Štát vypláca desiatky dávok. Najčastejšie penzie

Dávky pre rodiny s deťmi, penzie, nemocenské, ale aj úrazové dávky. Dostať ich môže každý, kto splní podmienky. Niektoré vypláca Sociálna poisťovňa a nárok na ne má človek, ktorý platí či v minulosti platil odvody, iné úrady práce, sociálnych vecí a rodiny a zo svojho rozpočtu ich vypláca štát.

16.09.2016 06:30
lakomstvo, peniaze, muž, žena, rodina Foto:
Ilustračné foto.
debata

Za svoje zaplatené odvody môžete dostať viaceré dávky zo Sociálnej poisťovne. Najčastejšou sú dôchodky, ktoré dostáva vyše 1,3 milióna ľudí, pričom viac ako milión je starobných dôchodkov, nasledujú vdovské (viac ako 290-tisíc) a invalidné dôchodky (viac ako 230-tisíc). „Po dôchodkových dávkach sú to potom nemocenské dávky a dávky v nezamestnanosti," konštatoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Ich poskytovanie je podmienené splnením podmienok zákona o sociálnom poistení, ku ktorým patrí predovšetkým existencia sociálneho poistenia, prípadne plynutie ochrannej lehoty a trvanie poistenia v dĺžke stanovenej zákonom. Dôležitá je aj úhrada poistného včas a v správnej výške," vysvetlil. Po splnení všetkých podmienok, pričom každý druh dávok ich má iné, môže poistencovi vzniknúť nárok na dôchodkové, nemocenské dávky, dávky poistenia v nezamestnanosti, garančného a úrazového poistenia.

Rodičia, ktorí chcú dostávať rodičovský príspevok, musia oň požiadať na úrade práce. Rovnako aj o prídavok na dieťa. „Nárok na dávky a príspevky si uplatňuje jeden z rodičov písomnou žiadosťou na úrade práce podľa miesta bydliska," povedala Jana Lukáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. „Príspevok pri narodení dieťaťa a príplatok k nemu, prídavok na dieťa a rodičovský príspevok si môže rodič uplatniť najskôr od narodenia dieťaťa, ak spĺňa všetky podmienky nároku. Pri opakovaných dávkach, ako je prídavok na dieťa, rodičovský príspevok je možné spätne doplatiť 6 mesiacov," upozornila. Pri jednorazových dávkach nárok zaniká uplynutím šiestich mesiacov od narodenia dieťaťa. Každá dávka alebo príspevok sú účelovo viazané a majú rozdielne podmienky nároku.

Na úrad práce musí zájsť aj každý ťažko zdravotne postihnutý občan, ktorý chce požiadať o príspevok na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia alebo ak chce žiadať o príspevok na podporu zamestnávania. Od januára by sa mala meniť výška príspevku na opatrovanie v závislosti od počtu opatrovaných a rozsahu opatrovania zo súčasných 220,52 na 247,65 eura. „Druhou zmenou je zároveň zvýšenie ochrany príjmu opatrovanej osoby s ŤZP, ktorú opatruje opatrovateľ v produktívnom veku, zo súčasných 1,4-násobku sumy životného minima na 1,7-násobok," konštatoval štátny tajomník rezortu práce Braňo Ondruš.

Treťou zo zmien je zrušenie obmedzenia doby, počas ktorej štát platí dôchodkové poistenie za opatrovateľa. Súčasné najvyššie časové lehoty dvanásť alebo osemnásť rokov padajú. Opatrovatelia budú poistencami štátu dovtedy, kým ich blízky bude potrebovať pomoc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #dávky