Daňová poradňa: Koľko dovolenky dostanete, ak idete na materskú

Každá žena si pred nástupom na materskú dovolenku kladie otázku, ako je to s dovolenkou. Mám ju vyčerpať teraz alebo až po skončení materskej dovolenky? Ako si môžem dovolenku vyčerpať?

24.08.2016 14:39
materstvo, tehotenstvo, tehotná Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nárok na dovolenku má každý zamestnanec, ktorý u zamestnávateľa odpracoval aspoň 60 dní za kalendárny rok. Ak ste v podniku nový, máte nárok na dovolenku za odpracované dni v dĺžke 1/12 dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní.

Príklad: Jozef začal pracovať v podniku 1. 6. 2016. Po prvom odpracovanom mesiaci (po uplynutí 21 prac. dní) má nárok v júli si zobrať dovolenku 1,5 dňa (20/12 = 1,66 dňa).

Je možnosť, aby si zamestnankyňa vyčerpala dovolenku za celý kalendárny rok ešte pred nástupom na materskú?

Zamestnankyňa nastupujúca na materskú má podľa Zákonníka práce nárok na dovolenku za celý kalendárny rok. Z dôvodu čerpania materskej dovolenky sa zamestnankyni dovolenka nekráti, nakoľko sa materská dovolenka považuje podľa § 144 ods. 4 Zákonníka práce za výkon práce.

Zamestnankyňa môže dovolenku vyčerpať pred nástupom na materskú dovolenku, po skončení materskej dovolenky, ako i po skončení rodičovskej dovolenky po dovŕšení tretieho roku veku dieťaťa.

Ak si zamestnanec (žena alebo muž) z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky nevyčerpá ani v budúcom roku dovolenku, na ktorú mu vznikol nárok pred nástupom na rodičovskú a materskú dovolenku, zákonník práce mu umožňuje, aby si nevyčerpanú dovolenku mohol čerpať podľa § 113 ods. 2 až po skončení rodičovskej dovolenky.

Nárok na dovolenku za kalendárny rok môže zamestnávateľ zamestnancovi krátiť. Zamestnanec tak stráca nárok na tú časť dovolenky za kalendárny rok, o ktorú sa mu dovolenka skrátila. V zmysle § 109 Zákonníka práce je ustanovený rozsah krátenia dovolenky v závislosti od dôvodu.

Príklad

Zamestnankyňa pracuje vo firme od roku 2013. Dňa 10. 06. 2015 nastúpila na materskú dovolenku. Na materskej dovolenke bola do 31. 01. 2016 a od 01. 02. 2016 nastúpila zamestnankyňa na rodičovskú dovolenku. Na rodičovskej dovolenke zotrvala do doby, keď dieťa dovŕšilo tri roky. Môže zamestnávateľ krátiť zamestnankyni nárok na dovolenku v roku 2015, resp. 2016?

  1. nárok na dovolenku v roku 2015: 20 dní (ak má zamestnankyňa menej ako 33 rokov), zamestnávateľ nemôže pristúpiť ku kráteniu nároku na dovolenku, pretože materská dovolenka sa považuje za výkon práce,
  2. nárok na dovolenku v roku 2016: zamestnankyňa odpracovala 31 dní (január), t.j. odpracovala menej ako 60 dní, vzniká jej nárok na dovolenku za odpracované dni a zamestnávateľ nárok na dovolenku nekráti.

Krátiť nárok na dovolenku je možné pred čerpaním, ako aj po čerpaní dovolenky. Z toho dôvodu môže nastať situácia, že zamestnanec si dovolenku vyčerpal, ale z dôvodu krátenia nároku na dovolenku sa počet dní znížil. V tomto prípade je zamestnanec povinný vrátiť zamestnávateľovi náhradu mzdy za dovolenku za tie dni, na ktoré z dôvodu krátenia dovolenky stratil nárok.

V prípade, že zamestnankyňa nevyčerpala dovolenku pred nástupom na materskú dovolenku je tu možnosť vyčerpať si ju po skončení materskej dovolenky a následne prejsť na rodičovskú dovolenku. Avšak, musí sa dohodnúť so zamestnávateľom, že sa chce po materskej dovolenke vrátiť do práce a čerpať dovolenku. Podľa Zákonníka práce § 113 a § 116 zamestnankyni nárok na dovolenku nezanikne a nevyčerpanú dovolenku môže čerpať.

Existuje aj druhá možnosť, a to preplatenie nevyčerpanej dovolenky. Žena, ktorá je momentálne na materskej dovolenke nemá nárok na preplatenie dovolenky. Nárok na preplatenie dovolenky vzniká iba pri skončení pracovného pomeru.

Podľa § 116 Zákonníka práce zamestnancovi patrí za vyčerpanú dovolenku náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku. Náhradu mzdy za nevyčerpanú dovolenku možno zamestnancovi poskytnúť len vtedy, ak nemohol vyčerpať dovolenku z dôvodu skončenia pracovného pomeru.

Zamestnávateľ nesmie určiť čerpanie dovolenky na obdobie, počas ktorého je zamestnanec na materskej dovolenke a rodičovskej dovolenke a počas ostatných prekážok v práci na strane zamestnanca. Na toto obdobie môže zamestnávateľ určiť čerpanie dovolenky len na žiadosť zamestnanca (§ 112 ods. 2 Zákonníka práce).

Zdroj: Profit365.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #profit365.sk