Majetkové pomery si upravte už pred manželstvom alebo kúpou nehnuteľnosti

O spôsoboch, ako si manželia alebo partneri môžu upraviť svoje majetkové pomery, hovoríme s notárkou Zuzanou Grófikovou.

18.09.2012 06:30
dedičstvo, majetok, sporenie, poklad, vklad Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aké možnosti majú manželia alebo partneri pri uzatváraní dohôd o majetku?

Je rozdiel, či ide o dohodu pred vstupom do manželstva alebo počas manželstva. V oboch prípadoch si treba uvedomiť, že náš právny poriadok predpokladá zákonný režim bezpodielového spoluvlastníctva manželov, teda momentom uzavretia manželstva všetok majetok, ktorý jeden z manželov nadobudne, spadá do režimu spoločného majetku a bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Výnimku tvoria len veci získané dedičstvom, darom, prípadne iné spôsoby nadobudnutia majetku.

Existuje na Slovensku možnosť, ako si môžu partneri upraviť majetkové pomery pred vstupom do manželstva?

Často čítame o existencii akýchsi predmanželských zmlúv, ale náš právny poriadok tento inštitút nepozná. V každom prípade je však dobré, ak si partneri svoje majetkové pomery upravia predtým, ako uzavrú manželstvo. V súčasnosti sa tak často deje až vo vyššom veku, keď už má každý z partnerov určitý majetok. Ak jeden z nich má napríklad nasporené peniaze a zamýšľa kúpu nehnuteľnosti, je vhodné tak urobiť pred uzavretím manželstva. V opačnom prípade bude nehnuteľnosť spadať do spoločného majetku. Nadobudnutie do výlučného majetku len jedného z manželov vyžaduje v čase trvania manželstva aj súhlas druhého manžela.

Ako sa taký súhlas udeľuje?

Jednou z možností je notárska zápisnica.

Čo ak, naopak, partner či partnerka chce, aby mal po svadbe jeho manžel alebo manželka podiel na jeho majetku?

Ak pred uzavretím manželstva má jeden z partnerov vo vlastníctve nehnuteľnosť a chce, aby aj ten druhý mal na nej nejaký podiel, keďže sa tam napríklad chystajú po svadbe bývať, prevod na druhého manžela je vhodné urobiť pred uzavretím manželstva z dôvodu, že po uzavretí manželstva by bol takýto prevod nerealizovateľný.

Je úprava majetkových pomerov manželov možná aj počas trvania manželstva?

Ak manželia nechcú nadobudnúť majetok spoločne, môžu sa dohodnúť, že konkrétny majetok nadobudne iba jeden z nich. Forma úkonu je stanovená obligatórne, a to formou notárskej zápisnice. Môže sa to diať napríklad vtedy, ak sa manželia sa rozhodnú, že si kúpia nehnuteľnosť, ale nechcú si ju kúpiť spoločne. Dôvody môžu byť rôzne. Povedzme, že jeden z manželov podniká a má obavy, aby v prípade nepriaznivého vývoja v podnikaní nebola táto nehnuteľnosť ohrozená. Ďalším môže byť blížiaci sa rozvod a snaha o úpravu majetkových pomerov, ktorou by sa predišlo porozvodovému rozdeleniu, ako aj iné dôvody. Manželia preto navštívia notára, ktorý spolu s kúpnou zmluvou vyhotoví aj notársku zápisnicu, v ktorej prejavia vôľu zúžiť rozsah svojho bezpodielového spoluvlastníctva o predmetnú nehnuteľnosť. Kataster potom zapíše nehnuteľnosť len na jedného z nich v súlade s ich dohodou. Rovnaká úprava majetkových vzťahov medzi manželmi je možná nielen vo vzťahu k nehnuteľnostiam, ale aj všetkým ostatným hnuteľným veciam, ktoré by inak spadali do režimu bezpodielového spoluvlastníctva manželov. V praxi sa najčastejšie vyskytujú prípady čerpania úverov len jedným z manželov.

A čo v prípade, že ide len o páry, ktoré nie sú zosobášené? Ľudia v pokročilom veku alebo po rozvode už neraz nemajú chuť uzatvárať nové manželstvo. Žijú v jednom byte, spoločne hradia výdavky, kupujú hodnotnejšie veci, aj nehnuteľnosti. Ak jeden z nich zomrie a má potomkov, nestane sa jeho partner ani dedičom. Aký právny režim platí v ich majetkových vzťahoch a ako by mali vyriešiť svoje majetkové pomery?

Na rozdiel od manželov, v prípade partnerov ide právne o dve rozdielne osoby, to znamená, že každá z nich nadobúda majetok do svojho výlučného vlastníctva. Pri nadobúdaní majetku je dôležité si uvedomiť, kto sa akou mierou pričinil o jeho nadobudnutie a tak aj upraviť zmluvou podiely na ňom. V každom prípade je preto potrebné zabezpečiť prechod majetku v prípade smrti jedného z partnerov, a to zriadením závetu. Závet by mal zriadiť každý z partnerov. Ak sa v budúcnosti zmení vzťah medzi nimi, závet možno zmeniť alebo zrušiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba