Zmeny 2017: Dôchodky, dane, dávky, odvody

Úderom Nového roku už tradične začína platiť množstvo zmien, ktoré sa dotknú státisícov ľudí. Ľudí čaká neskorší odchod do penzie či nový spôsob valorizácie. Živnostníci zase začnú platiť vyššie odvody, ale budú mať nárok aj na vyššie paušálne výdavky.

30.12.2016 11:16
rodina, deti, rodičia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Všetci tí, ktorí dosiahnu dôchodkový vek v roku 2017, už musia počítať s tým, že do penzie pôjdu neskôr. Začne totiž začne platiť novela zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej budeme do penzie odchádzať podľa strednej dĺžky dožitia Slovákov. "Dôchodkový vek sa na rok 2017 zvyšuje o 76 dní,“ povedala vedúca oddelenia metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne Ľudmila Grauzelová. Vek odchodu do dôchodku sa bude predlžovať postupne o určený počet dní, ktorý sa stanoví každoročne v závislosti od vývoja priemernej strednej dĺžky života spoločnej pre mužov a ženy zistenej Štatistickým úradom SR. Dôchodkový vek sa bude postupne predlžovať poistencom narodeným po 31. decembri 1954.

Ľudia, ktorí už sú v dôchodku alebo poberajú niektorú inú penzijnú dávku, dostanú zvýšené dôchodky o pevnú sumu, ktorá sa určí najmenej ako 2 % z priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku. Vyššie penzie dostane približne 1 370 000 pen­zistov. Na valorizáciu plánuje Sociálna poisťovňa minúť 134 miliónov eur.

Ak penzista dostáva starobný dôchodok v plnej sume, penzia sa mu zvýši o 8,20 eura, predčasnému penzistovi o 7,90 eura, invalidný dôchodca, ktorý má zníženú schopnosť pracovať do 70 %, dostane štyri eurá, ak má zníženú schopnosť pracovať o viac ako 70 %, penzia sa mu zvýši o 7,10 eura. Pokiaľ ide o pozostalostné dávky, vdovský a vdovecký porastie o 5,30, sirotský o 2,60 eura. „O zvýšenie dôchodku nebude potrebné žiadať. O zvýšení dostanú poberatelia dôchodkov písomné rozhodnutie. Dôchodky vo vyššej sume budú prvý raz vyplatené vo výplatnom termíne za mesiac január 2017 aj s doplatkom zvýšenia od 1. januára 2017 do posledného dňa pred výplatným termínom v mesiaci január 2017,“ konštatovala Grauzelová.

Od januára by si mali polepšiť lepšie zarábajú zamestnanci aj živnostníci. Maximálne dávky z nemocenského poistenia sa už nebudú počítať z 1,5-násobku, ale až z dvojnásobku priemernej mzdy. Maximálna nemocenská dávka za 30 dní vzrastie z tohtoročných 698,20 eura na 958 eur. Maximálne materské za 30 dní sa zvýši z 888,60 eura na 1 219,30 eura.

Väčšina živnostníkov sa musí pripraviť na vyššie odvody. Minimálne odvody do Sociálnej poisťovne budú v budúcom roku 146,35 eura a do zdravotnej poisťovne 61,81 eura. Vzrastú aj maximálne odvody do Sociálnej poisťovne. Zároveň sa úplne zruší strop na platenie odvodov do zdravotnej poisťovne. Živnostníci, ale aj zamestnanci tak v budúcom roku budú platiť zdravotné odvody z celého príjmu, a nielen maximálne z 5-násobku priemernej mzdy, ako je to v súčasnosti.

Desaťtisíce živnostníkov budú môcť od budúceho roku ušetriť na daniach a odvodoch. Výrazne sa totiž zvýšia paušálne výdavky, ktoré si môžu odpočítať z príjmu. V tomto roku si môžu živnostníci odrátať paušálne výdavky vo výške 40 percent z príjmov, maximálne však 5 040 eur za rok. Na budúci rok si budú môcť týmto spôsobom odpočítať až 60 percent z príjmov, pričom najviac si takto budú môcť odpočítať 20-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #dávky #odvody #valorizácia #dôchodkový vek