Dávky od štátu prešli zmenami

Vyššie materské, ale aj príspevok na starostlivosť o dieťa, nemocenské či úrazové dávky priniesla zmena v zákonoch či valorizácia.

01.04.2016 07:38
materské, materská, rodičovský, sporenie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

Vyššia je aj hranica maximálnej nemocenskej dávky. Táto zmena nastala v dôsledku rastu maximálneho denného vymeriavacieho základu pre výpočet nemocenských dávok. Maximálna výška nemocenského je 721,50 eura pri 31-dňovom mesiaci a 698,20 eura pri 30-dňovom mesiaci, maximálna výška materského 918,20 eura pri 31-dňovom mesiaci, resp. 888,60 eura pri 30-dňovom mesiaci. Maximálna výška ošetrovného za desať dní je 232,80 eura.

Od januára sa zvýšilo materské zo 65 na 70¤% hrubej mzdy. V praxi toto zvýšenie znamenalo nárast priemernej mesačnej výšky dávky o 31 eur. „Poistenka má nárok na materské od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, najskôr od začiatku ôsmeho týždňa pred týmto dňom (ak porodila skôr, potom odo dňa pôrodu). Je teda na poistenke, od ktorého dňa si v tomto období uplatní nárok na materské,“ konštatoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Kým v januári vyplácaná dávka materské za mesiac december 2015 bola v priemernej výške 441,77 eura, dávka za január vyplácaná vo februári mala priemernú výšku 472,16 eura. Vo februári dostalo materské 25¤631 mamičiek.

Zvýšila sa aj suma príspevku na starostlivosť o dieťa, zo sumy 230 eur vzrástol na 280 eur a zjednodušilo sa aj jeho vyplácanie. Rodič už nemusí úradu práce každý mesiac preukazovať výšku nákladov na zabezpečenie starostlivosti o dieťa.

Zmena nastala aj v priznávaní pozostalostných penzií. Sociálna poisťovňa ich opätovne priznáva tým vdovám a vdovcom, ktorí ovdoveli pred 1. januárom 2004. Nárok na pozostalostný dôchodok a jeho výplatu sa obnoví postupne splnením zákonom stanovenej podmienky (napríklad vznikom invalidity, dovŕšením 50 rokov veku a pod.) tým vdovám a vdovcom, ktorí ovdoveli pred 1.¤januárom 2004. Vdovám a vdovcom, ktorí tieto podmienky už splnili, sa výplata dôchodku uvoľnila od januára 2016. Žiadosť je možné podať v pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta trvalého pobytu. Tá o žiadosti rozhodne podľa zákona najneskôr do šiestich mesiacov od jej podania a dôchodok prizná odo dňa vzniku nároku, teda najskôr od 1. januára 2016.

Výška vdoveckého dôchodku je zákonom presne stanovená na sumu 136,50 eura mesačne. Pre vdovy presná výška dôchodku stanovená nie je. Pri jej určení sa bude vychádzať zo sumy vdovského dôchodku, ktorá naposledy vdove patrila.

Tak ako minulý rok, aj tento rok môžu hendikepovaní ľudia využívať diaľnice zadarmo. Zmenil sa však spôsob podávania žiadosti o oslobodenie od platenia úhrady. Žiadosť treba podať priamo cez internetový portál www.eznamka.sk alebo prostredníctvom vybraných obchodných miest, ktoré sa nachádzajú v krajských mestách.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #materské #nemocenské