Zaplatené odvody garantujú vyplatenie viacerých dávok

Na výplatnej páske každý mesiac znižujú zarobenú sumu o desiatky eur. Odvody, ktoré zamestnancom strháva zamestnávateľ a platiť ich musia živnostníci v prípade, že ich príjem prekročí istú hranicu. V niektorých prípadoch ich platí štát.

25.04.2016 12:32
Mince, euro, peniaze, ekonomika Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„Sociálna poisťovňa vypláca zamestnancom, dohodárom či živnostníkom viaceré dávky z dôchodkového, nemocenského, úrazového poistenia či poistenia v nezamestnanosti," vraví riaditeľ komunikačného oddelenia Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Lenže iba v prípade, ak splníte podmienky.

„Nárok na dávky má poistenec, ktorý správne a včas odvádza poistné na konkrétny druh poistenia dostatočne dlho," vysvetľuje Višváder. „Určitou výnimkou je zamestnanec, za ktorého odvádza poistné zamestnávateľ. Tomu môže vzniknúť nárok na dávky aj vtedy, ak zaňho zamestnávateľ riadne a včas poistné neodvádza. Ak ho však na poistenie zaregistroval, Sociálna poisťovňa dávky prizná, ak splní ostatné podmienky stanovené zákonom," konštatoval.

V niektorých prípadoch sa však stáva, že zamestnávateľ odvádza za zamestnanca menej, ako by mal. Aj to je jeden z dôvodov, prečo Sociálna poisťovňa začala posielať informačné listy ľuďom, ktorých eviduje vo svojom registri ako zamestnancov, aby si skontrolovali, či za nich boli zaplatené odvody v správnej výške. „V praxi totiž dochádza k prípadom, keď zamestnávateľ buď nevykazuje zamestnanca vôbec, respektíve vykazuje nižšiu sumu vymeriavacieho základu, ako je v skutočnosti. Takéto nesprávne vykazovanie mzdy má pritom negatívne dosahy na zamestnanca v podobe zamietnutých alebo nižších dávok ako nemocenské, materské, ošetrovné, dávka v nezamestnanosti, dôchodkové či úrazové dávky. Takisto môže mať občan problémy získať úver," upozornila na riziká takéhoto konania zamestnávateľa Andrea Zahoranová, riaditeľka odboru výberu poisteného. Ide o dobrovoľnú aktivitu Sociálnej poisťovne, nie je k tomu zaviazaná zákonom. „Cieľom je, aby sa ľuďom vyplácali také dávky, na aké majú zo zákona nárok a v správnej sume," povedala.

A čo v prípade, ak zamestnanec na základe listu zistí, že zamestnávateľ za neho vykázal menej, ako mal? „Odporúčame obrátiť sa na príslušnú pobočku spolu s dokladmi, ktoré preukazujú nesprávnosť údajov. Sociálna poisťovňa následne začne konanie o správnej výške vymeriavacieho základu, resp. o období trvania poistenia. Ak sa preukáže, že pre výpočet dávky mal byť použitý vyšší vymeriavací základ, poisťovňa zamestnancovi spätne doplatí dávky prepočítané do správnej sumy. Podobne mu upraví aj vymeriavací základ pre účely dôchodku. Ak už bol dôchodok priznaný, jeho suma sa spätne prepočíta a ak dôchodok ešte priznaný nebol, správny vymeriavací základ sa zohľadní na účely budúceho dôchodku," vysvetlila Zahoranová.

Pokiaľ ide o živnostníkov, tí dostanú dávky vyplatené len v tom prípade, ak riadne platia poistné. Do penzie sa živnostníkovi zaráta len to poistné, ktoré aj v skutočnosti zaplatil. Ak chce napríklad dostávať nemocenské, musí byť uznaný za práceneschopného a mať zaplatené nemocenské poistenie v správnej výške a včas. Rovnako je to aj v prípade ak by živnostníčka chcela ošetrovné alebo materské. Ak poistné neplatí, nárok jej nevznikne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #odvody