Daňová poradňa: Účtovanie dotácií pri právnických osobách

Poskytovanie nenávratných finančných prostriedkov (NFP) či dotácií a ich účel využitia si vyžaduje správnu techniku účtovania NFP. Pozrieme sa na najčastejšie a najobvyklejšie prípady, s ktorými sa môžeme v praxi stretnúť pri právnických osobách, alebo fyzických osobách, ktoré účtujú v podvojnom účtovníctve.

26.07.2016 13:59
úroky, sporenie, peniaze, termínované vklady,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Spôsob účtovania NFP zo štrukturálnych fondov pre účtovné jednotky účtujúce v sústave podvojného účtovníctva (PÚ) je upravený v § 52 a § 56 opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky č. 23054/2002 – 92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v znení opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky č. 25167/2003 – 92.

NFP poskytnuté zo štátneho rozpočtu a dotácie, podpory a príspevky z prostriedkov európskych spoločenstiev poskytnutých prijímateľovi podľa zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy sa vykazujú na účte 346 – Dotácie zo štátneho rozpočtu. Pričom príjem prostriedkov sa účtuje na ťarchu účtu 221 – Bankové účty. Dotácie poskytnuté z iných zdrojov ako zo štátneho rozpočtu sa vykazujú na účte 347 – Ostatné dotácie.

V závislosti od účelu, na ktorý boli prostriedky použité, je potrebné účtovať použitie NFP na ťarchu účtu 346 – Dotácie zo štátneho rozpočtu so súvzťažným zápisom nasledovne:

  • Na obstaranie dlhodobého majetku a obstaranie technického zhodnotenia so súvzťažným zápisom v prospech účtu 384 – Výnosy budúcich období;
  • Na hospodársku činnosť so súvzťažným zápisom v prospech účtu 648 – Ostatné výnosy z hospodárskej činnosti, ak sa dotácia poskytla na úhradu nákladov, a to v časovej a vecnej súvislosti so zaúčtovaním nákladov vynaložených na príslušný účel;
  • Na úhradu úrokov so súvzťažným zápisom v prospech účtu 668 – Ostatné finančné výnosy, a to v časovej a vecnej súvislosti so zaúčtovaním úrokov do finančných nákladov.

Konkrétne postupy a príklady účtovania NFP

1. Účel dotácie: dlhodobý majetok

Nárok na NFP na obstaranie dlhodobého majetku sa účtuje v prospech účtu 384 – Výnosy budúcich období, ktoré sa počas celej doby odpisovania dlhodobého majetku postupne zúčtovaním rozpúšťajú do výnosov bežného účtovného obdobia (v prospech účtu 648) v časovej a vecnej súvislosti so zaúčtovaním (účtovných) odpisov majetku, na obstaranie ktorého bola dotácia poskytnutá od doby zaradenia tohto majetku do užívania, tzn. dotácie sa rozpúšťajú do výnosov vo výške v akej sa účtuje do nákladov odpis tohto majetku, čím sa zabezpečuje neutrálny (nulový) vplyv na výsledok hospodárenia účtovnej jednotky.

2. Účel dotácie: na nákup pozemku

NFP na nákup pozemku, ktorých poskytnutie je podmienené výstavbou na tomto pozemku, sa rozpustia do výnosov počas určenej doby odpisovania stavby. Ak bola dotácia poskytnutá na neodpisovaný majetok účet 384 – Výnosy budúcich období sa účtujú v prospech vecne príslušného účtu výnosov a to v účtovnom období, v ktorom je účtovaný súvisiaci náklad, napríklad spotreba majetku, zníženie stavu zásob vlastnej výroby z dôvodu predaja, náklad na vyradenie majetku z účtovníctva.

3. Účel dotácie: na úhradu nákladov

NFP na úhradu nákladov, ktoré kompenzujú konkrétne náklady spojené s činnosťou účtovnej jednotky, sa účtujú do výnosov v účtovnom období, v ktorom sa účtuje kompenzovaný náklad. Pri účtovaní NFP na úhradu nákladov sa na zabezpečenie vecnej a časovej súvislosti použije účtovanie na účte 384 – Výnosy budúcich období. Tieto sa rozpúšťajú v prospech vecne príslušného účtu výnosov, a to účtu 648 – Ostatné výnosy z hospodárskej činnosti alebo účtu 668 – Ostatné finančné výnosy v účtovnom období, v ktorom sa účtujú kompenzované náklady.

4. Vopred obstaraný dlhodobý majetok

Ak je uvedené v rozhodnutí o pridelení NFP, že na pripísanie (platbu) peňazí v prospech podnikateľa sa vyžaduje preukázanie, že bol vopred obstaraný dlhodobý majetok, účtuje sa podľa § 52 ods. 13 vyššie zmieneného opatrenia. Postupuje sa nasledovne:

  1. obstaranie dlhodobého majetku sa účtuje na ťarchu účtu účtovej skupiny 04 – Obstaranie majetku so súvzťažným zápisom v prospech záväzku;
  2. nárok na NFP na základe rozhodnutia o pridelení prostriedku sa účtuje na ťarchu účtu 346 – Dotácie zo štátneho rozpočtu so súvzťažným zápisom v prospech účtu 384 – Výnosy budúcich období.

Opravy pri účtovaní dotácií

Častokrát sa v priebehu čerpania NFP vyskytujú zmeny, ktoré je potrebné aktualizovať aj v účtovníctve. Zmena sumy pôvodne odhadovaného nároku na NFP z dôvodu spresnenia na základe získaných nových skutočností sa účtuje s hodnotou na účte 384 – Výnosy budúcich období, pri znížení pôvodnej sumy na ťarchu účtu 548 – Ostatné náklady na hospodársku činnosť (resp. účtu 568 -Ostatné finančné náklady), pri zvýšení pôvodnej sumy v prospech účtu 648 – Ostatné výnosy z hospodárskej činnosti (resp. účtu 668 – Ostatné finančné výnosy).

Dotácie a základ dane

Vplyv NFP poskytnutých na obstaranie dlhodobého majetku (tzv. investičná dotácia) na základ dane z príjmov je vždy nulový. NFP na obstaranie odpisovaného hmotného majetku majú neutrálny vplyv na základ dane, pretože NFP sa zahŕňa do základu dane vo výške, v akej sa do základu dane zahŕňajú odpisy tohto hmotného majetku.

Zdroj: Profit365.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #profit365.sk