V príspevkoch na kompenzáciu sa chystá zmena

Na Slovensku žije takmer pol milióna ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím.

12.08.2016 09:07
vozík, invalid, knižnica, žilina Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Každý, kto chce o niektorý druh príspevku žiadať, musí byť vlastníkom preukazu osoby s ŤZP. „Predpokladom toho, že bude človek uznaný za zdravotne ťažko postihnutého, je, že jeho zdravotné postihnutie má mieru funkčnej poruchy najmenej 50 %, pričom funkčná porucha je nedostatok telesných, zmyslových alebo duševných schopností osoby, ktorý z hľadiska predpokladaného vývoja zdravotného postihnutia bude trvať dlhšie ako 12 mesiacov,“ povedala Jana Lukáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. V prípade parkovacieho preukazu musí spĺňať podmienku, že je odkázaný na individuálnu prepravu autom alebo má praktickú, alebo úplnú slepotu oboch očí.

Najviac príspevkov poberajú ľudia na hygienu – viac ako 90-tisíc, na prevádzku auta takmer 70-tisíc, príspevok na opatrovanie viac ako 55-tisíc. A práve v tom poslednom spomenutom sa chystajú zmeny. „Cieľom navrhovaných zmien je potreba zvýšiť príjem poberateľov príspevku na opatrovanie v produktívnom veku, ktorí sa starajú o zdravotne postihnutého člena rodiny. Zlepšenie by sa malo dotknúť vyše 33-tisíc opatrovateľov,“ konštatoval štátny tajomník rezortu práce Braňo Ondruš.

Prvou navrhovanou zmenou je zvýšenie výšky príspevku na opatrovanie v závislosti od počtu opatrovaných a rozsahu opatrovania zo súčasných 220,52 na 247,65 eura. „Druhou zmenou je zároveň zvýšenie ochrany príjmu opatrovanej osoby s ŤZP, ktorú opatruje opatrovateľ v produktívnom veku zo súčasných 1,4 násobku sumy životného minima (277,326 eura) na 1,7 násobok (336,753 eura),“ dodal Ondruš. Príspevok sa poskytuje priamo opatrovateľovi. Ak sa o zdravotne postihnutého človeka stará opatrovateľ v produktívnom veku, pri výške príspevku sa zohľadňuje aj príjem opatrovanej osoby. Ak je takou osobou nezaopatrené dieťa, ochrana príjmu je vo výške 3-násobku sumy životného minima. U rodičov, ktorí sa starajú o nezaopatrené dieťa, je ochrana príjmu v sume 594,27 eura.

Treťou zo zmien je zrušenie obmedzenia doby, počas ktorej štát platí dôchodkové poistenie za opatrovateľa. Súčasné najvyššie časové lehoty dvanásť alebo osemnásť rokov padajú. Opatrovatelia budú poistencami štátu dovtedy, kým ich blízky bude potrebovať pomoc. „Dnes je systém nastavený tak, že za rodiča, ktorý sa stará o hendikepované dieťa, platí štát dôchodkové poistenie maximálne do 18. roku veku dieťaťa. V momente, keď sa však stáva dospelým, ho rodič môže naďalej opatrovať, ale v tomto období už zaňho štát neplatí poistné. To sa od 1. januára budúceho roka zmení a štát bude platiť dôchodkové poistenie za matku alebo otca, ktorý sa stará o zdravotne ťažko postihnuté dieťa tak dlho, ako sa oň bude starať,“ vysvetlil Ondruš.

Ako ďalej dodal, takí ľudia majú v súčasnosti po 18 rokoch nárok na dôchodok približne 127 eur mesačne, po zmene im bude patriť najmenej minimálny dôchodok, čo je vyše 311 eur.

Predovšetkým rodičia, ktorí sa starajú o ťažko postihnuté deti od narodenia, so starostlivosťou väčšinou nekončia, keď sú ich deti plnoleté. Naopak, často ide až o desiatky rokov, po ktorých rodičia nemajú šancu vrátiť sa naspäť do pracovného života a zostávajú aj v dôchodkovom veku odkázaní na sociálne dávky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ťažko zdravotne postihnutí #príspevky na kompenzáciu