Daňová poradňa: Transferové oceňovanie pri poskytnutí pôžičiek

O začiatku roku 2015 platia v oblasti transferového ocenenia nové pravidlá pre tuzemské závislé osoby. Ich cieľom je minimalizovať daňové úniky. Ide napríklad o situáciu kedy konateľ v dvoch rôznych slovenských spoločnostiach nemôžete realizovať transakcie medzi týmito spoločnosťami pre účely krátenia daní.

07.07.2016 13:57
Graf, lupa, čísla, peniaze, ekonomika, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata

Čo je to transferové oceňovanie

Transferové oceňovanie je postup, ako stanoviť ceny pri transakciách. Napríklad pri transfere tovaru alebo poskytnutí služby či poskytnutí pôžičky alebo úveru – medzi závislými osobami pre daňové účely tak, aby zodpovedali podmienkam nezávislého vzťahu. Definíciu závislej osoby určuje zákon o dani z príjmov dosť široko. Vo všeobecnosti je závislou osobou blízka osoba v zmysle občianskeho práva, alebo ekonomicky, personálne alebo inak prepojená osoba.

Transferovú dokumentáciu musia pripraviť:

  • zahraničné spriaznené osoby ak uskutočňujú transakcie medzi sebou;
  • od 1. januára 2015 aj tuzemské spriaznené osoby, ak uskutočňujú medzi sebou transakcie.

Kedy musí byť pripravená transferová dokumentácia

V prípade, že spoločnosť prijme od svojho spoločníka (či inej závislej osoby) pôžičku a táto pôžička obsahuje úrok, je potrebné dodržiavať daňové predpisy, konkrétne ide o pravidlá transferového oceňovania.

Práve pri pôžičkách je dôležitá regulácia, nakoľko úrok z prijatej pôžičky sa účtuje v spoločnosti ako náklad, ktorý vo všeobecnosti znižuje základ dane. Keďže ide o úrok od spoločníka (či inej závislej osoby), daňové predpisy nútia spoločnosť pri zostavovaní daňového priznania daný úrok preskúmať, či zodpovedá princípom nezávislého vzťahu. Spoločnosť by preto mala poznať aktuálne trhové prostredie a podmienky, za akých sa obdobné pôžičky poskytujú medzi nezávislými osobami.

Ak je úrok medzi spoločnosťou a jej spoločníkom (či inou závislou osobou) vyšší ako ten, ktorý sa v podobných transakciách bežne používa, nastáva problém. Pretože daňové predpisy definujú, že spoločnosť si môže ako náklad uznať iba tú časť úrokov, ktorá je bežná na danom trhu. Ak nastane taký prípad, tak úroky nad trhové podmienky predstavujú pre spoločnosť v daňovom priznaní pripočítateľnú položku.

Dokumentácia o metóde ocenenia

Dokumentácia, ktorá je povinná, sa spravidla vedie za každé zdaňovacie obdobie. Cieľom vyhotovenia dokumentácie je zdokumentovať proces ocenenia vzájomných obchodných vzťahov so závislými osobami vrátane cien za pôžičky a úvery (ale aj za iné poskytnuté služby a iné skutočnosti), ktoré majú na oceňovanie týchto transakcií dopad. Dokumentácia slúži k preukázaniu súladu použitých cien s princípom nezávislého vzťahu.

Obsah transferového oceňovania je definovaný v dokumente Ministerstva financií SR, konkrétne v Usmernení č. MF/011491/20015–724, ktoré vymedzuje rozsah skrátenej dokumentácie, základnej dokumentáciu a úplnej dokumentácie. Správca dane alebo finančné riaditeľstvo je v odôvodnených prípadoch oprávnený vyzvať firmu na predloženie dokumentácie o transferovom oceňovaní kedykoľvek, nielen počas daňovej kontroly. Lehota na predloženie dokumentácie je 15 dní odo dňa doručenia výzvy. Preto je vhodné pripraviť dokumentáciu vopred.

Kontrola a pokuty

Transferové oceňovanie môže byť predmetom daňovej kontroly až 11 rokov. Ak sa počas daňovej kontroly zistí a dokáže, že si daňový subjekt použitím cien odlišných (výhodnejších) od trhových znížil základ dane, správca dane môže upraviť spätne ceny a zvýšiť zdaniteľné výnosy, dorubiť daň a príslušné penále.

Príklad

Za posledné dve zdaňovacie obdobia moja firma (s.r.o.) vykazuje daňovú stratu 50 000 eur. Môj brat, ktorý je majiteľom inej s.r.o. mi poskytol pôžičku. Vzťahuje sa v mojom prípade povinnosť viesť úplnú dokumentáciu?

Vo vašom prípade nie je potrebné viesť úplnú dokumentáciu. Povinnosť viesť dokumentáciu o transferovom oceňovaní minimálne v rozsahu úplnej dokumentácie by ste mali za povinnosť, napríklad ak:

  • v zdaňovacom období od základu dane odpočítate daňovú stratu prevyšujúcu sumu 300 000 eur,
  • za dve po sebe nasledujúce zdaňovacie obdobia od základu dane odpočítate daňovú stratu prevyšujúcu sumu 400 000 eur (s určitými výnimkami),
  • v zdaňovacom období si uplatníte úľavu na dani.

Zdroj: Profit365.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #profit365.sk