Daňová poradňa: Odpisovanie nehmotného majetku

V prípade, že vo firme obstarávate nehmotný majetok, je potrebné v rámci optimalizácie daňovej povinnosti zostaviť jeho odpisový plán v súlade s účtovnými predpismi.

29.07.2016 11:48
práca, počítač, podpis, zamestnávateľ, manažérka Foto:
Ilustračné foto.
debata

V zásade sa majetok v účtovníctve delí na hmotný a nehmotný. Pod dlhodobým nehmotným majetkom rozumieme majetok, ktorého obstarávacia cena je vyššia ako 2 400 eur a jeho doba použiteľnosti dlhšia ako jeden rok. V prípade, že obstarávacia cena nehmotného majetku túto sumu nepresiahne, môže byť zahrnutá do dlhodobého nehmotného majetku (ďalej “DNM“) vtedy, ak doba jeho použiteľnosti presahuje jeden rok (tzv. drobný dlhodobý nehmotný majetok). V opačnom prípade, ak sa účtovná jednotka rozhodne ho neevidovať ako DNM, účtuje sa v nákladoch.

Ako pristupovať k účtovaniu a odpisovaniu

Účtovanie DNM prebieha v súlade s § 37 opatrenia MF-SR č.23054/2002–92, ktoré v účtovnej praxi poznáme ako „Postupy účtovania“. Práve podľa § 37 poznáme tieto typy DNM:

  • aktivované náklady na vývoj – napríklad aplikácia zistených výskumov, najmä dizajn;
  • softvér – programové vybavenie počítača, zaobstarané nezávisle od hardvéru, alebo vytvorený vlastnou činnosťou;
  • oceniteľné práva – najmä know-how, licencie, vydavateľské práva, dovozné kvóty, či obchodné značky a receptúry;
  • goodwill a záporný goodwill – súvisí s akvizíciami podniku pri ktorých dochádza k zmene vlastníkov, t.j. jedná sa o „dobré meno“ alebo hodnotu podniku.

V prípade DNM sú účtovné odpisy totožné s daňovými odpismi.

Odpisovanie dlhodobého nehmotného majetku prebieha v súlade so zákonom č. 595/2003 Z.z. o daní z príjmov v znení neskorších predpisov. Podľa § 21 sa na účely tohto zákonu odpisovanie považuje za postupné zahrňovanie odpisov z hmotného a nehmotné majetku do daňových výdavkov, ktorý je účtovaný podľa § 6 ods. 11 a je používaný na zabezpečenie zdaniteľných príjmov. Postup odpisovania nehmotného majetku upravuje konkrétne ods. 8 § 22, podľa ktorého sa nehmotný majetok odpisuje v súlade s účtovnými predpismi, najviac do výšky vstupnej ceny s výnimkou goodwillu a záporného goodwillu.

Pravidlá odpisovania DNM upravuje najmä zákon č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov:

  • účtovná jednotka je povinná zostaviť odpisový plán, na základe ktorého vykonáva odpisovanie majetku. Uvedený majetok sa odpisuje len do výšky jeho ocenenia v účtovníctve;
  • účtovná jednotka odpisuje nehmotný majetok počas predpokladanej doby používania, ktorá zodpovedá spotrebe budúcich ekonomických úžitkov z majetku (výnimku tvoria goodwill a aktivované náklady na vývoj, ktoré sa nedajú spoľahlivo odhadnúť a doba ich odpisovania je najneskôr do 5 rokov od dátumu ich obstarania).

Príklad 1

Účtovná jednotka si v januári roku 2015 zaobstarala softvér v hodnote 6 000 eur. Suma teda prekročila hodnotu 2 400 eur, t.j. jedná sa o dlhodobý nehmotný majetok. V tomto prípade sa taktiež nejedná o aktivované náklady na vývoj, t.j. počet rokov odpisovania nie je zákonom stanovený a účtovná jednotka si ho smie určiť sama. Predpokladáme, že doba využívania softvéru bude 10 rokov, avšak počas doby používania môže prísť k morálnemu zastaraniu, čo znamená, že predpokladaná doba jeho využívania sa môže aj skrátiť.

Pri použití rovnomernej metódy odpisovania (výška ročných daňových odpisov je konštantná), je teda výška ročných odpisov nasledovná:

2015 – 2025 (10 rokov) = výška ročného odpisu je 600 eur (6 000 / 10) 2015 – 2021 (6 rokov) = výška ročného odpisu je 1 000 eur (6 000 / 6)

Príklad 2

Účtovná jednotka (daňovník) si v januári 2015 zaobstarala softvér v hodnote 1 800 eur a doba jeho použiteľnosti je odhadovaná na 4 roky. Z uvedeného vyplýva, že sa jedná o tzv. drobný nehmotný majetok. Účtovná jednotka má teda na výber z dvoch možností:

  1. rozhodne sa softvér nezaradiť do dlhodobého nehmotného majetku: účtuje sa o ňom na ťarchu účtu 518 – Ostatné služby;
  2. rozhodne sa softvér zaradiť do dlhodobého nehmotného majetku: výdavky na obstaranie sa premietnu do daňových výdavkov prostredníctvom odpisov. Ročný odpis pri využívaní rovnomernej metódy odpisovania bude 450 eur (1 800 / 4).

Zdroj: Profit365.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #profit365.sk