Daňová poradňa: Dane a odvody brigádnikov

Dohodári, osoby pracujúce mimo trvalý pracovný pomer, sú tiež povinní platiť odvody. Ich výška závisí od rôznych faktorov. Nájdu sa však aj výnimky, pri ktorých brigádnici nemusia platiť odvody vôbec.

18.10.2016 09:40
brigáda, práca, mladí Foto:
Ilustračné foto
debata

V súčasnosti môžete brigádovať po uzatvorení jednej z nasledujúcich zmlúv so zamestnávateľom:

  • dohoda o brigádnickej práci študentov
  • dohoda o vykonaní práce
  • dohoda o pracovnej činnosti

Výšku odvodov ovplyvňuje typ zmluvy, pravidelnosť príjmov (pravidelná alebo nepravidelná mzda) a fakt, či dohodár poberá alebo nepoberá nejakú sociálnu dávku.

Brigádnická práca študentov

Študent sa nepovažuje za zamestnanca, preto neplatí odvody do zdravotnej poisťovne. Je však povinný platiť zo svojej mzdy odvody do Sociálnej poisťovne vo výške 7 %.

Výnimkou je mesačný zárobok do výšky 200 eur, z ktorého študent nie je povinný platiť odvody. Uplatnenie tejto výnimky je možné po vyplnení a odovzdaní tlačiva oznámenie k dohode o brigádnickej práci študentov zamestnávateľovi. Ak študent pracuje pre niekoľko zamestnávateľov, alebo pracovných agentúr, je lepšie toto oznámenie odovzdať zamestnávateľovi, u ktorého zarobí najviac peňazí. Ak jeho mesačný príjem presiahne 200 eur, platí odvody len z rozdielu medzi výškou príjmu a sumou 200 eur.

Daňové priznanie je povinný platiť študent, ktorý za rok 2016 dosiahne celkové zdaniteľné príjmy presahujúce sumu 1 901,67 eura. Zahrňuje sa sem akýkoľvek príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane z príjmov oslobodený. Ak študent prekročí sumu 1 901,67 eura, podáva daňové priznanie typu A. Ak bude mať v roku 2016 aj iné príjmy (napr. z prenájmu nehnuteľností), je povinný podať daňové priznanie typu B.

Brigádnická práca dôchodcov

Dohodári dôchodcovia a ich zamestnávatelia platia odvody do Sociálnej i zdravotnej poisťovne bez ohľadu na to, či majú pravidelný alebo nepravidelný príjem. Výnimkou sú len poberatelia predčasného starobného dôchodku, ktorí pri pravidelnom prijme platia aj nemocenské poistenie a pracovať môžu len na základe krátkodobej dohody, z ktorej navyše musia odvádzať až 8 % z hrubej mzdy na starobné a dôchodkové poistenie. Poberatelia starobného dôchodku musia odvádzať odvody na starobné poistenie vo výške 4 % z hrubej mzdy.

Ak dôchodca dosiahol iba príjmy zo zamestnania na základe zmluvy, podáva daňové priznanie typu A. Ak dosiahol aj iné príjmy (napr. z predaja nehnuteľnosti), podáva daňové priznanie typu B.

Ostatné osoby

Osoba pracujúca na dohodu, ktorá nie je študent ani dôchodca, a poberá pravidelnú mzdu, je podľa zákona braná ako riadny zamestnanec pracujúci na základe zmluvy. Platí teda všetky odvody vo výške 13,4 % z hrubej mzdy. Jeho zamestnávateľ zaňho zároveň odvádza odvody vo výške 35,2 %.

Osoba, ktorá na základe dohody pracuje s nepravidelným príjmom (mzda raz za 2 mesiace, dvakrát za 1 mesiac a pod.) neplatí odvody za nemocenské poistenie a poistenie v nezamestnanosti. Dohodár teda odvádza odvody vo výške 11 %, jeho zamestnávateľ vo výške 32,8 %.

Daňové priznanie je povinný podať takýto dohodár v prípade, že za rok 2016 dosiahne celkové zdaniteľné príjmy presahujúce sumu 1 901,67 eura. Počíta sa akýkoľvek príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane z príjmov oslobodený. Ak jeho zárobok prekročí sumu 1 901,67 eura, podáva daňové priznanie typu A. Ak bude mať v roku 2016 aj iné príjmy (napr. z prenájmu nehnuteľností), je povinný podať daňové priznanie typu B.

Zdroj: Profit365.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #profit365.sk