Závet nemá predpísanú formu, pozor si treba dať na obsah

Chýb, ktoré sa vyskytujú v závetoch, býva veľa. Chýba dátum, vlastnoručný podpis, ako svedkovia sú uvedené osoby, ktoré sú zo zákona ako svedkovia vylúčené. Toto všetko môže spôsobiť neplatnosť testamentu. Na čo si teda treba dať pozor?

19.01.2017 09:37
podpis, závet, zmluva, dedičstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ak ste sa rozhodli spísať závet, mali by ste myslieť na formality, ktoré musí spĺňať, aby bol platný. Okrem toho, že disponovať môžete len so svojím majetkom, nemôžete v poslednej vôli zabudnúť na takzvaných neopomenuteľných dedičov, ktorými sú deti a vnuci poručiteľa. Taktiež nemôžete dedičovi prikázať, ako má s dedičstvom naložiť. Najlepšie je obrátiť sa na notára, ktorý je odborne spôsobilý poskytnúť užitočné rady, ale aj pomôcť pri samotnom zostavení závetu. Notár zabezpečí, aby bol závet platný a nenapadnuteľný v prípade budúcich sporov. „Notárska zápisnica je verejná listina, ktorá má vyššiu dôkaznú silu ako akékoľvek iné zmluvné dohody,“ uvádza sa na webovej stránke notárskej komory. V závete môže poručiteľ určiť za dedičov svojho majetku kohokoľvek, nemusí ísť len o najbližších príbuzných. So svojím majetkom môže naložiť tak, ako uzná za vhodné a ostatní musia rešpektovať jeho vôľu.

Vynechať zo závetu však podľa právničky Petry Kováčovej nemôže potomkov, pokiaľ ich nevydedil. Zákon hovorí, že maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a potomkom plnoletým aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona, pričom ak tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný.

Napríklad ak by zomrel poručiteľ a zanechal po sebe finančnú hotovosť v hodnote 150-tisíc eur a po poručiteľovi by zostala manželka, jedno maloleté a jedno plnoleté dieťa, dedilo by sa takto: Ak by sa dedilo zo zákona, každý z nich by zdedil jednu tretinu z uvedenej sumy, pretože všetci traja dedičia patria do prvej dedičskej skupiny, v ktorej každý z nich dedí rovným dielom. Neplnoleté dieťa by teda dostalo 50-tisíc eur, teda jednu tretinu z uvedenej sumy rovnako ako dieťa plnoleté a manželka.

Ak by však poručiteľ nechal závet, tak môže so sumou naložiť inak. „Zo závetu musí neplnoleté dieťa dostať 50-tisíc eur, teda podiel, ktorý by dostalo aj zo zákona. Plnoletý súrodenec musí dostať sumu minimálne 25-tisíc eur, teda polovicu svojho zákonného podielu. Manželka nemusí zo závetu dostať nič, zvyšné peniaze môže poručiteľ odkázať komukoľvek, manželka medzi neopomenuteľných dedičov nepatrí, a preto zo závetu nemusí dostať žiaden majetok,“ vysvetľuje právnička. Aby sa poručiteľ vyhol čiastočnej neplatnosti závetu, musí obom potomkom odkázať spolu sumu 75-tisíc eur. Ak však poručiteľ tak neurobí a jedného z neopomenuteľných dedičov, teda jedno z detí, prípadne obe, opomenie, závet sa nestáva automaticky neplatným. „Závet bude platný dovtedy, kým sa jeden z dotknutých dedičov nezačne dovolávať neplatnosti právneho úkonu, teda neplatnosti závetu,“ upozorňuje Kováčová.

Podmienkou platnosti závetu je teda splnenie podstatných náležitostí. Zákon nepredpisuje závetu presnú formu, musí však obsahovať stanovené náležitosti. Obsahovať musí výslovný prejav vôle poručiteľa, z ktorej je zrejmá vôľa poručiteľa ustanoviť niektoré osoby za svojich dedičov a určiť im dedičský podiel. Pokiaľ poručiteľ v závete neurčí podiely dedičov, ich podiely budú rovnaké.

Ďalšou náležitosťou ovplyvňujúcou platnosť závetu, je jeho písomná forma. Závet musí tiež obsahovať deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný. Chýbať samozrejme nemôže podpis závetcu. Pokiaľ závet tieto náležitosti neobsahuje, je absolútne neplatný podľa paragrafov Občianskeho zákonníka. Zákon takisto nepripúšťa spoločný závet viacerých poručiteľov. V prípade, ak by bol takýto závet zriadený, je neplatný. Manželia teda majetok nemôžu odkázať v spoločnom závete, každý z nich musí spísať svoju poslednú vôľu na osobitnej listine. Neplatné sú aj akékoľvek podmienky pripojené k závetu. Pre dediča nemajú právne následky a sú neúčinné.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo #závet