Daňová poradňa: Ako správne zaúčtovať barterový obchod?

Pri obchodovaní je možné za poskytované tovary a služby získať ako protihodnotu tiež dohodnuté tovary a služby a nie je nutné obchodovať len za peniaze.

25.11.2016 09:34
účtovníčka, dane, odvody, úrad, kalkulačka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Čo je to barter?

Barter využívajú mnohé firmy bez rozdielu veľkosti, zamerania či historického pozadia. Táto priama výmena za tovary a služby má veľmi dlhú históriu a barterové operácie sa vo veľmi veľkej miere realizujú dodnes. Barterový obchod je forma obchodnej činnosti, pri ktorej je tovar alebo služby priamo vymenený za iný tovar alebo služby bez použitia peňazí.

Aj napriek tomu, že do obchodného vzťahu nestupujú peniaze, je potrebné tento výmenný obchod v účtovníctve evidovať a vzájomne započítať.

Dohodnutie barterového obchodu

Podľa § 358 Obchodného zákonníka a § 580 Občianskeho zákonníka by sa obe strany barterového obchodu mali dohodnúť na zápočte pohľadávok a záväzkov. Pre tento účel sa pripravuje dohoda o započítaní vzájomných pohľadávok.

Príklad

Dohodli sme sa s obchodným partnerom na barterovom obchode a chcem pripraviť Dohodu o vzájomnom započítaní pohľadávok. Čo by mala obsahovať, aby bola platná?

  • Dohoda musí byť uzatvorená písomne a zvyčajne je vyhotovená v dvoch rovnopisoch, pričom každá zmluvná strana dostane jeden rovnopis. Zmluvné strany túto dohodu uzatvárajú vždy slobodne, obsah zmluvy je zrozumiteľný, obe strany mu musia porozumieť a na znak súhlasu ho podpíšu. Neoddeliteľnou súčasťou dohody sú aj prílohy – faktúry. Pre účinnosť dohody je potrebné uviesť správne údaje oboch strán, definovanie vzájomných pohľadávok, finančné vyčíslenie rozsahu barterového obchodu, ako aj dátum uzatvorenia tejto dohody.

Evidencia v účtovníctve

Nakoľko zákon o účtovníctve či iné postupy účtovania pri jednoduchom a podvojnom účtovníctve osobitne neupravujú spôsob účtovania pri barterovom obchode, je potrebné dodržiavať všeobecné zásady definované v účtovných predpisoch.

Pri barterovom obchode na jednej strane vzniká pohľadávka na strane druhej záväzok. Je potrebné vykonať zápočet pohľadávky so záväzkom. Najčastejší postup účtovania v podvojnom účtovníctve je:

  • 131 / 321: Prijatá faktúra od dodávateľa za nákup
  • 504 / 321: Nákup tovaru – účtovanie spôsobom B

Barter a daň z príjmov

Podľa § 2 písm. c) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších zmien (ďalej „zákon č. 595/2003 Z. z.“) príjmom je peňažné plnenie a nepeňažné plnenie dosiahnuté aj zámenou, ocenené cenami bežne používanými v mieste a v čase plnenia alebo spotreby, a to podľa druhu, kvality, prípadne miery opotrebenia predmetného plnenia, ak tento zákon neustanovuje inak. Príjem zo zámeny je vlastne príjem z barterového obchodu. Ide o nepeňažný príjem, čo je hodnota, ktorú daňovník zámenou získal.

Príklad

Dve dámy sa dohodli, že chcú vymeniť svoje autá. Hodnota auta AUDI, ktorý vlastní Anna je 50 000 € a hodnota BMW, ktoré vlastní Božena je 40 000 €. Anna a Božena urobia výmenu. Nepeňažný príjem zo zámeny má len pani Anna vo výške 10 000 € (50 000 – 40 000). Suma 10 000 € je hodnota, ktorú pani Anna zámenou získa. Je táto suma 10 000 € čiastkovým základom dane? Alebo je potrebné radšej zaobstarať si znalecké posudky na hodnotu áut a určiť základ dane podľa toho?

  • O nepeňažné plnenie (a teda aj o zámenu) z daňového hľadiska ide za predpokladu, že okrem zámeny tovaru nedochádza k žiadnemu ďalšiemu finančnému vyrovnaniu, napr. ak pani Božena vymení svoje BMW za AUDI bez akéhokoľvek doplatku.
  • Avšak je potrebné pripomenúť, že zo zákona č. 595/2003 Z. z. vyplýva, že nepeňažné plnenie (dosiahnuté aj zámenou) sa oceňuje cenami bežne používanými v mieste a v čase plnenia. To znamená, že pri zámene sa na daňové účely neuplatnia ceny určené dohodou (dohodnuté ceny). Zákon o dani z príjmov neupravuje, ako sa stanoví bežná cena a ani výslovne nestanovuje, že toto ocenenie musí byť stanovené znalcom. Cena stanovená znalcom je však zo strany daňového úradu ťažko spochybniteľná.

Zdroj: Profit365.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #profit365.sk