej poisťovne ho dostanú všetci poberatelia predčasných starobných, starobných, invalidných, pozostalostných a sociálnych dôchodkov, ak majú nárok na dôchodok za december 2012 a majú bydlisko na Slovensku," povedal hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Dôchodcom pomáhajú aj ochranné limity na doplatky za lieky. Limit je pre nich 45 eur za štvrťrok. Zdravotné poisťovne vracajú peniaze automaticky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba