Nemýľte si invaliditu s ťažkým zdravotným postihnutím

Pojem invalidný dôchodca a ťažko zdravotne postihnutý človek si mnohí ľudia mýlia. Netušia ani, že o invalidný dôchodok treba žiadať v Sociálnej poisťovni a po preukaz hendikepovanej osoby treba zájsť na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

22.07.2016 10:57
vozík, invalid, knižnica, žilina Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Ťažké zdravotné postihnutie nemá s invalidným dôchodkom nič spoločné. Či je niekto invalidný, alebo nie, nemá vplyv na to, či má, alebo nemá nárok na peňažný príspevok na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Pokiaľ ide o posudzovanie invalidity, tá sa posudzuje podľa zákona o sociálnom poistení, kým ťažké zdravotné postihnutie zas podľa zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu.

Človek, ktorý je uznaný za invalidného s mierou poklesu schopnosti pracovať o viac ako 40 percent, dostáva invalidný dôchodok zo Sociálnej poisťovne. Ak je však niekto uznaný za ťažko zdravotne postihnutého, takýto človek nedostáva žiadnu pravidelnú dávku. O vydaní preukazu hendikepovanej osoby rozhodujú úrady práce a tento človek napriek istému hendikepu nedostáva žiadnu náhradu mzdy, ale môže dostať príspevok na kompenzáciu. Pri takejto žiadosti sa posudzuje strata, resp. zníženie telesných a zmyslových schopností, ktorá nemusí mať vplyv na schopnosť pracovať, ale má vplyv na aktívny život.

Ľudia, ktorí čiastočne alebo úplne stratili schopnosť pracovať, môžu v Sociálnej poisťovni požiadať o invalidný dôchodok. „Občan je invalidný, ak má pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav pokles schopnosti pracovať o viac ako 40 percent v porovnaní so zdravým človekom, pričom dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav je taký, ktorý spôsobuje pokles schopnosti pracovať a ktorý má podľa poznatkov lekárskej vedy trvať dlhšie ako jeden rok," povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

„Na vznik nároku na invalidný dôchodok a jeho výplatu poistencovi nestačí, aby splnil len medicínsku podmienku – bol uznaný za invalidného. Dôležitou podmienkou je aj dostatočný počet rokov dôchodkového poistenia. Platí, že čím má občan žiadajúci Sociálnu poisťovňu o invalidný dôchodok vyšší vek, tým musí byť aj dlhšie dôchodkovo poistený," píše sa v správe Sociálnej poisťovne. Na to, aby poistenec, ktorý má do 20 rokov, splnil podmienku dostatočného obdobia dôchodkového poistenia pre nárok na invalidný dôchodok, stačí, ak bude poistený menej ako jeden rok. Ak ide o poistenca od 20 rokov do 24 rokov, musí byť poistený najmenej jeden rok. Občan nad 24 rokov do 28 rokov musí byť na vznik nároku na invalidný dôchodok poistený aspoň dva roky. Poistenec vo vekovej kategórii nad 28 rokov do 34 rokov musí získať najmenej päť rokov dôchodkového poistenia. Ak o invalidný dôchodok žiada poistenec vo veku nad 34 rokov do 40 rokov, potrebuje na vznik nároku na invalidný dôchodok najmenej osem rokov poistenia. Pre občanov vo veku nad 40 rokov do 45 rokov je potrebné mať aspoň desať rokov dôchodkového poistenia a pre tých nad 45 rokov najmenej 15 rokov.

Podľa zákona nebude invalidný dôchodok priznaný ani tomu, kto ku dňu vzniku invalidity spĺňa podmienky nároku na starobný dôchodok alebo mu bol priznaný predčasný dôchodok.

Predpokladom toho, že bude človek uznaný za ťažko zdravotne postihnutého, je, že jeho hendikep má mieru funkčnej poruchy najmenej 50 percent. „Funkčná porucha je nedostatok telesných, zmyslových alebo duševných schopností osoby, ktorý z hľadiska predpokladaného vývoja zdravotného postihnutia bude trvať dlhšie ako 12 mesiacov," vysvetľuje Jana Lukáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. V prípade parkovacieho preukazu musí spĺňať podmienku, že je odkázaný na individuálnu prepravu autom alebo má praktickú alebo úplnú slepotu oboch očí.

„Žiadosť o vydanie preukazu osoby s ŤZP, ako aj žiadosť o parkovací preukaz sa podáva spolu s vyplneným tlačivom Lekársky nález. Ak občan po posúdení zdravotného postihnutia a po nadobudnutí právoplatnosti príslušného rozhodnutia spĺňa nárok na ich vydanie, vyhotovuje ich úrad práce," konštatovala.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #invalidný dôchodok #ťažko zdravotne postihnutí