Predčasní dôchodcovia sa už nezamestnajú ani na dohodu

Najviac pravdepodobne zavedenie odvodov z práce na dohodu pocítia predčasní dôchodcovia. Zákon totiž neumožňuje byť zároveň povinne dôchodkovo poisteným a poberať predčasnú penziu. Ak sa teda predčasný dôchodca v budúcom roku zamestná na dohodu, Sociálna poisťovňa mu prestane vyplácať dôchodok.

10.07.2012 09:33
traktor, dôchodca, pracujúci Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

„Vykonávaním pracovnej činnosti na dohodu sa získa právne postavenie zamestnanca. Vznikne povinné dôchodkové poistenie rovnako ako vykonávaním pracovnej činnosti v pracovnom pomere. Podľa zákona o sociálnom poistení povinné dôchodkové poistenie vylučuje právo na výplatu predčasného starobného dôchodku,“ povedala Barbora Petrová z tlačového odboru ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Predčasní penzisti zamestnaní na dohodu si tak budú musieť v budúcom roku vybrať, či je pre nich výhodnejšie poberať plat, alebo predčasnú penziu.

Po vzniku povinného dôchodkového poistenia zaniká len nárok na výplatu predčasnej penzie. Len čo toto dôchodkové poistenie zanikne, teda vtedy, keď daný človek prestane pracovať, Sociálna poisťovňa mu znovu začne vyplácať dôchodok. Nárok na výplatu dôchodku vznikne aj vtedy, keď predčasný dôchodca dovŕši dôchodkový vek. Odvtedy sa považuje za riadneho starobného dôchodcu a tí môžu bez akýchkoľvek obmedzení pracovať na dohodu aj na zmluvu.

V prípade, že predčasní penzisti uprednostnia prácu na dohodu pred poberaním dôchodku, musia počítať s tým, že zaplatia plnú výšku odvodov. Poistné tak pohltí 48,6 percenta ich hrubej mzdy. Na rozdiel od starobných či invalidných dôchodcov budú musieť predčasní penzisti platiť všetky odvody tak ako ľudia, ktorí dôchodok nepoberajú.

Predčasní penzisti, ktorí sa zamestnajú na dohodu, stratia nárok na vyplácanie dôchodku bez ohľadu na to, koľko zarobia. Povinné poistenie sa bude totiž vzťahovať na akýkoľvek príjem. „Výška odmeny je vo vzťahu ku vzniku dôchodkového poistenia bezvýznamná, a teda nemá žiadny význam ani na nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku,“ vraví Petrová.

7 debata chyba