Čo si môžu živnostníci odrátať, aby zaplatili čo najnižšie dane?

Hoci živnostníci len nedávno podávali daňové priznanie za rok 2015, mnohí z nich už premýšľajú nad tým, ako zaplatiť na budúci rok na daniach čo najmenej. Podnikatelia si totiž z príjmu môžu odpočítať výdavky a ak chcú, aby boli čo najvyššie, mali by na to myslieť v priebehu celého roka.

15.04.2016 09:33
dôchodok, odvody, zamestnanec, živnostník Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Zákon o dani z príjmov určuje, že daňovými výdavkami sú také náklady, ktoré slúžia na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov. To znamená, že musí existovať vzťah medzi vynaloženým výdavkom a príjmom z podnikania.

Medzi najčastejšie výdavky, ktorými si podnikatelia znižujú základ dane, patria výdavky súvisiace s používaním auta. Živnostník má pritom na výber, či bude na podnikanie používať svoje súkromné auto, alebo auto zaradí do obchodného majetku. Ak používa súkromné auto, môže si dať do nákladov spotrebované pohonné hmoty a náhradu vo výške 0,183 eura za každý prejdený kilometer. Kto zaradí auto do obchodného majetku, môže si vo forme odpisov dať počas štyroch rokov do nákladov kúpnu cenu auta, ďalej si odpočíta náklady na benzín či naftu, ale aj servis, pneumatiky či poistenie.

Živnostník pritom musí vedieť daňovej kontrole preukázať, že výdavky, o ktoré si znížil základ dane, naozaj použil v súvislosti s podnikaním. Mnohí podnikatelia sa snažia výdavky čo najviac nafúknuť a z daňového základu si odpočítajú aj tie, ktoré by nemali. „Medzi najčastejšie typy výdavkov, ktoré živnostníci uplatňujú do daňových výdavkov a nemajú nárok na ich uplatnenie, patria najmä výdavky na obstaranie, resp. prevádzkovanie majetku, ktorý daňovník využíva v plnom rozsahu na osobné účely, resp. ho využíva na podnikanie len sčasti a nesprávne účtuje do výdavkov tieto výdavky v plnom rozsahu,“ vraví hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. „Medzi takéto nesprávne uplatňované výdavky patria aj výdavky vynakladané výlučne na osobnú potrebu, ktoré nie je možné považovať za daňové výdavky, ako napríklad oblečenie osobného charakteru, výdavky na okuliare, stomatologické služby, kadernícke, resp. kozmetické služby a iné,“ dodala Macíková.

Ak si niekto odpočíta z príjmov aj také výdavky, na ktoré nemá nárok, hrozí mu za to v prípade daňovej kontroly pokuta. Od tohto roku pritom výška pokuty závisí aj od toho, po akom čase kontrola daný nedostatok objaví. Do konca minulého roku sa pritom toto časové hľadisko nezohľadňovalo a podnikateľ dostal rovnakú pokutu bez ohľadu na to, či pokutu dostal po jednom roku od podania daňového priznania, alebo po siedmich. V súčasnosti ak kontrola odhalí po siedmich rokoch daňový delikt, podnikateľ dostane až sedemnásobne vyššiu pokutu, ako keby ho odhalila po jednom roku.

Nový systém pokút by mal zároveň motivovať daňovníkov, aby sa sami priznali k prípadným chybám. Ak sami podajú dodatočné daňové priznanie a chybu napravia, dostanú výrazne nižšiu pokutu, ako keby problém odhalila daňová kontrola.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #SZČO