Dohodári majú nárok na dávky, na viaceré práva však nedosiahnu

Namiesto pracovnej zmluvy dohoda. Takýmto spôsobom pracujú státisíce ľudí. Mnohí zamestnávatelia naďalej preferujú tento spôsob zamestnávania ľudí napriek tomu, že už niekoľko rokov musia za dohodárov platiť rovnaké odvody ako za klasických zamestnancov.

26.08.2016 08:20
brigáda, dohoda, študent, káva, kaviareň Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Vďaka tomu, že dohodári platia odvody, majú nárok aj na rovnaké dávky ako zamestnanci pracujúci na zmluvu. Od platenia niektorých odvodov sú oslobodení len študenti a dôchodcovia. V takom prípade platí, že ak na niektoré poistenie neplatia odvody, nemôžu z neho získať ani dávky.

Študenti sa môžu úplne vyhnúť plateniu odvodov, ak u jedného zamestnávateľa nezarobia viac ako 200 eur za mesiac a zároveň si uplatnia odvodovú výnimku. Ak chce študent využiť oslobodenie od odvodov, musí o to požiadať u svojho zamestnávateľa na tlačive Oznámenie a čestné vyhlásenie k dohode o brigádnickej práci študentov. Každý si môže zvoliť len jednu dohodu, z ktorej nebude platiť odvody. Ak príjem študenta za mesiac prekročí 200 eur, zamestnávateľ mu už musí zo sumy nad 200 eur strhnúť odvody. Napríklad ak by študent zarobil 250 eur, prvých 200 eur bude od odvodov oslobodených a zamestnávateľ mu vypočíta poistné len zo sumy 50 eur.

Penzisti pracujúci na dohodu platia nižšie odvody automaticky. Zamestnávateľ starobným dôchodcom z platu strháva len odvod na dôchodkové poistenie, ktorý pohltí štyri percentá z ich hrubej mzdy. Ľuďom, ktorí nemajú štatút študenta ani dôchodcu, pritom odvody pohltia 13,4 percenta z hrubého zárobku. Je to rovnaké percento, ako platia ľudia zamestnaní na zmluvu.

Z nemocenského poistenia môžu následne dohodári získať napríklad nemocenskú dávku či ošetrovné. Príjem z dohody sa im započíta aj do materského. Platenie odvodov na dôchodkové poistenie sa zase premietne do budúceho dôchodku. A ak pracujú na dohodu starobní či predčasní dôchodcovia, Sociálna poisťovňa im vďaka tomu zvýši ich penziu.

Aj keď majú dohodári nárok na rovnaké dávky ako zamestnanci pracujúci na zmluvu, výrazne za nimi zaostávajú v oblasti práv, ktoré im zaručuje Zákonník práce. „Dohodári sú v zmysle Zákonníka práce akoby zamestnanci druhej kategórie,“ tvrdí Viktor Križan, odborník na pracovné právo z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity. Ľudia pracujúci na dohodu nemajú totiž nárok na dovolenku, stravné lístky či voľno na návštevu lekára. Zamestnávateľ im nemusí vyplácať ani príplatky za prácu nadčas či za prácu cez sviatok.

Zákonník práce dohodárom garantuje len minimálnu mzdu, ktorá je v tomto roku vo výške 2,328 eura na hodinu, a ďalej sa na nich vzťahujú len ustanovenia o pracovnom čase, o prestávkach v práci a o nočnej práci. Zamestnávateľ môže dohodárov aj výrazne rýchlejšie a lacnejšie prepustiť. Výpovedná lehota je totiž v tomto prípade len 15 dní a zamestnávateľ nemusí výpoveď ani odôvodniť.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dohodári