Daňová poradňa: Kto musí zaplatiť daň za auto

Od 1. februára 2016 došlo v zákone o platení daní z motorových vozidiel k niekoľkým zmenám. Daň sa bude platiť tam, kde má podnikateľ sídlo či bydlisko a nie tam, kde je zaevidované vozidlo. Ročná sadzba dane sa môže znížiť, ak používate ekologicky šetrné vozidlo. Pozrite si, aké máte v roku 2016 povinnosti voči Finančnej správe SR.

05.10.2016 10:45
poistenie auta, pzp, poistka, auto, kúpa auta Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na koho sa vzťahuje povinnosť platiť daň z motorového vozidla

Všetky povinnosti podliehajú zákonu č. 361/2014 Z.z. o dani z motorových vozidiel. Daň platí pre fyzické a právnické osoby, ktoré sú zapísané ako držiteľ vozidla v jeho evidencii. Zamestnávateľ daň za rok 2015 platí len v prípade, ak zamestnanec použije na pracovné účely vozidlo, ktoré sa používa na podnikanie (ktoré už podlieha zdaneniu u iného daňovníka).

Daňovníkom je fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá:

  • je ako držiteľ zapísaná v dokladoch vozidla;
  • má v dokladoch vozidla ako držiteľa zapísanú svoju organizačnú zložku (pobočku v zahraničí bez vlastnej právnej formy);
  • používa vozidlo, v ktorého dokladoch je ako držiteľ zapísaná osoba, ktorá zomrela alebo zanikla;
  • používa vozidlo, v ktorého dokladoch je ako držiteľ zapísaná osoba, ktorá nepoužíva vozidlo na podnikanie;
  • je zamestnávateľom a vypláca zamestnancovi cestovné náhrady za použitie vozidla, ktoré sa nepoužíva na podnikanie.

Zdaňujú sa vozidlá všetkých skupín používané na podnikanie alebo samostatnú zárobkovú činnosť so slovenským evidenčným číslom. Vozidlo evidované v zahraničí zdaneniu nepodlieha, aj keď sa na podnikanie používa na území Slovenskej republiky.

Daňová povinnosť vzniká od prvého dňa mesiaca, v ktorom bol automobil zapísaný do obchodného majetku. Povinnosť zaniká posledným dňom mesiaca, kedy došlo k:

  • vyradeniu alebo dočasnému vyradeniu vozidla z evidencie;
  • ukončeniu alebo prerušeniu podnikania;
  • zániku daňovníka bez likvidácie;
  • zmene držiteľa vozidla;
  • ukončeniu použitia zamestnaneckého vozidla alebo vozidla, ktoré má v technickom preukaze ako držiteľa vozidla zapísanú inú osobu.

Už len jedno daňové priznanie za všetky vozidlá

Túto zmenu uvítajú najmä podnikatelia, ktorí vlastnia viacero automobilov v rôznych krajoch Slovenska. Doteraz museli podávať niekoľko daňových priznaní podľa miesta, v ktorom bolo vozidlo evidované. V súčasnosti podávajú za všetky vozidlá už len jedno daňové priznanie podľa miesta trvalého bydliska alebo sídla daňovníka. Podnikateľovi, ktorý využíva auto zaobstarané na operatívny lízing (špeciálna forma prenájmu, pri ktorej je vlastníkom aj držiteľom vozidla lízingová spoločnosť) daňovníkovi ako nájomcovi odpadá povinnosť z vozidla platiť daň, nakoľko jeho majiteľom je lízingová spoločnosť. V prípade finančného lízingu (obstaranie vozidla na základe zmluvy s dojednaným právom kúpy) však povinnosť platiť daň z motorového vozidla pre daňovníka vzniká.

Zmeny v sadzbách – majitelia ekologických áut ušetria

Zákon sadzby zjednotil a upravil, takže už sú rovnaké pre celé územie Slovenskej republiky. Pred tým ich určovali jednotlivo samosprávne kraje. O výške dane však rozhoduje vek vozidla a jeho ekologickosť. Za nový automobil sa sadzba dane znižuje o 25 %, v štvrtom a šiestom roku o 20 %. V záujme zvyšovania ochrany životného prostredia zákon zvýhodňuje ekologické automobily – v prípade vozidiel na plynový a vodíkový pohon sa sadzba znižuje navyše o 50 % (čiže ak sa jedná o nový hybridný automobil, sadzba sa znižuje až o 75 %), v prípade vozidiel na čisto elektrický pohon je sadzba dane nulová. Sadzba s vekom vozidla narastá. Vozidlo v evidencii v obchodnom majetku viac, ako 13 rokov spadá najskôr pod 100 % sadzbu, neskôr sa sadzba začne zvyšovať.

Zdroj: Profit365.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #profit365.sk