Delenie poľnohospodárskej a lesnej pôdy obmedzuje zákon

Pôda si často vyžaduje delenie pri darovaní, dedení alebo predaji. Vlastníkov však pri disponovaní s majetkom limituje zákaz drobenia poľnohospodárskej pôdy. Pri ktorých pozemkoch platí zákaz delenia?

20.07.2016 09:22
pôda, pozemok, pozemky, obilie, slama Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zákaz drobenia poľnohospodárskej pôdy zakazuje deliť pozemky mimo zastavaných území obce pod prípustnú výmeru. Lesná a poľnohospodárska pôda sa teda nesmie deliť pod stanovenú výmeru. Pri poľnohospodárskej pôde je to limit 2-tisíc štvorcových metrov a na pozemky menšie ako 5-tisíc štvorcových metrov sa nesmie rozdeliť lesná pôda.

V niektorých prípadoch je však toto nariadenie obsiahnuté v zákone o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom značne problematické. Výrazne sa to prejavuje najmä pri dedičských konaniach. Mnoho dedičov sa nedokáže a nechce medzi sebou dohodnúť. Dedičské konanie tak nekončí uzavretím dedičskej dohody, ale dedičstvo musí prejednať súd a následne potvrdiť nadobudnutie dedičstva tým dedičom, ktorých dedičské právo bolo preukázané a ktorí sú najvhodnejší na obhospodarovanie predmetnej pôdy, ktorú nemožno rozdeliť.

„Odporúčam dedičom vopred sa dohodnúť, komu pôda pripadne. Predíde sa tak situácii, keď jeden pozemok získajú do vlastníctva viacerí a vznikne tak spoluvlastníctvo predmetného pozemku viacerými osobami a tí naďalej medzi sebou vedú spory,“ upozorňuje právnička Petra Kováčová. Dedičia si podľa nej môžu rozdeliť pôdu tak, že jeden z nich vyplatí ostatným ich dedičské podiely alebo aj uzatvoriť dohodu, podľa ktorej niektorý z dedičov nenadobudne z dedičstva nič.

Dedičia však musia pri delení dodržať zákon hovoriaci o zákaze drobenia pôdy. „Pôda sa musí rozdeliť tak, aby nevznikli celky menšie, ako pripúšťa zákon. Dedičia, ktorí sa nedokážu dohodnúť, sa musia pripraviť na postup podľa zákona a nasleduje často zložité dokazovanie, u koho z dedičov sa prejavujú najvhodnejšie podmienky na obhospodarovanie pôdy, a to sa určuje naozaj ťažko,“ vysvetľuje právnička.

Zákaz drobenia lesnej a poľnohospodárskej pôdy sa totiž uplatňuje až od septembra 1995, pretože od tohto času je účinný spomínaný zákon. Ak sa dedičsky prejednávajú pozemky po osobe, ktorá zomrela pred septembrom 1995, dedičia ich môžu deliť aj takým spôsobom, že rozdelením vzniknú pozemky menšie, ako stanovuje zákon o zákaze drobenia lesnej a poľnohospodárskej pôdy. Ak sa prejednáva majetok po poručiteľovi, ktorý zomrel po tomto dátume, pôdu už pod prípustnú výmeru deliť nemožno.

Rozdeliť možno aj pozemky v spoluvlastníctve. Platí, že ak je pozemok v podielovom spoluvlastníctve a ak je pozemok zo zákona deliteľný, možno zo zákona zrušiť a vyrovnať podielové spoluvlastníctvo aj tak, že pozemok sa rozdelí a každá časť sa zapíše na osobitný list vlastníctva, pričom sa ešte predtým preveruje deliteľnosť pozemku. Pokiaľ pozemok podlieha zákazu drobenia, v takom prípade nie je možné zrušiť a vyrovnať spoluvlastníctvo ani súdnou cestou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #pozemky #lesy