Práca na dohodu sa vyrovná riadnemu zamestnaniu

Od budúceho roku by mali platiť odvody zo svojho príjmu aj ľudia pracujúci na dohodu. Dnes im na rozdiel od riadnych zamestnancov zamestnávatelia z platu strhávajú len daň. Vďaka tomu je pre nich človek pracujúci na dohodu výrazne lacnejší, ako keby mu dali pracovnú zmluvu. A dohodár zase v čistom dostane vyšší plat, ako keby sa zamestnal na zmluvu.

30.07.2012 06:30
brigáda, dohoda, dohodár, práca, kopírka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Napríklad zamestnanec s hrubou mzdou 400 eur dostane v čistom na účet 338 eur. Svojho zamestnávateľa pritom mesačne stojí 541 eur. Dohodár s rovnakou hrubou mzdou dostane vyše 382 eur. Mesačné náklady firmy na jeho zamestnávanie sú 404,20 eura, čo je o takmer 137 eur menej ako v prípade zamestnanca na pracovnú zmluvu.

Mnohé firmy si tieto výhody uvedomujú, a preto radšej zamestnávajú ľudí na dohodu ako na pracovnú zmluvu. Na konci februára pracovalo podľa údajov Sociálnej poisťovne na dohodu viac ako 478–tisíc ľudí. Niektorí z nich majú pritom uzatvorené viaceré dohody o vykonaní práce. O peniaze prichádza najmä Sociálna poisťovňa a zdravotné poisťovne. Vláda preto plánuje, aby dohodári od budúceho roku platili rovnaké odvody ako riadni zamestnanci. Ak budú mať rovnakú hrubú mzdu, dostanú aj v čistom rovnaký plat. Nižšie odvody by mali platiť len starobní, invalidní dôchodcovia a študenti. Pre nich bude naďalej výhodnejšie, ak sa namiesto pracovnej zmluvy zamestnajú na dohodu. Rovnako aj zamestnávatelia budú za nich platiť nižšie odvody.

Ak sa na budúci rok zamestná na dohodu človek, ktorý nie je dôchodcom ani študentom, za 400 eur mesačne, dostane v čistom na účet 340 eur. Náklady firmy na jeho zamestnávanie dosiahnu 541 eur. Ak sa za rovnakú sumu zamestná študent alebo invalidný dôchodca, dostane v čistom necelých 361 eur. Zamestnávateľa bude stáť 491 eur. Starobný dôchodca s rovnakou hrubou mzdou dostane v čistom 311 eur. Jeho mzda bude nižšia preto, lebo väčšina starobných penzistov nemá nárok na nezdaniteľné minimum, a preto musia zaplatiť daň z celého príjmu. Zamestnávateľa bude tento dôchodca stáť 479 eur mesačne.

Keďže z dohôd by sa mali od budúceho roku platiť odvody, dohodári by mali získať aj nárok na viaceré dávky, ktoré im doteraz boli odopreté. V prípade choroby budú môcť čerpať nemocenskú dávku a ak zostanú bez práce, mali by mať nárok na podporu v nezamestnanosti. Zároveň sa im bude práca na dohodu započítavať do dôchodku. Penzisti, ktorí sa zamestnajú na dohodu, budú môcť zase požiadať o zvýšenie svojho dôchodku, tak ako to je dnes v prípade ľudí, ktorí pracujú na zmluvu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba