Čo dostanete za prácu na dohodu?

Zamestnancov na dohodu by mali firmy využívať len vo výnimočných prípadoch. Napriek tomu si takto privyrábajú desaťtisíce ľudí. V porovnaní s klasickými zamestnancami sú dohodári ochudobnení o mnohé práva, vďaka plateniu odvodov však môžu získať viaceré dávky.

13.01.2017 12:20
exekúcia, dlhy, peniaze, dlh, Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Dohodári sú v zmysle Zákonníka práce akoby zamestnanci druhej kategórie,“ povedal odborník na pracovné právo z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity Viktor Križan. Ľudia pracujúci na dohodu totiž nemajú nárok na dovolenku, príspevok na stravu, platené voľno na návštevu lekára či príplatok za prácu nadčas alebo prácu počas sviatkov.

Zákonník práce im garantuje minimálnu mzdu, čo znamená, že za každú odpracovanú hodinu musí dohodár v tomto roku dostať aspoň 2,50 eura v hrubom. V posledných rokoch musia aj dohodári platiť odvody na zdravotné a sociálne poistenie, vďaka čomu sa síce ich čistý príjem znížil, získali však nárok na viaceré dávky. Ktoré dávky môžu získať, závisí od toho, aké odvody platia.

Napríklad starobní dôchodcovia, ktorí sa zamestnajú na dohodu, platia len odvody na dôchodkové poistenie, vďaka čomu majú nárok na zvýšenie svojho dôchodku. Študenti zase môžu využiť oslobodenie od platenia odvodov a do príjmu 200 eur nemusia platiť vôbec žiadne odvody, a preto nedostanú ani žiadne dávky. Ľudia, ktorí nepoberajú dôchodok ani neštudujú, zase platia rovnaké odvody ako zamestnanci pracujúci na zmluvu. Príjem z dohody sa im tak započíta do dôchodku či do dávky v nezamestnanosti, zároveň môžu získať aj nemocenské dávky.

Ak niekto pracuje na zmluvu a zároveň aj na dohodu, pri výpočte dávok sa bude prihliadať na obidva príjmy. Ak by niekto zarábal na zmluvu 700 eur a na dohodu, z ktorej platí odvody, 200 eur mesačne, dávky by sa mu počítali zo sumy 900 eur. Rovnako pri výpočte dôchodku by sa mu zarátal príjem 900 eur. Budúci penzisti si preto prácou na dohodu môžu zvýšiť svoj dôchodok.

Aby zamestnávatelia nezneužívali zamestnávanie na dohodu, Zákonník práce tento spôsob práce výrazne obmedzuje. Na dohodu o vykonaní práce možno pre jedného zamestnávateľa odpracovať najviac 350 hodín za rok. Pre študentov sú zase určené dohody o brigádnickej práci študentov, na ktoré možno odpracovať najviac 20 hodín týždenne, teda polovicu riadneho pracovného času.

V porovnaní s pracujúcimi na zmluvu, môžu firmy dohodárov výrazne jednoduchšie a rýchlejšie prepustiť. Výpovedná lehota v prípade dohodárov trvá len 15 dní od doručenia výpovede a zamestnávateľ nemusí túto výpoveď ani nijako odôvodniť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dohodári