Živnostníci si majú výrazne polepšiť. Zaplatia nižšie dane i odvody

Viacerí živnostníci si od budúceho roku polepšia. Vláda sa dohodla, že sa od januára výrazne zvýšia paušálne výdavky, čo sa odrazí na čistom príjme podnikateľov.

28.09.2016 09:05
podnikateľ, živnostník, menežér, SZČO Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Dnes si živnostníci môžu vo forme paušálnych výdavkov odpočítať 40 percent svojich príjmov. Takýmto spôsobom si môžu znížiť svoj základ dane najviac o 5 040 eur za rok. „Od budúceho roku tieto paušálne výdavky u všetkých živnostníkov budú môcť byť na úrovni 60 percent so stropom 20-tisíc eur,“ povedal minister financií Peter Kažimír. Vďaka tomu zaplatia živnostníci na daniach a odvodoch asi o 40 miliónov eur menej, ako keby sa výdavky nemenili.

Výhodou paušálnych výdavkov je, že ich netreba nijako preukazovať. Podnikateľ si z príjmu odpočíta stanovené percento a nepotrebuje na to žiadne bločky či faktúry. Paušálne výdavky tak využívajú najmä tí živnostníci, ktorých výdavky sú nízke alebo až nulové. Po zvýšení limitu paušálnych výdavkov sa počet ľudí, ktorí ich využívajú, pravdepodobne zvý­ši.

Živnostníci, ktorí využívajú paušálne výdavky, si už žiadne iné náklady okrem zaplatených odvodov nemôžu odpočítať z príjmu. Zároveň však majú nárok aj na odpočítanie nezdaniteľnej časti základu dane. Keďže živnostník, ktorý využíva paušálne výdavky, nemusí viesť účtovníctvo, tento spôsob preukazovania nákladov sa môže vyplatiť aj tým podnikateľom, ktorých skutočné výdavky sú vyššie ako 60 percent z príjmov. Týmto spôsobom sa môžu vyhnúť nákladom na vedenie účtovníctva a navyše im nehrozí, že im prípadná daňová kontrola niektoré výdavky neuzná a budú musieť dodatočne zaplatiť daň, ako aj pokutu.

Vďaka vyšším paušálnym výdavkom zaplatia živnostníci nielen nižšie dane, ale aj odvody. Ich výška sa totiž počíta z daňového základu a ak bude mať podnikateľ vyššie výdavky, klesne mu aj vymeriavací základ pre platenie odvodov. To sa samozrejme môže v budúcnosti odraziť na výške dávok, ako aj dôchodku.

Živnostník, ktorý má ročný hrubý príjem 15-tisíc eur a využíva paušálne výdavky, zaplatí v tomto roku na daniach a odvodoch 3 729 eur. Po zvýšení paušálnych výdavkov nebude platiť žiadnu daň a klesnú aj jeho odvody. Celkovo tak ušetrí 1 231 eur. Pri vyššom príjme bude úspora ešte výraznejšia. Podnikateľ s ročným príjmom 25-tisíc eur ušetrí za rok na daniach a odvodoch 4 452 eur, a ten, čo zarába 35-tisíc eur, môže ušetriť až 6 717 eur.

Naposledy sa výška paušálnych výdavkov menila v roku 2012. Dovtedy si mohli živnostníci odpočítať 40 percent zo svojich príjmov, pričom maximálna výška paušálnych výdavkov nebola nijako obmedzená. Navrhované zmeny musí odsúhlasiť ešte parlament.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #SZČO #paušálne výdavky