Dedičské konanie nie je boj s notárom

Konanie o dedičstve sa začína tým, že matrika oznámi úmrtie vo svojom matričnom obvode príslušnému súdu. Súd začne konanie aj bez tohto návrhu, len čo sa dozvie, že niekto zomrel alebo bol vyhlásený za mŕtveho. Následne súd poverí notára ako súdneho komisára samostatným vedením konania o dedičstve.

04.08.2016 10:29
dedičstvo, peniaze, odvody, faktúra, dane Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Súdny komisár po pridelení dedičskej veci z úmrtného listu zistí, kto sa postaral o pohreb, a túto osobu pozve do sídla notárskeho úradu za účelom spísania takzvanej zápisnice o predbežnom vyšetrení. Účelom tohto stretnutia je, aby osoba, ktorá sa postarala o pohreb, poskytla súdnemu komisárovi informácie jednak o okruhu osôb, ktoré pripadajú do úvahy ako dedičia, a jednak o poručiteľovom majetku. „Po predbežnom vyšetrení notár vie, s kým má ďalej konať. Pozná dedičov, ktorí prichádzajú do úvahy, a vie, aký majetok by poručiteľ mal zanechať," hovorí notár Peter Šulai. Notár môže podľa neho vyhodnotiť len tie informácie, ktoré mu poskytla osoba, s ktorou sa spisovala zápisnica o predbežnom vyšetrení, a preto je dôležité, aby osoba, ktorá sa predbežného vyšetrenia zúčastňuje, poskytla súdnemu komisárovi všetky informácie, ktoré má k dispozícii. „Samozrejme, notár pracuje aj s katastrálnym portálom, so stránkou orsr.sk (obchodný register) a zrsr.sk (živnostenský register), kde zisťuje, či poručiteľ nezanechal nehnuteľnosti, o ktorých prípadne dedičia nevedeli, podiel v obchodnej spoločnosti alebo živnosť," vysvetľuje notár.

Notár si od príslušných inštitúcií (banky, kataster, daňový úrad, bytové družstvo) vyžiada podklady – stav účtov, listy vlastníctva, prípadne pozemkovoknižné vložky, potvrdenia a pod., a keď má všetky podklady k dispozícii, môže vytýčiť pojednávanie, na ktoré predvolá všetkých dedičov. Predvolať dedičov môže súdny komisár telefonicky aj písomne. Väčšinou spolu s predvolaním na dedičské konanie aj zašle súpis aktív a pasív tak, ako ich zhromaždil a vyhodnotil. Zároveň dedičom zasiela aj splnomocnenie, ktoré dedič môže vyplniť v prípade, ak sa pojednávania nemôže zúčastniť. Snahou notára je, aby sa dedičia ohľadom nadobudnutia dedičstva dohodli už na prvom pojednávaní, kde sa snaží doviesť dedičov k predmetnej dohode tak, aby každý z nich bol spokojný. Súdny komisár pred začatím pojednávania dedičov poučí o možnosti dedičstvo odmietnuť, zistí, či niekto nežiada započítanie na dedičský podiel spoludediča.

„Je neodškriepiteľným benefitom a výraznou pomocou nielen pre notára, ale aj pre samotných účastníkov konania, ak sú dedičia aktívni, ak komunikujú s notárom a navzájom medzi sebou. Ak im nejaký majetok poručiteľa v súpise chýba, je vhodné o tom informovať notára dopredu, aby prípadne mohol pojednávanie odročiť a ostatní dedičia nemuseli cestovať možno niekoľko sto kilometrov len kvôli tomu, že niekto z nich nie je ohľaduplný a nemyslí aj na druhých. Je vhodné, ak notára nevnímajú ako nejakú protistranu, niekoho, kto im ide niečo nariaďovať a rozkazovať," hovorí Peter Šulai. Notár sa im snaží pomôcť, aby sa dostali k tomu majetku a tým právam, ktoré im v zmysle zákona patria. „Odporúčam dedičom, aby po prevzatí predvolania na dedičské konanie skontrolovali súpis aktív a pasív, ktorý dostali spolu s predvolaním, pričom v prípade, ak zistia nejaké nejasnosti alebo majú akékoľvek otázky ohľadne dedičského konania, nech neváhajú a navštívia príslušný notársky úrad alebo nech, možno aj telefonicky, kontaktujú súdneho komisára," dodáva notár.

Ideálne je, ak sa dedičia pred samotným dedičským konaním stretnú v súkromí, kde by si mohli v kruhu rodiny vydiskutovať prípadné rozdelenie dedičstva, keď si na rovinu vedia povedať, kto z nich si nárokuje ktorú časť dedičstva. „Takýmto postupom sa vyhnú prekvapeniam zo strany ostatných dedičov na samotnom dedičskom konaní a v neposlednom rade prispejú k bezproblémovému priebehu pojednávania. V prípade, že potrebujú poradiť ohľadom dedičskej dohody, každý notár im ochotne pomôže a poradí," podotýka Peter Šulai.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo