Dávky od štátu? Len ak penzisti splnia podmienky

Dôchodky, dávky v núdzi, limity na lieky, ale aj vianočný príspevok či dotácia na dovolenku - dávky, ktoré môžu penzisti dostať od štátu. Lenže iba v prípade, ak spĺňajú podmienky na ich priznanie.

23.03.2017 09:19
dôchodca, dôchodok, penzia, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Človek, ktorý dnes odchádza do penzie, prichádza približne o polovicu svojho príjmu. Mnoho penzistov sa tak musí vysporiadať s faktom, že sa ich životná úroveň radikálne zníži. Priemerný slovenský dôchodca totiž dostáva mesačne necelých 426 eur. Je však mnoho takých, ktorých penzia nie je ani na úrovni životného minima, čo je necelých dvesto eur. Väčšinou ide o starodôchodcov, ktorí išli do penzie ešte pred rokom 2004. A to je zrejme aj jeden z dôvodov, prečo vláda uvažuje nad zvýšením ich penzií od januára budúceho roku.

Skupine starodôchodcov, ktorých penzia bola určená podľa zákona o sociálnom zabezpečení účinného do 31. decembra 2003, budú dôchodky prepočítané individuálne. Ich počet sa odhaduje na viac ako 88-tisíc. Ďalšou skupinou budú seniori, ktorým bol priznaný dôchodok podľa zákona účinného pred 1. októbrom 1988. „Vzhľadom na to, že technicky je náročné zistiť všetky spisy, tak títo seniori dostanú paušálnu sumu vo výške 25,50,“ povedal štátny tajomník rezortu práce Ivan Švejna. Počet zvýšených penzií sa pri tejto skupine odhaduje v budúcom roku približne na 13-tisíc.

Starobný dôchodok sa pritom bude prepočítavať len tým starodôchodcom, ktorí vďaka uplatneniu pravidiel platných od 1. januára 2004 získajú vyšší dôchodok, ako majú v súčasnosti. Celkovo je pritom na Slovensku približne 451-tisíc penzistov, ktorí odišli do penzie pred 1. januárom 2004. "Nie všetci starodôchodcovia budú touto novelou uspokojení, to možné nie je,“ povedal minister práce Ján Richter.

Dnes je situácia taká, že ak Sociálna poisťovňa vypočíta budúcemu dôchodcovi penziu nižšiu ako životné minimum, informuje v konkrétnych prípadoch listom samotného dôchodcu o možnosti posúdenia hmotnej núdze a zabezpečenia dávkou v núdzi a príspevkami k nej, respektíve oznamuje Ústrediu úradu práce, sociálnych vecí a rodiny údaje dôchodcu, ktorý má nárok na dávku v hmotnej núdzi. O samotnú dávku potom dôchodca žiada úrad práce, ktorý určuje aj prípadnú výšku samotnej dávky alebo príspevkov k nej.

„Suma, pri ktorej dôchodcovi môže vzniknúť nárok na dávku, závisí od sumy životného minima, ktoré do 30. júna predstavuje sumu 198,09 eura,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Identifikačné údaje dôchodcu Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny oznamuje ústredie Sociálnej poisťovne, ak ide o poberateľa starobného dôchodku, starobného a vdovského či vdoveckého dôchodku, alebo o poberateľa sociálneho dôchodku staršieho ako 62 rokov.

Človek, ktorý roky pracoval a po odchode do penzie mu vychádza nízka penzia, sa nemusí dostať do systému dávok v núdzi, pretože sa ho môže týkať nárok na minimálny dôchodok. Podmienkou je odpracovaných minimálne 30 kvalifikovaných rokov. Dôchodca má v tom prípade nárok na penziu v sume 269,50 eura mesačne, čo predstavuje 1,36-násobok sumy životného minima.

Ak je dôchodca uznaný za ťažko zdravotne postihnutého, môže úrad práce požiadať o príspevky na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia. Ide napríklad o peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených nákladov, kúpu pomôcky, osobnú asistenciu, príspevok na opatrovanie a podobne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávky pre dôchodcov