Spory o dedičstvo: Najrýchlejšie ich vyrieši dedičská dohoda

Dedičské konanie a spôsob rozdelenia dedičstva často sprevádzajú spory nespokojných dedičov. Univerzálna rada, ako sa im vyhnúť, neexistuje. Platí však pravidlo, že vždy je jednoduchšie dohodnúť sa a vyhnúť sa tak dlhoročným súdnym sporom.

22.09.2016 10:31
hádka - politika - voľby Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Rozdelenie dedičstva a usporiadanie dedičských vzťahov štandardne prebieha cez dohodu dedičov uzatvorenou v rámci dedičského konania. Dedičia v nej vyjadrujú, či si uplatňujú svoj zákonný dedičský podiel, alebo nie, kto komu vyplatí aký zákonný podiel od spoludediča, ktorý nadobúda dedičstvo, a podobne. Obsah dohody závisí od vôle dedičov, týka sa celého dedeného majetku a nesmie odporovať zákonu a dobrým mravom.

Súčasťou dedičských sporov bývajú však často spory o dedený majetok. Príčinou je najmä neschopnosť a neochota dedičov dohodnúť sa na rozdelení dedeného majetku, ako aj na tom, čo všetko do dedičstva patrí a čo už nie. „Nespokojnosť s rozdelením majetku sa rieši v rámci dedičského konania. V tomto prípade je nesporné, čo je predmetom dedičstva. Spor vzniká o to, či je rozdelenie dedičstva správne, resp. v súlade s poslednou vôľou poručiteľa a so zákonom. V druhom prípade je predmetom sporu, či časť majetku patrila, alebo nepatrila do dedičstva. Tento spor sa rieši v samostatnom súdnom konaní – mimo dedičského konania," upozorňuje advokát Maroš Jakoubek.

V praxi platí, že veľká väčšina dedičských konaní sa vyrieši nesporovo. Od účastníkov dedičského konania však závisí, či sa dedičské konanie prejedná bez sporov, alebo v rámci dedičského konania vzniknú sporné otázky. Notári, ktorí na základe poverenia príslušného okresného súdu prejednávajú dedičské konania, nemajú právomoc riešiť spory dedičov. V prípade, ak počas dedičského konania vznikne spor, je vhodné obrátiť sa s vecou na advokáta, ktorý sa s prípadom oboznámi, vyhodnotí ho, ako aj všetky súvisiace okolnosti a odporučí klientovi vhodný postup vo veci.

Právnici sa zhodujú v tom, že univerzálna rada, ako sa vyhnúť dedičským sporom, neexistuje. Z ich skúseností však vyplýva, že najrýchlejšie sa k dedičskej dohode dospeje, ak sa dedičia bavia vecne a svoje požiadavky vedia aj náležite zdokladovať a preukázať. Ak teda majú dedičia uchované listiny, písomné zmluvy, výpisy z účtov, spoločné fotografie, prípadne iné doklady. Nie vždy je však možné mimosúdnu dohodu dosiahnuť a potom nezostáva účastníkom konania iné, ako vec riešiť súdnou cestou. Súd následne spornú vec prejedná, vykoná dôkazy a na základe vykonaných dôkazov vydá rozhodnutie, ktorým o veci autoritatívne rozhodne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo #závet