Na čo treba dbať pri kúpnej zmluve

Nehnuteľnosť musí byť označená presne tak, ako je zapísaná na liste vlastníctva.

26.08.2012 06:30
zmluva, dohoda, poistenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)
  • Pri označení parciel nevynechajte údaj o tom, či ide o parcelu registra C, alebo registra E. Treba dbať na správne označenie zmluvných strán, ich identifikačné údaje musia byť úplné.
  • Pri predaji lesnej alebo poľnohospodárskej pôdy platí zákaz jej drobenia, ak sa nachádza mimo zastavaného územia obce. Predajom poľnohospodárskej pôdy nesmie vzniknúť pozemok menší ako 2–tisíc štvorcových metrov a lesnej menší ako 5–tisíc štvorcových metrov. Obmedzenie sa vzťahuje aj na výmeru spoluvlastníckeho podielu.
  • Kupujúci manželia musia uviesť, že nehnuteľnosti nadobúdajú do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.
  • Kúpnu zmluvu s návrhom na vklad treba doručiť na tú správu katastra, v ktorej územnom obvode sa nehnuteľnosť nachádza. Ak sa pozemky nachádzajú v územnom obvode viacerých správ katastra, je príslušná konať o celom návrhu ktorákoľvek z nich. Ešte predtým môžu účastníci zmluvy podať oznámenie o zamýšľanom návrhu na vklad. Podáva sa v elektronickej podobe formou elektronického tlačiva na webovom sídle úradu, zašle sa elektronicky na príslušnú správu katastra. Z evidencie ich správa katastra vymaže, ak do 90 dní od jeho doručenia nepodá ani jeden z účastníkov zmluvy návrh na vklad.
  • Návrh na vklad nemusia podávať všetci účastníci zmluvy – stačí, ak ho podá len jeden z nich. Je to jedno, či ide o predávajúceho, alebo kupujúceho, ak si účastníci zmluvy nedohodli priamo v samotnej zmluve, kto podá návrh na vklad.
  • Správne poplatky sa platia kolkovými známkami už pri podaní návrhu na vklad. Základný poplatok je 66 eur, ak sa rozhodne do 30 dní, alebo 265,50, ak sa má rozhodnúť do 15 dní. O polovicu nižšie sú, ak sa návrh podáva elektronicky, a to 33 alebo 133 eur. Pri doručení zamýšľaného návrhu na vklad v elektronickej podobe sa poplatok znižuje o ďalších 15 eur. Napríklad ak sa podá elektronicky návrh na vklad aj s oznámením o zamýšľanom návrhu, poplatok bude 66 : 2 = 33 eur – 15 = 18 eur. Ak však ide o dva právne úkony – napríklad prvým je kúpna zmluva a ďalším je zriadenie vecnéhobremena – práva prechodu cez pozemok, poplatok sa vyberie osobitne za každý úkon.
  • Návrh na vklad sa podáva vždy písomne a obsahuje – meno navrhovateľa, miesto jeho trvalého pobytu, adresu správy katastra, ktorej je adresovaný, potrebné je uviesť, že ide o kúpnu zmluvu, nezabudnite uviesť aj číslo listu vlastníctva a názov katastrálneho územia.
  • Zmluva môže obsahovať aj viac právnych úkonov, v návrhu treba označiť všetky Napríklad – jeden je kúpna zmluva, druhý zriadenie vecného bremena – práva prechodu cez cudzí pozemok v prospech kupujúceho. Návrh teda bude obsahovať dva právne úkony – bude pozostávať z návrhu na vklad vlastníckeho práva a druhý bude návrh na vklad vecného bremena.
  • K návrhu treba priložiť kúpnu zmluvu vo dvoch vyhotoveniach. Ďalšími prílohami sú: verejná alebo iná listina, ktorá potvrdzuje právo k nehnuteľnosti, ak toto právo nie je vpísané na liste vlastníctva; identifikácia parciel, ak vlastnícke právo k nehnuteľnosti nie je vpísané na liste vlastníctva; geometrický plán, ak sa pozemok rozdeľuje alebo zlučuje alebo pri zriadení vecného bremena k pozemku; dohoda o splnomocnení, ak je účastník konania zastúpený splnomocnencom, jeho podpis treba dať osvedčiť u notára. Ak ste predtým podali správe katastra oznámenie o zamýšľanom návrhu na vklad elektronicky, treba ho tiež priložiť podpísaný navrhovateľom v papierovej podobe.
  • Správa návrh zamietne, ak napríklad predávajúci nie je vlastníkom predávanej nehnuteľnosti, jeho právo nakladať s nehnuteľnosťou je obmedzené. Odporuje zákonu – pozemky sa ďalej drobia pod prípustnú výmeru. Nezamieta sa však kvôli chybám v písaní alebo kvôli iným zrejmým nesprávnostiam.
  • Znalecký posudok o stave nehnuteľnosti a jej hodnote nemusíte priložiť.
  • Kupujúci nadobudne vlastnícke právo k nehnuteľnosti až dňom právoplatnosti rozhodnutia katastra o povolení vkladu. Rovnopis rozhodnutia o povolení vkladu dostanú účastníci zmluvy do 15 dní.
  • Oznámte zmenu obci a aj družstvu, ktoré si pôdu prenajíma. Na obecnom úrade, podľa toho, kde sa pozemok nachádza, musia starí aj noví majitelia oznámiť zmenu majiteľa pôdy. Treba tak urobiť vždy od nasledujúceho dňa po povolení vkladu, ktorý je vyznačený na zmluve, a to do 30 dní. Daňové priznanie k dani z nehnuteľností, ktoré sa podáva na budúci rok do konca januára, bude podávať už nový majiteľ pozemku.
  • Vyhotoviť si kúpnu zmluvu má právo každý sám, žiadny právny predpis v tom nekladie žiadne prekážky. Záleží len na majiteľovi ale aj kupujúcom, či bude riskovať, že zmluva bude nekvalitná, bude mať právne nedostatky a správa katastra návrh zamietne.

Zdroj: katastrálny zákon, hk

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba