Čo všetko môžete dostať za odvody?

Zamestnanci, živnostníci aj dohodári. Každý, kto pracuje, musí väčšinou platiť aj odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne. Odvodmi na zdravotné poistenie si predplácame náklady na zdravotnú starostlivosť a vďaka plateniu sociálneho poistenia môžeme po splnení podmienok získať viaceré dávky či dôchodok.

02.06.2016 10:04
zamestnanec, zamestnanci, živnostník Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Ľuďom, ktorí sú zamestnaní na pracovnú zmluvu, pohltia odvody 13,4 percenta hrubej mzdy. Ďalších 35,2 percenta za nich zaplatí zamestnávateľ. To znamená, že ak niekto zarába v hrubom 800 eur, zamestnávateľ mu z platu na odvodoch strhne 107,20 eura. Okrem toho sám musí zaplatiť ešte 281,60 eura. Na zdravotné poistenie tak smeruje 112 eur a na sociálne poistenie 276,80 eura.

„Vznik nároku na dávky je podmienený existenciou sociálneho poistenia. Zamestnancovi po splnení všetkých podmienok stanovených zákonom o sociálnom poistení môže vzniknúť nárok na nemocenské dávky, dávky z dôchodkového poistenia, dávka v nezamestnanosti, úrazové dávky a garančné dávky. Zo systému nemocenského poistenia zamestnancovi môže vzniknúť nárok na nemocenské, ošetrovné a tiež nárok na dávku materské. Zo systému dôchodkového poistenia môže vzniknúť zamestnancovi nárok na starobný dôchodok, invalidný dôchodok, prípadne nárok na predčasný starobný dôchodok. Z úrazového poistenia vzniká zamestnancom, ktorí utrpeli pracovný úraz alebo im bola zistená choroba z povolania, nárok na úrazové dávky,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Ak sa niekto zamestná na dohodu, platí rovnaké odvody ako zamestnanci na zmluvu. Nižšie odvody platia len študenti a penzisti. Tí sú od platenia niektorých odvodov oslobodení. Študenti môžu navyše využiť u jedného zamestnávateľa odvodovú výnimku a v takom prípade vôbec neplatia odvody z príjmu z dohody, ktorý neprekročí 200 eur.

Živnostníci musia na rozdiel od zamestnancov a dohodárov sami posielať každý mesiac peniaze do zdravotnej aj Sociálnej poisťovne. Koľko zaplatia, závisí od ich vymeriavacieho základu, ktorý sa odvíja od ich zisku. Povinné odvody musia platiť všetci živnostníci, ktorých hrubý príjem v predchádzajúcom roku prekročil 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu. Od júla tak budú povinne poistení tí podnikatelia, ktorí vlani utŕžili viac ako 5¤148 eur.

„Samostatne zárobkovo činná osoba je len povinne nemocensky a dôchodkovo poistená, môže jej vzniknúť nárok len na nemocenské dávky a dôchodkové dávky,“ povedal Višváder. Všetci živnostníci, ktorí sú povinne poistení, musia platiť odvody aspoň z minimálneho vymeriavacieho základu, ktorý je v tomto roku vo výške 429 eur. V takom prípade posielajú každý mesiac do Sociálnej poisťovne 142,20 eura a do zdravotnej poisťovne 60,06 eura.

Výška dávok, ako aj dôchodku sa priamo odvíja od sumy zaplatených odvodov. To znamená, že čím vyššie odvody zamestnanec, živnostník alebo dohodár platia, tým budú mať nárok aj na vyššie dávky. V prípade nemocenskej dávky platí, že zamestnanec dostane počas prvých troch dní práceneschopnosti približne 25 percent svojho hrubého platu a od štvrtého dňa dostáva 55 percent. Kto bude poberať dávku v nezamestnanosti, bude dostávať polovicu svojej doterajšej hrubej mzdy. Dávka v nezamestnanosti sa počíta najviac z dvojnásobku priemerného platu. Za každý odpracovaný rok, v ktorom zamestnanec poberá plat na úrovni priemernej mzdy, by sa mal jeho budúci dôchodok zvýšiť o približne 11 eur. To znamená, že ak by niekto pracoval 40 rokov a stále by sa jeho plat pohyboval na úrovni priemernej mzdy, jeho budúci dôchodok by podľa súčasných pravidiel dosiahol asi 440 eur.

Ľudia, ktorí chcú mať nárok na vyšší dôchodok, sa môžu poistiť dobrovoľne. Kto si zvolí dobrovoľné dôchodkové poistenie, musí si sám vybrať aj vymeriavací základ, z ktorého bude platiť odvody. Ten musí byť v rozmedzí medzi minimálnym a maximálnym vymeriavacím základom. Ak si niekto uzatvorí dobrovoľné dôchodkové poistenie, musí preto mesačne platiť minimálne 123,33 eura. V prípade, že by si niekto rok platil dobrovoľné poistenie z minimálneho vymeriavacieho základu, jeho budúci mesačný dôchodok sa zvýši približne o 5,50 eura.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #odvody