Viac ako 200–tisíc ťažko zdravotne postihnutých dostane viac peňazí

Príspevok na osobnú asistenciu, prepravu, diétne stravovanie, hygienu, prevádzku auta, ale aj príspevok na opatrovanie či psa so špeciálnym výcvikom budú už od júla vyššie. Ich suma sa totiž odvíja od výšky životného minima, ktoré sa mení vždy k 1. júlu. „Zmena sa dotkne približne 231–tisíc poberateľov opakovaných peňažných príspevkov na kompenzáciu,“ vysvetľuje Peter Zeman, hovorca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

30.06.2012 06:30
invalid, invalidi, vozíčkár, invalidný, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ústredie práce eviduje 401 244 držiteľov preukazu ŤZP. Zvýšenie sa tak dotkne viac ako polovice poberateľov týchto dávok. „O zvýšení peňažného príspevku na kompenzáciu zvýšených výdavkov a peňažného príspevku na opatrovanie správny orgán pre úpravu sumy životného minima písomné rozhodnutie vydávať nebude. Príspevky budú vo zvýšenej sume vyplatené automaticky, prvý raz ich ľudia dostanú v auguste za júl,“ informuje Zeman.

O zmene výšky peňažného príspevku na osobnú asistenciu, na prepravu a príspevku na opatrovanie (okrem peňažných príspevkov na kompenzáciu) úrad zhotoví písomné rozhodnutie. Tieto príspevky na kompenzáciu budú vo zvýšených sumách vyplatené až po tom, čo rozhodnutia nadobudnú právoplatnosť.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Kedy sa zdravotne postihnutému odníme príspevok a parkovací preukaz

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Podľa zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia sa od sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu odvíja výška opakovaných peňažných príspevkov na kompenzáciu. Podľa opatrenia ministerstva práce o úprave súm životného minima sa táto zvýši od 1. júla 2012 pre jednu plnoletú fyzickú osobu zo súčasných 189,83 eura na 194,58 eura.

Vďaka tomu sa napríklad hodinová sadzba príspevku na osobnú asistenciu, ktorá je 1,39 % sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu, zvýši z 2,64 eura na 2,71 eura, príspevok na prepravu porastie zo súčasných 96,86 eura mesačne najviac na sumu 99,28 eura.

Človek, ktorý za opatrovanie jednej osoby s ŤZP dostáva dnes 211,32 eura, po novom dostane 216,61 eura, ak opatruje dve alebo viaceré osoby s ŤZP, bude to 288,80 eura namiesto súčasných 281,75.

O príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia môže žiadať každý občan, ktorý je držiteľom preukazu osoby s ŤZP. „Kompenzácia sociálneho dôsledku ťažkého zdravotného postihnutia je zmiernenie alebo prekonanie sociálneho dôsledku ŤZP poskytovaním peňažných príspevkov na kompenzáciu alebo poskytovaním sociálnych služieb,“ vraví Zeman. „Za fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím sa považuje fyzická osoba, ktorej miera funkčnej poruchy je najmenej 50 %. Funkčná porucha je nedostatok telesných schopností, zmyslových schopností alebo duševných schopností fyzickej osoby, ktorý z hľadiska predpokladaného vývoja zdravotného postihnutia bude trvať dlhšie ako 12 mesiacov.“ Žiadosti sa podávajú na oddelení peňažných príspevkov na kompenzáciu ŤZP úradu práce podľa trvalého bydliska žiadateľa. Podkladom k rozhodnutiu je komplexný posudok, vydaný oddelením posudkových činností, z toho dôvodu sa k žiadosti prikladá aj lekársky nález. V ňom sa na základe lekárskeho posudku a posudkového záveru o sociálnych dôsledkoch ŤZP navrhujú konkrétne peňažné príspevky.

O výsledku konania vo veci peňažného príspevku na kompenzáciu dostane žiadateľ doporučene do vlastných rúk písomné rozhodnutie, prípadne si ho môže osobne prevziať na úrade práce. Jednou z náležitostí rozhodnutia musí byť aj poučenie, ktoré okrem údaja, či rozhodnutie možno preskúmať súdom, obsahuje informáciu, či sa možno proti nemu odvolať, v akej lehote a kde možno odvolanie podať. Odvolanie sa podáva na úrade práce, ktorý napadnuté rozhodnutie vydal, v lehote 15 dní odo dňa oznámenia rozhodnutia.

debata chyba