Vyššie paušálne výdavky ušetria živnostníkom tisíce eur

Vyššie odvody, ale aj výrazný nárast paušálnych výdavkov. Nový rok prinesie živnostníkom tradične viaceré zmeny.

14.12.2016 09:31
peniaze, živnostník, žena, počítač, radosť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pravdepodobne najvýraznejšou novinkou, ktorú pocítia desaťtisíce podnikateľov, je výrazné zvýšenie paušálnych výdavkov. Kým v tomto roku si môžu živnostníci vo forme paušálnych prídavkov odpočítať 40 percent svojich príjmov, maximálne však 5 040 eur za rok, budúci rok si budú môcť odrátať až 60 percent príjmov, najviac 20-tisíc eur za rok. Túto zmenu pocítia až v roku 2018, keď budú podávať daňové priznanie za rok 2017. V marci budúceho roku, keď budú podávať daňové priznanie za rok 2016, si budú môcť odpočítať paušálne výdavky ešte podľa súčasných pravidiel.

Vyššie paušálne výdavky budú znamenať, že živnostníci v závislosti od svojho príjmu môžu na daniach a odvodoch za rok ušetriť až tisíce eur. Napríklad živnostník s hrubým príjmom 15-tisíc eur zaplatí po zvýšení paušálnych výdavkov za rok na daniach a odvodoch o 1 231 eur menej ako v súčasnosti. Ak je jeho hrubý príjem 20-tisíc eur, ušetrí 3 111 eur a v prípade príjmu 30-tisíc eur zaplatí na daniach a odvodoch až o 5 739 eur menej.

Vďaka vyšším paušálnym výdavkom sa nad týmto spôsobom preukazovania nákladov oplatí porozmýšľať aj tým živnostníkom, ktorí v súčasnosti uplatňujú skutočné výdavky. Paušálne výdavky totiž nie je potrebné nijako preukazovať a vyšší limit znamená, že si mnohí podnikatelia takto odpočítajú viac, ako keby zostali pri skutočných nákladoch.

Väčšinu živnostníkov zasiahne od januára zmena minimálneho vymeriavacieho základu. „Minimálny vymeriavací základ je v súčasnosti v sume 429 eur. Od 1. januára 2017 bude v sume 441,50 eura,“ povedala Andrea Zahoranová, riaditeľka odboru poistného v Sociálnej poisťovni. Najnižšie odvody pre živnostníkov do Sociálnej poisťovne tak budúci rok vzrastú zo 142,20 na 146,35 eura. Minimálne odvody do zdravotnej poisťovne vzrastú zo 60,06 eura na 61,81 eura. Odvody z minimálneho vymeriavacieho základu si v súčasnosti platí vyše 73 percent živnostníkov, od januára by to malo byť podľa prepočtov Sociálnej poisťovne viac ako 75 percent.

Výrazne si na odvodoch priplatia živnostníci s nadpriemerným príjmom. „Pre rok 2017 maximálny vymeriavací základ je sedemnásobok priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov. K 1. januáru 2017 vychádza suma 6 181 eur. Aktuálne platí maximum 4 290 eur,“ vraví Zahoranová. Maximálne odvody do Sociálnej poisťovne preto vzrastú z tohtoročných 1 422,13 eura na 2 048,99 eura. Taký výrazný skok nastane preto, lebo sa maximálny vymeriavací základ zvýši z 5-násobku priemernej mzdy až na 7-násobok.

Ešte viac môžu stúpnuť odvody do zdravotnej poisťovne. Od januára sa totiž úplne zruší strop pre platenie odvodov. Kým v tomto roku sa platia za rok odvody maximálne z vymeriavacieho základu 52 980 eur, od budúceho roku prestane toto maximum úplne existovať a odvody sa budú platiť z celého príjmu.

Vďaka vyšším odvodom na sociálne poistenie môžu živnostníci v budúcom roku získať vyššie dávky ako tento rok. Napríklad v tomto roku dostane podnikateľ, ktorý platí minimálne odvody, počas 30-dňovej práceneschopnosti nemocenské vo výške 211,29 eura, budúci rok by to malo byť 220,08 eura. Keďže minimálny vymeriavací základ sa počíta ako polovica priemernej mzdy, nebudú mať živnostníci pre zvýšenie odvodov nárok na vyšší dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #SZČO #paušálne výdavky