Aké povinnosti majú príbuzní po smrti blízkeho

Po smrti blízkeho človeka čaká pozostalých viacero povinností. Vybaviť musia nielen pohreb, komunikovať treba aj s rôznymi úradmi a inštitúciami. Vyriešiť treba napríklad zdravotné poistenie, prípadné záväzky voči Sociálnej poisťovni alebo finančnému úradu, čo sa týka daní.

15.12.2016 10:39
deti, smútok, objatie Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Verejné zdravotné poistenie je povinné, a preto každý občan patrí do niektorej zdravotnej poisťovne a je držiteľom zdravotného preukazu. Rodina zosnulého poistenca nie je povinná podľa informácií zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne a poisťovne Dôvera preukaz vracať. V súlade s aktuálne platnou legislatívou – zákonom o zdravotnom poistení, nemajú pozostalí po zosnulom voči zdravotnej poisťovni žiadne oznamovacie povinnosti. Oznámenie o úmrtí poistenca je zasielané zdravotnej poisťovni vo forme elektronickej dávky z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Poisťovne odporúčajú pozostalým, aby tento preukaz do zdravotnej poisťovne vrátili, zamedzí sa tak jeho prípadnému zneužitiu. Poistenci zo zdravotnej poisťovne Union preukaz zosnulého vrátiť musia. „Dedičia majú povinnosť vrátiť preukaz poistenca a Európsky preukaz zdravotného poistenia, ak bol zosnulému poistencovi vydaný, do zdravotnej poisťovne, ktorá ho vydala, buď osobne na ktorékoľvek kontaktné miesto Union ZP, alebo poštou," uvádza vo svojom stanovisku poisťovňa.

Pozostalí nemusia informovať o úmrtí svojho blízkeho ani Sociálnu poisťovňu. Nemajú voči nej žiadne povinnosti. Úmrtie každej osoby jej nahlasuje príslušná matrika. Pozostalí môžu o úmrtí informovať Sociálnu poisťovňu aj sami – vždy príslušnej organizačnej zložke, v ktorej boli fyzické osoby registrované alebo ktorá im vyplácala dávku. Platí, že ak zosnulému ku dňu smrti neboli vyplatené sumy dôchodku, na ktoré mal nárok, vyplatia sa tieto sumy manželovi (manželke) automaticky v rámci konania o priznanie vdovského/vdo­veckého dôchodku. Ak zosnulý nemal manžela (manželku), vyplatia sa tieto sumy deťom. Ak nemal ani deti, vyplatia sa rodičom. O vyplatenie nevyplatených súm dôchodku splatných ku dňu smrti je potrebné požiadať písomnou žiadosťou Sociálnu poisťovňu čo najskôr po vystavení úmrtného listu. K žiadosti je potrebné predložiť čestné vyhlásenie overené orgánom štátnej správy o tom, že pozostalé dieťa je jediným dieťaťom zomretého, resp. si je vedomé, že nárok na splatné sumy dôchodkovej dávky je spoločným nárokom všetkých detí zomretého poistenca; pozostalý rodič je otcom/matkou zomretého a je jediným priamym dedičom po zomretom. Manžel/manželka čestné vyhlásenie predkladať nemusia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie