Dane 2015: Ako môžu zamestnanci ušetriť na daniach

Najdôležitejšie otázky a odpovede k dani z príjmu za rok 2015.

11.02.2016 07:53
euro, bankovky, peniaze, mzda Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

1. Aké daňové priznanie podávajú zamestnanci?

Ľudia, ktorí mali len príjem zo zamestnania, podávajú daňové priznanie typu A. Ak okrem toho mali aj iný príjem napríklad zo živnosti či z prenájmu, podávajú daňové priznanie typu B.

2. Kedy môže za zamestnanca spraviť ročné zúčtovanie jeho zamestnávateľ?

Zamestnanci môžu namiesto podávania daňového priznania využiť ročné zúčtovanie daní, ktoré za nich spraví ich zamestnávateľ. Okrem príjmu zo zamestnania však nemohli mať v minulom roku iný príjem. Zamestnávateľa zároveň musia o vykonanie zúčtovania požiadať do 15. februára. Kto to nestihne alebo mu nedodá všetky potrebné doklady, musí sám podať daňové priznanie. Zúčtovanie dane môžu využiť aj tí zamestnanci, ktorí majú viacero zamestnávateľov. Zúčtovanie im musí spraviť ten zamestnávateľ, u ktorého si uplatňovali nezdaniteľnú časť základu dane a daňový bonus. Ak si ho neuplatňovali ani u jedného zamestnávateľa, môžu o vykonanie zúčtovania požiadať ktoréhokoľvek z nich. Ľudia, ktorí už nepracujú, môžu požiadať o vykonanie zúčtovania svojho posledného zamestnávateľa.

3. Ako môžu zamestnanci ušetriť na daniach?

Zamestnancovi sa daňový základ znižuje len o nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a na manželku a o zaplatené odvody. Ľudia, ktorí si vlani sporili na dôchodok v treťom pilieri, si príspevky do výšky 180 eur môžu takisto odrátať z daňového základu. Kto si posielal dobrovoľné príspevky do druhého piliera, môže si svoj základ dane znížiť až o dve percentá, maximálne o 988,80 eura. Rodičia si navyše z vypočítanej dane môžu odpočítať daňový bonus vo výške 21,41 eura mesačne na každé dieťa.

4. Koľko mohol zarobiť dôchodca, aby mu štát vrátil zaplatenú daň?

O vrátenie dane môžu požiadať všetci dôchodcovia, ktorí za minulý rok zarobili menej ako polovicu nezdaniteľného minima. To znamená, že dôchodca mohol vlani zarobiť maximálne 1 901,67 eura. Ak zarobil viac, môže si uplatniť nezdaniteľné minimum, no len v prípade, že jeho dôchodok nepresiahol sumu nezdaniteľnej časti základu dane (3 803,33 eura). Dôchodcom sa totiž nezdaniteľná časť základu dane znižuje o vyplatený dôchodok. Ak napríklad niekto vlani mal celoročný dôchodok vo výške 3 500 eur, môže si uplatniť nezdaniteľné minimum 303,33 eura.

5. Musia daňové priznanie podávať aj dohodári?

Príjem z dohody sa posudzuje rovnako ako príjem zo zamestnania. To znamená, že dohodár, ktorý za minulý rok zarobil viac ako 1 901,67 eura, buď požiada svojho zamestnávateľa o vykonanie zúčtovania daní, alebo sám podá daňové priznania. Ak niekto nezarobil viac ako 1 901,67 eura a zamestnávateľ mu strhával dane, oplatí sa mu podať daňové priznanie dobrovoľne, lebo mu štát vráti všetky zaplatené dane.

6. Kedy dostanú naspäť zaplatenú daň pracujúci študenti?

Na študentov sa vzťahujú rovnaké pravidlá ako na ostatných ľudí. To znamená, že štát im vráti daň v prípade, ak ich príjem bol nižší ako nezdaniteľné minimum na daňovníka. Daňové priznanie sa oplatí podať najmä tým študentom, ktorí nepracovali celý rok. Zamestnávateľ im totiž môže uplatniť každý mesiac len jednu dvanástinu nezdaniteľného minima. No v daňovom priznaní alebo ročnom zúčtovaní si môžu uplatniť celoročné nezdaniteľné minimum bez ohľadu na to, že pracovali len niekoľko mesiacov v roku.

7. Ak som časť roka pracoval v zahraničí, kde mi plat bol zdanený, musím daň zaplatiť aj na Slovensku?

V prípade, že má Slovensko s danou krajinou uzatvorenú zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia, je možné pri podaní daňového priznania použiť metódu vyňatia. To znamená, že príjmy zo zahraničia sa musia síce v daňovom priznaní uviesť, ale sú vyňaté zo zdanenia na Slovensku. Netreba tak z nich už druhýkrát platiť daň.

8. Okrem zamestnania pracujem aj ako osobný asistent ťažko zdravotne postihnutej osoby. Môže za mňa urobiť ročné zúčtovanie môj zamestnávateľ alebo musím podať daňové priznanie?

Keďže príjem osobného asistenta nepatrí medzi príjmy zo závislej činnosti, nemôže za vás vykonať zúčtovanie dane zamestnávateľ, ale musíte podať daňové priznanie typu B. Do neho uvediete príjem zo zamestnania i z osobnej asistencie. Z príjmu si môže asistent odpočítať príjmy, ktoré vynaložil. Namiesto skutočných výdavkov si môže odpočítať aj paušálne výdavky vo výške 40 percent z príjmov, maximálne však do výšky 5 040 eur za rok.

9. Kto môže získať od štátu zamestnaneckú prémiu?

Od januára minulého roku zaviedla vláda odpočítateľnú položku na zdravotné odvody, vďaka ktorej nemá za rok 2015 nikto nárok na zamestnaneckú prémiu. Vďaka tejto odpočítateľnej položke sa totiž zvýšil základ dane zamestnancov, ktorí poberajú minimálnu mzdu, nad sumu nezdaniteľného minima a podľa vzorca, ktorý určuje výpočet zamestnaneckej prémie, tak všetkým ľuďom vyjde nulová prémia.

10. Musím do daňového priznania uviesť aj príjmy z dohody o vykonaní práce?

Príjem z dohody o vykonaní práce sa považuje za príjem zo závislej činnosti. To znamená, že ho je potrebné uviesť do daňového priznania rovnako ako príjmy z práce na zmluvu. Príjmy od všetkých zamestnávateľov sa uvádzajú spolu do riadku 32 daňového priznania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane 2015