Aké zmeny čakajú živnostníkov

Viacerí živnostníci si v budúcom roku pravdepodobne priplatia na daniach i odvodoch.

27.07.2012 06:30
dane, odvody, výpočet Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vyššie minimum

  • Dnes sa minimálny vymeriavací základ pre platenie odvodov počíta ako 44,6 percenta z priemernej mzdy spred dvoch rokov. Od budúceho roku by to malo byť 50 percent priemernej mzdy. Minimálny vymeriavací základ tak vzrastie z tohtoročných 339,89 eura na 393 eur. Živnostníci, ktorí platia odvody z minimálneho vymeriavacieho základu, budú preto potrebovať mesačne o 25,05 eura viac ako v tomto roku.

Jednotné maximum

  • V súčasnosti existujú tri rôzne maximálne vymeriavacie základy pre platenie odvodov. Nemocenské poistenie sa platí maximálne z 1,5–násobku priemernej mzdy, ostatné sociálne poistenia zo štvornásobku priemernej mzdy a zdravotné poistenie z trojnásobku priemernej mzdy. Od budúceho roku by mal existovať jednotný vymeriavací základ vo výške päťnásobku priemernej mzdy spred dvoch rokov.

Koeficienty

  • Dnes sa vymeriavací základ pre platenie zdravotných odvodov počíta ako zisk vydelený koeficientom 2,14. Pre sociálne poistenie sa používa koeficient 2. V budúcom roku sa bude používať jednotný koeficient 1,9, od roku 2014 sa zníži na 1,6 a v roku 2015 poklesne na konečných 1,486. Živnostníkom sa tak zvýšia vymeriavacie základy pre platenie odvodov, čo bude mať za následok, že sa zvýšia aj ich odvody.

Paušálne výdavky

  • Každý živnostník, ktorý má nízke výdavky spojené s podnikaním, môže využiť paušálne výdavky vo výške 40 percent z príjmov. tieto výdavky nie je potrebné nijako dokladovať. Od budúceho roku by sa paušálne výdavky mali obmedziť sumou 420 eur mesačne, čo je 5 040 eur ročne. Dotkne sa to všetkých živnostníkov, ktorých ročný hrubý príjem je vyšší ako 12 600 eur. Horšie zarábajúci si budú môcť na paušálnych výdavkoch odpočítať rovnakú sumu ako v tomto roku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba